KNHB: Bondscoach Marijne weg bij Nederlands Elftal Dames - Hoofdklasse Hockey Nederland

KNHB: Bondscoach Marijne weg bij Nederlands Elftal Dames

‘De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en Sjoerd Marijne, bondscoach Nederlands Elftal Dames, hebben in onderling overleg besloten om de lopende overeenkomst per direct te beëindigen. Deze beslissing is genomen na diverse evaluatiegesprekken.’ Dit meldt de KNHB in een persbericht.

‘Zoals de KNHB gewend is, vinden na (titel)toernooien evaluaties plaats. Tijdens dergelijke evaluaties wordt niet alleen het resultaat maar vooral ook het proces dat tot prestaties van het Nederlands Elftal moet leiden, onder de loep genomen. Nadat beide partijen tot de conclusie kwamen dat er verschil van inzicht bestaat over het proces naar Rio, besloten de KNHB en Marijne het contract te beëindigen. Sjoerd Marijne had een overeenkomst tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Om op lange termijn aan de top te blijven en de kans op het halen van een Olympische titel te vergroten, meent de KNHB dat een verandering in aanpak noodzakelijk is.

Arno den Hartog, Technisch Directeur KNHB: “Dit was absoluut geen gemakkelijke beslissing. Wij realiseren ons ook terdege dat onder leiding van Sjoerd Marijne diverse prestaties werden geleverd.”

Zo won het Nederlands Elftal Dames brons tijdens de Champions Trophy in Mendoza (Argentinië, 2014), werd een eerste plaats behaald tijdens de Hockey World League Semi Final in Brasschaat (België, 2015) en won het team zilver tijdens het EK in Londen (Engeland, 2015). Eerder werd Marijne Wereldkampioen met Jong Oranje Dames (2009) en Europees kampioen met Jong Oranje Heren (2014).

Den Hartog: “Voor Sjoerd heb ik respect, we werkten eerder naar volle tevredenheid met elkaar samen. Ik waardeer zijn inzet gedurende de afgelopen periode zeer. Op basis van de laatste evaluaties werd voor beide partijen duidelijk dat dit besluit op weg naar Rio noodzakelijk was.”

Sjoerd Marijne: “Op dit moment ben ik teleurgesteld. Het spreekt voor zich dat ik niets liever had gedaan dan mijn contract uitdienen. Na de directe kwalificatie voor Rio wilde ik met mijn ploeg presteren op de Olympische Spelen, maar de KNHB en ik constateerden dat er een verschil in inzicht was met betrekking tot de te voeren strategie. Dit heeft er helaas toe geleid dat er geen draagvlak was voor continuering. En omdat je alleen voor een hoofdprijs kunt gaan wanneer doelstellingen, plan van aanpak en acties op één lijn liggen, gaat de ploeg nu verder zonder mij.”

Maartje Paumen, aanvoerster van het Nederlands Elftal Dames:
“Natuurlijk is het ontzettend vervelend dat we de route naar de Olympische Spelen van Rio, waarvoor we ons met Sjoerd kwalificeerden, niet kunnen afmaken. Je kunt alleen de weg naar Rio samen vervolgen als alle neuzen dezelfde kant op staan.”

Een automatisch gevolg van deze beslissing is dat het gehele begeleidingsteam op non-actief staat. De KNHB gaat nu op zoek naar een opvolger. Het eerstvolgende toernooi waaraan het Nederlands Elftal Dames deelneemt, is de Hockey World League Final van 5 tot en met 13 december 2015 in Rosario (Argentinië).’

Comments (16)

 1. Sjoerd heeft de afgelopen jaren bewezen niet met senioren te kunnen werken; die trappen niet in het gebrek aan vaardigheden en diepgang. Veel kansen gehad her en der en overal opzichtig gefaald. Over en sluiten.

 2. Hoofdklasser

  Dan krijgt Roos Drost misschien weer een kans, zij kon niet overweg met Sjoerd

 3. Ab van der Wouden

  Dus toch, “verschil van inzicht over het proces naar Rio”. Sjoerd wilde dus af van een aantal spelers. De bond wilde dat niet. Sjoerd eruit. Een aantal spelers staat dus boven de coach en de bond laat dat toe. Succes nieuwe coach!! (Hopelijk niet Annan…)

 4. Het leek er eerder op dat Sjoerd juist hen teveel vrijheid en zeggenschap gaf ipv hij ervan af wilde?

  Maar nog een grote plus is dat Drost nu hopelijk een kans krijgt. Vega ook, misschien ook Van Male. Magis en Verschoor komen te kort.

 5. hoofdklasser

  Naast Roos Drost trouwens ook inderdaad Vega, maar ook Michelle van der Pols en Frederique Dirx weer terug.

