Kitty van Male: ‘Ik ben helemaal happy’ | Hoofdklasse Hockey Nederland

Kitty van Male: ‘Ik ben helemaal happy’

Kitty van Male speelde in Londen pas haar eerste WK. In 2010 en 2014 was de speelster van Amsterdam afgevallen voor de definitieve WK-selectie. Het werd in Engeland een wereldkampioenschap om nooit meer te vergeten voor Van Male: ze scoorde in de finale, pakte de titel met Oranje en kroonde zich tot topscorer van het toernooi met acht doelpunten.

“Het moet niet gekker worden. Het is een extra cadeau”, zegt Van Male over de topscorerstitel. “Ik ben nooit bezig geweest om topscorer te worden. Het maakt me geen bal uit, als wij maar winnen. We gunnen elkaar ook de doelpunten. We hebben als collectief gehockeyd.”

Gevoel

“Ik ben een gevoelsmens”, gaat Van Male verder. “En als het goed zit in de groep kunnen er gekke dingen met mij gebeuren.”

Embed from Getty Images

Na de moeizame halve finales waarin Australië zaterdag pas na shoot-outs werd bedwongen, was in de finale al snel duidelijk dat het krachtsverschil tussen Nederland en Ierland te groot was om er een spannende finale van te maken.

Duel beslist

Na twee kwarten stond het al 4-0 en meteen na rust liepen de Oranjedames snel uit naar 6-0. Met nog 26 minuten op de klok was de wereldtitel binnen. “Het schiet dan wel door je hoofd: ik ben wereldkampioen, maar het is en blijft een finale daarin kunnen gekke dingen gebeuren.”

Dat gebeurde niet en Nederland prolongeerde de titel van 2014. “Ik ben helemaal happy”, zegt Van Male. “De wereldtitel ontbrak nog op het lijstje. Het was de laatste. Ik heb heel erg genoten van dit WK. Van alles. Van de middagdutjes tot het samenzijn. Zelfs de meetings. Ik vond het fantastisch.”

Embed from Getty Images

Naar voren hockeyen

“Het was een mooi toernooi en we hebben goed gespeeld”, gaat Van Male verder. “We hebben laten zien dat we naar voren willen hockeyen. En dat hebben we in de finale ook gedaan: de actie naar voren gezocht. Natuurlijk kunnen we dingen verbeteren, maar ik ben trots.”

Pas over vier jaar is er weer een nieuw WK met in 2020 de Olympische Spelen in Tokio. “Ik voel mij goed, fris en fit. Over vier jaar ben ik 34. Dat is een stuk verder. Ik ga er nu nog niet over nadenken. Ik ga eerst genieten.”

Bekijk de samenvatting van de finale tussen Nederland en Ierland

Comments (1)

  1. Mooi mens. Het is haar echt gegund. Wat een bak kritiek heeft zij over zich heen gekregen zeg. Geweldige hockeyster met karakter. Geniet ervan! En 2000 pond is mooi meegenomen lijkt me 🙂

Reageer