Kitty van Male: ‘Ik moest het anders doen’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Kitty van Male: ‘Ik moest het anders doen’

Kitty van Male straalt. Niet alleen vanwege het feit dat ze is geselecteerd voor de olympische ploeg, maar ook omdat ze een moeilijk hoofdstuk in haar hockeycarrière heeft afgesloten. “Ik heb gewoon heel veel zin om te gaan knallen met dit team. Ik voel me goed en ga met heel veel trots, plezier en zin naar Rio.”

Dat was lange tijd wel anders. Nadat de aanvalster van Amsterdam door bondscoach Max Caldas niet was geselecteerd voor het WK in 2014 in eigen land leek ze voor Oranje uit beeld te zijn verdwenen.

Gefrustreerd

“Ik was het gewoon helemaal kwijt”, blikt Van Male terug op die periode. “Sinds het WK, iets daarvoor al, tot anderhalf jaar geleden heb ik heel gefrustreerd op het veld gestaan. De druk bij mezelf heel hoog gelegd en heel veel dingen van mezelf verwacht.”

“Dat moet natuurlijk ook. Ik heb tien jaar hoofdklasse-ervaring en een paar jaar Nederlands team. Je moet ook veel van jezelf verwachten, maar ik eiste dat op een verkeerde manier. Ik ging proberen een andere Kitty te zijn in het veld”, legt Van Male uit.

Niet mijn spel

“Ik verwachtte van mezelf dat ik mooie acties maakte. De actie voor het team om een goal te scoren of weet ik veel wat. Dat uitte zich gewoon verkeerd. Dat ging gewoon niet goed, want dat is helemaal niet mijn spel waardoor je eigenlijk gefrustreerd raakt.”

“Je komt geen speelster voorbij waardoor je eigenlijk alleen maar slechter gaat hockeyen”, gaat Van Male verder. “En dat ging ik overcompenseren, ging ik proberen nog meer acties maken. Ik moest belangrijk zijn dus ik moest dit blijven doen. Terwijl als je niet lekker speelt, houdt het dan simpel dan kan je ook belangrijk zijn voor het team. Dat deed ik niet.”

Vergat mezelf

Van Male vond van zichzelf dat ze als ervaren speelster de voortrekkersrol moest vervullen. “Dat moet natuurlijk nog steeds, want ik heb heel veel ervaring. Maar dan wel een beetje op je eigen manier. Tijdens het WK-jaar was ik zo met andere mensen bezig dat ik mezelf gewoon vergat.”

Uiteindelijk bleek een actiefoto de spiegel te zijn die nodig was voor Van Male om te veranderen. “Toen dacht ik echt: ‘Oh mijn god. Straal ik dit uit? Kijk ik zo chagrijnig?’ Gewoon een hele geïrriteerde houding. Mijn gezicht stond op onweer. Er straalde alleen maar negativiteit van af. Toen dacht ik op een gegeven moment: ‘Ik moet het anders doen.’”

Simpel doen

Van Male ging vervolgens tijdens de winterstop met zichzelf aan de slag. “Als ik deze winter gebruik om te zorgen dat ik conditioneel ontzettend fit ben en mijn plezier terughaal met het zaalhockey dan kan ik me na de winterstop gewoon focussen op hockey. Gewoon aannemen, spelen, aannemen spelen. Simpel doen. Proberen dat het vertrouwen in jezelf groeit, dan ga je vanzelf beter hockeyen.”

Zaalhockey bleek een therapeutische werking te hebben op Van Male. “Ik had het tien jaar niet gedaan dus ik kon er heel relaxed instappen. Ik ben niet zo’n held in die zaal. Dat weet ik van mezelf waardoor je ook milder bent voor jezelf. Daar heb ik echt mijn plezier teruggekregen. Dat gevoel was weg van ik moet nu de beste van het veld zijn. Ik vond het juist heerlijk van het zaalhockey dat ik kon zeggen: ‘Ja jongens, hoe werkt dit?’ Dan sta je gewoon veel relaxter op het veld, waardoor je bezig kan zijn met je eigen spel.”

Verstandiger geworden

Die periode heeft haar voorgoed veranderd. “Ik denk dat ik verstandiger ben geworden. Ik weet nu dat ik moet luisteren naar mijn gevoel. Als ik even in de knoop zit of ik raak even onzeker over iets, dan gooi ik het er meteen uit. Dat vertel ik het gewoon iemand of van het team, de begeleiding of thuis. Het is meteen bespreekbaar waardoor het dus niet gaat zitten vreten. Ik denk dat ik daarin gewoon stappen heb gemaakt en daardoor een betere speelster ben geworden. Omdat ik het nu gewoon meteen aanpak.”

Omdat Van Male ook onder Caldas’ opvolger Sjoerd Marijne niet aanmerking kwam voor Oranje had Van Male alleen clubverplichtingen en dus tijd voor andere zaken. “Ik denk ook daarom dat nu het plezier ook is teruggekomen. Ik heb volle bak mijn studie opgepakt. Ik liep stage, wat ik superleuk vond, en ik ben bij Eiffel, de sponsor van Amsterdam, workshops gaan geven. En omdat ik dat allemaal ben gaan doen had ik opeens een ander leven, maar daardoor kon ik het hockey dus loslaten.”

Emotioneel

Van Male ging beter spelen, werd opgenomen in de trainingsgroep van Oranje en kreeg uiteindelijk het bevrijdende telefoontje van bondscoach Alyson Annan, de opvolgster van Marijne, dat ze mee mocht naar Rio. Van Male liet haar emoties de vrije loop, want ze was van ver gekomen.

“Vorig jaar zomer had ik 0,0 procent kans om mee te gaan en dan is het gewoon heel gaaf dat je nu meegaat en de beloning krijgt dat je naar Rio mag. Het voelt gewoon goed dat ik het zelf heb gedaan. Ik heb gewoon heel hard gewerkt. Natuurlijk heeft Alyson mij weer teruggevraagd bij het Nederlands team. Maar alsnog moet je het zelf ook nog laten zien. Als ik niet goed stond te spelen, had ze het ook niet gevraagd. Er overheerst gewoon heel veel trots.”

Reageer