 6. Dat Frederique Derkx de laatste tijd geen deel uit maakte van Oranje, kwam volgens de berichtgeving door een blessure (hernia), niet doordat Marijne haar niet met haar overweg kon o.i.d.

 7. Raar verhaal via radio 1. Marijne zegt pas gisteren op de hoogte te zijn gebracht. Paumen zegt het ook pas gisteravond te hebben gehoord en was verrast. Maar er waren wel vele evaluatie gesprekken. Dan heb je langs elkaar heen gepraat. Volgens Marijne was ‘men’ het niet eens over de volgens hem noodzakelijke veranderingen. Hij wil daar niet verder op in gaan, omdat hij iedereen succes in Rio gunt. Waarmee hij indirect toegeeft dat het om personele zaken ging. Paumen zegt niet te weten waar het over ging. Maar ontwijkt vooral alle vragen. Dus heeft er inderdaad weg van, dat bond er een stokje voor stak dat de bondscoach zijn werk ging doen.

 8. Ab van der Wouden

  Zie Brinkman in het journaal NPO 1. “I rest my case” en wat een stuntelende Erik Gerritsen. Lekker tv debuut.

 9. Helaas niet geheel verrassend toch!?
  Al bij zijn aanstelling waren er mixed feelings of dit een goed huwelijk zou kunnen worden.

  3 partijen:
  Sjoerd – Dames – KNHB
  – Wie is de schuldige?

  Kan Sjoerd hier ‘iets’ aan doen?

  Met slechts een heel klein beetje ervaring als Dames coach kon de KNHB dit toch wel op de klompjes aanvoelen komen: vrouwen komen immers van Venus…

  Met slechts een heel klein beetje ervaring op de OS kon de KNHB toch ook dit wel een beetje aanvoelen komen: hoe OS Goud winnen als je er zelf na genoeg niet bent geweest. Al is de bal ook op de OS gewoon rond, het is natuurlijk ook maar een toernooitje…

  Natuurlijk heeft Sjoerd foutjes gemaakt, gelukkig maar, anders is het leven saai. Sjoerd heeft alleen wat meer (onherstelbare) foutjes gemaakt aangezien hij weinig tot geen Dames ervaring in zijn bagage heeft, niet onbelangrijk bij coaching van de mooiste helft vd bevolking 😉

  Maar Sjoerd werd gevraagd Bondscoach te worden van het aller beste Dames hockey team vd wereld, wat zou jij doen?

  Kunnen de Dames hier ‘iets’ aan doen?

  Als je geschiedenis kan schrijven, doordat je voor de 3e keer ACHTER elkaar Goud kan winnen en je voelt dat er in de groep iemand zit waar je niet blindelings op kan vertrouwen/bouwen/samenwerken, dan laat je die achter. Logisch zou Johan zeggen.

  De Big 5 (altijd al willen weten, wie hierin de Olifant is?) bepaalt dat de coach eruit vliegt, zal in menig clubhuis de aankomende periode vaak over de bar vliegen. Maar is dat wel zo?
  Zij hebben de ervaring, leeftijd en het vertrouwen van het team, zij komen op voor het team en zichzelf.

  Wat zou jij doen?

  Kan de KNHB hier ‘iets’ aan doen?

  KNHB is verantwoordlijk voor het aanstellen van de technische begeleiding. Dit is gebeurt, maar hierin is klaarblijkelijk niet voldoende gekeken naar wat er nodig is voor de samenstelling hiervan.
  Namelijk als allerbelangrijkste: vertrouwen

  Wie is…?

  Sjoerd is…. de gebeten hond
  Dames zijn….. de verliezer
  KNHB is….. de schlemiel

  Alaaf, veel wijsheid en op naar GOUD!

 10. Ab van der Wouden

  @Wie is…? Wat een onzin verhaal.

 11. Dat jij het er niet mee eens bent Ab van der Wouden, betekent niet dat het een onzin verhaal is. Jij noemt ook dingen wat nergens op gebaseerd is: ”Sjoerd wilde dus af van een aantal speelsters”. Waar staat dat? Dat wordt helemaal niet genoemd. Ze waren het niet eens over het proces naar Rio, dat kan van alles betekenen. Jij hebt er je eigen invulling aan gegeven. En dat doen anderen dus ook.

 12. Heel triest is het voor Marijne en de dames dat de samenwerking op niets is uitgelopen. De KNHB is hier als enige verantwoordelijk voor. Niet Marijne en niet de dames. KNHB wilde Caldas voor de heren hebben, indirect aangevend dat ze het mannen hockey belangrijker vinden dan vrouwen hockey. Wat schandalig is na de vele successen en promotie van de hockeysport door de dames de afgelopen jaren.

