Kieran Dartée: ‘Alles eruit geperst’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Kieran Dartée: ‘Alles eruit geperst’

Na één seizoen Hoofdklasse moet hdm noodgedwongen weer een stapje terug doen. De Haagse ploeg kon directe degradatie alleen ontlopen door op de laatste speeldag te winnen van directe concurrent Almere. Dat lukte niet. Hdm ging zondag in de Flevopolder strijdend ten onder (4-2) en speelt volgend seizoen in de Promotieklasse.

“We hebben echt werkelijk tot de laatste seconde er alles uit geperst wat erin zat, alleen niet met het vereiste resultaat. Dat is heel zuur”, zegt hdm-aanvoerder Kieran Dartée.

Opmars

De ploeg had zich na de winterstop uit een uitzichtloze positie weten te manoeuvreren. Na de eerste competitiehelft leek het slechts een kwestie van tijd voordat de hekkensluiter een stap terug zou doen, maar dankzij twee overwinningen en een 4-4 gelijkspel vorig weekend tegen vice-kampioen Rotterdam dichtte hdm de achterstand op Almere met nog een duel te gaan tot twee punten.

“Bij ons is er vanaf de winterstop gewoon nog net een extra stapje bij gegaan”, verklaart Dartée de opmars van hdm. “En we hebben wedstrijden gehad waarin het gewoon wel onze kant op viel, waar het in de eerste seizoenshelft in spannende wedstrijden de verkeerde kant op viel. In de tweede seizoenshelft kregen we het wel voor elkaar een wedstrijd te winnen en dan groeit het geloof weer. Dat is gewoon cruciaal voor een jonge ploeg die onderin bungelt.”

Vertrouwen en geloof

“Als je week op week potten verliest dan wordt het er niet leuker en niet beter op. Nu begonnen we de tweede seizoenshelft vrij snel met een overwinning, met nog een overwinning er achter aan. Dan komt ook het geloof weer dat het mogelijk is. Het vertrouwen groeit en de laatste weken zijn we net een stapje beter gaan hockeyen”, gaat Dartée verder.

“Uiteindelijk hebben we vandaag (zondag, red.) voor onszelf ook de kans gecreëerd om erin te blijven in een rechtstreeks duel met de concurrent. Ja, als je die dan uiteindelijk niet wint, dan ga je er terecht uit.”

Open wedstrijd

Almere en hdm maakten er op de laatste speeldag een open wedstrijd van, waarin het spel op en neer ging. De Haagse formatie kreeg de eerste kans van de wedstrijd. Die benutte hdm niet waarna Almere twee keer toesloeg via Terrance Pieters. Nog voor rust kwam hdm terug in de wedstrijd dankzij een doelpunt van Pieter van Straaten en na de pauze maakte Dartée gelijk.

Hdm slaagde er niet in het derde doelpunt te maken. Dat deed Almere wel. Stijn Jolie pushte raak uit een strafcorner en vervolgens bezegelde Deegan Huisman met een tip-in het lot van de Haagse ploeg.

Tegen de verhoudingen

“We begonnen sowieso wel goed”, blikt Dartée terug. “Behalve dat we die twee goals weggeven. In mijn optiek was dat ietwat tegen de verhoudingen in. We stonden eigenlijk best goed te ballen. We hadden druk op hun cirkel en creëerden onze kansen, maar we maken hem net niet.”

“Dan kom je terug op 2-1. Dan lijkt het te gaan kantelen, maar we kunnen net niet doorpakken op het moment dat we willen. Dat is zuur, maar uit een corner kom je nog op 2-2. Dan denk je: daar gaan we. Dan valt ie uiteindelijk aan de andere kant.”

Tijd genoeg

Ondanks de achterstand bleef Dartée vertrouwen houden in een goede afloop. “Volgens mij kwam die 3-2 nog best vroeg in de wedstrijd. Dus je hebt nog tijd genoeg om het te kantelen. Je speelt een 2-0 achterstand weg, dan is die 3-2 zeker nog geen nekslag.” Die nekslag volgt even later wel als Almere het vierde doelpunt maakt.

Ondanks de nederlaag en de degradatie heeft Dartée wel genoten van het spelen op het hoogste niveau. “Verliezen is nooit leuk, maar op het hoogste niveau actief zijn zeker wel. Als je dan dit soort wedstrijden mag spelen in zo’n ambiance, ja, natuurlijk is dat leuk. Het is heel zuur dat het er nu op zit.

Snel mogelijk terug

“We moeten elkaar weer bij elkaar rapen en door naar volgend jaar. En dan hopen dat we zo snel mogelijk weer terugkomen. Met nog wat meer ervaring in deze jonge ploeg om er dan langer in te kunnen blijven”, besluit Dartée strijdvaardig.

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Almere en hdm

Reageer