Klein Zwitserland spant de kroon als grootste gastheer WK

Het Kyocera en het Greenfields Stadion fungeren op het WK in Den Haag als de twee hockeytempels waar alle wedstrijden gespeeld zullen worden. Misschien wel net zo belangrijk zijn de trainingslocaties bij de negen clubs in de omgeving van Den Haag. KZ is gastheer van maar liefst vijf internationale vrouwen en mannen teams en spant daarmee de kroon. WK-ambassadeurs van verschillende trainingslocaties, vertellen in het AD/Haagsche Courant over hun rol als gastheer.

Eigenlijk zou het Nederlands vrouwenteam vertoeven op het complex van Klein Zwitserland, maar om sponsorbelangen is de keuze gevallen op Hdm. Met Australië, Duitsland en India heeft KZ overigens ook niets te klagen. “We hebben twee WK-velden en een fitnesscentrum, dus kunnen we ook wat meer dan andere clubs,” licht Swinkels toe. Bondscoach Max Caldas regelde als goedmakertje dat de Duitsers naar KZ kwamen en India en Australië gaven zelf aan bij de KNHB op dat complex te willen trainen. “Daar zijn we hartstikke blij mee. Het is goed voor de moraal. We worden er financieel alleen geen euro wijzer van.” Swinkels hoopt op wat extra baromzet bij de oefenwedstrijden, maar houdt rekening met geen enkele euro extra. “Aan de andere kant is het ook geen enorme investering. De teams draaien voor hun eigen kosten op.”

Het Delftse Ring Pass krijgt twee landen uit de politieke G7 over de vloer: Amerika en Japan. “Erg mooi,” reageert WK-ambasadeur Hans Bruijstens, oud-speler en bestuurslid van Ring Pass. “Er stond in ieder geval een Aziatisch land op ons lijstje. Delft is een techniekstad. Er zitten veel buitenlandse studenten op de TU. Vanuit die gedachten wilden we dat koppelen.” De komst van Amerika, spreekte Bruijstens nog wel het meest tot de verbeelding. “Het is toch de VS,” zegt Bruijstens. “Ze hebben geen overdreven eisen, al willen ze wel een gedeelte van het clubhuis tot de beschikking hebben om vrienden en familie te kunnen ontvangen. Van Japan hebben we nog geen schema ontvangen. We zijn al wel bezig met het logistieke deel. De KNHB regelt het vervoer op wedstrijddagen en wij regelen busjes op overige dagen.” Financieel hoopt Ring Pass, dat in tegenstelling tot de andere clubs het eigen WK-veld diende te financieren, de vruchten te plukken van de officiële oefeninterland tussen de Oranjemannen en Engeland. “Er is een hele checklist waar wij aan moeten voldoen. Jurytafels, ruimte voor gedelegeerden van de bond, vlaggenmasten, ballenjongens- en meisjes, zeilen die de dugg-0uts droog moeten houden en voldoende parkeergelegenheid. Daarnaast passen zoveel mensen nooit in ons clubhuis. We zullen dus extra ruimtes moeten creëren.” Alles op een rij betekent dit een hele klus en een flinke tast in de portemonnee voor Ring Pass. “Maar voor de uitstraling van de club is het helemaal geweldig.”

Comments (3)

  1. Gerucht gaat dat KZ een deel van de tribune overneemt dat in het greenfields station nu staat. En hiermee mee wilt dingen naar de EHL komende jaren als locatie.

    Nu nog een mega renovatie project voor het clubhuis en de club kan weer floreren. Of beter gezegd, wanneer kunnen we delen van het clubhuis kopen om onze openhaardjes te vullen?

  2. Zonder dollen, mooiste complex van nederland. Althans, 15 jaar geleden. Nu vervallen, WK velden leuke gadget, maar zonder ambiance liggen ze er niet verlaten bij. En overigens die fitness is NIET van KZ.

  3. KZ verkoopt zichzelf goed, mrootste gastheer betekent niet meteen dat op KZ ook de mooiste dingen te beleven zijn. Die rol lijkt eerder voor Cartouche weggelegd, die oa de Belgen krijgen en rondom het WK op een schitterend complex (oa 2 WK velden) een mooi scala aan activiteiten gaan organiseren.

Reageer