  En nu zijn de heren weliswaar op de goede weg, maar zijn de dames de weg kwijt.

  Dit is schadelijk voor iedereen. Voor Marijne, voor de dames en voor de bond. Arno den Hartog en Marjolein Bolhuis hebben dit als enige op hun geweten. Waarom niet Caldas bij de dames gelaten en Marc Lammers of een buitenlandse topcoach op de heren gezet? Zo kortzichtig en arrogant om als KNHB te denken dat je dit soort besluiten kunt nemen zonder dat het fout gaat.

  En vindt nu nog maar een goede staf die de klus aankan in zo een korte tijd naar de Spelen. De goede mensen zijn druk bezet en met belangrijke dingen bezit. Alyson Anan zou het kunnen, maar zij zit bij Amsterdam. Schopman zit bij de Amerikaanse bond, die moet je daar ook niet wegrukken. Zij leert daar vast veel en kan daar nog ervaring opdoen. Want ooit wordt ze bondscoach natuurlijk. Paul van Ass? Heeft nog nooit dames gecoached.

  Laat Arno den Hartog en Marjolein Bolhuis het zelf maar doen. Ipv andere mensen voor hun onkunde te laten opdraaien.

 13. Niets nieuws onder de zon. Hieronder een ingezonden artikel uit de Hooofdklassehockey.nl site van 27 oktober 2010n

  Helaas voor hockeyend Nederland is de soap van de bond compleet

  Na de fraaie manier waarop de heren hun coach verloren wordt nu de botte bijl bij de dames gehanteerd. Ook nu vertellen speelsters verbaasd en onaangenaam getroffen te zijn, natuurlijk wel in de juiste bewoordingen want je plekkie kan zo maar vergeven worden. Stuit vooral de bond niet tegen het hoofd ook al moet daar toch zo langzamerhand een zeer dikke plaat voor zitten. Weer ligt het aan een ander en vooral niet aan de bond. Doodmoe wordt ik als ik de Bobo’s op tv en in de krant hun verhaal zie en hoor doen. Ze wisten zowel bij de heren als bij de dames dat er in de aangestelde coaches bepaalde dingen wel en niet aanwezig waren, maar na een poosje -als de resultaten volgens de pluchezitters niet voldoende zijn- zijn de mindere kwaliteiten ineens zóoo belangrijk dat er een wisseling van de wacht moet komen. En ook nu weer, zelfs na aandringen van Kruis om het dinsdag bekend te maken zodat hij bij zijn achterban de zaak als eerste kan vertellen weet de Telegraaf het als eerste te vermelden. Dus ook nog een lek bij de bond???

  Wiens vriendje zal het deze keer worden???? Met of zonder trainingsdiploma??? Dat was toch wat de bond van ons clubs verlangde om de sport naar een hoger plekje te tillen??

  Misschien moet de bond eens gaan werken aan een goed topsportcultuur, waarin speelsters en spelers goed gecompenseerd worden voor de vele tijd die in hun hockey gaat zitten. Zolang er van de geselecteerde spelers en speelsters een maximale inzet geëist wordt, is dat het minste wat de bond voor team en begeleiding kan doen!

  Weet nog hoe druk de KNHB bezig was toen Erica Terpstra zich kandidaat stelde voor de functie van voorzitter van het NOC, hoe druk men Bolhuis naar voren schoof en nu weer een oud voorzitter van een hockeyvereniging voor 2028, dat alles om maar vooral op alle plaatsen de vinger stevig in de pap te hebben.

  Stop al die energie eens in de sport die jullie vertegenwoordigen en zorg voor een goed en degelijk topsport en breedtesportbeleid met keuzes waar hockeyers zich in kunnen vinden. Een open en eerlijk beleid zonder vriendjes en kennissenpolitiek. Een beleid wat ten goede komt aan het Nederlandse hockey, een snel groeiende sport in ons land, een fantastische sport, maar met een bond die nog steeds leeft als een elitaire dictator.

  Een hockeyfan

 14. K.J. Poortvliet

  @Iman trafo. Inderdaad, erg eigenlijk.

 15. De messcherpe analyse in de Volkskrant van 30 september 2015 toont aan dat er inderdaad alleen maar verliezers zijn.
  De enige optie mijns inziens is inderdaad om Marc Lammers te bewegen om tot en met de Spelen van Rio als bondscoach te functioneren.
  De belangrijkste sterkhouders, of zij die het denken te zijn, zullen na Rio wel stoppen.
  Daarna kan er met een schone lei gebouwd gaan worden aan een nieuw team onder leiding van een nog aan te stellen bondscoach.

 16. K.J. Poortvliet

  Wat een goed geschreven stuk waarheid die analyse van de volkskrant!!

Reageer