KNHB Technisch Directeur Jeroen Bijl voor tweede keer in korte tijd onder zware druk | Hoofdklasse Hockey Nederland

KNHB Technisch Directeur Jeroen Bijl voor tweede keer in korte tijd onder zware druk

In korte tijd vertrokken bondscoaches Alyson Annan en Max Caldas. Beiden met verschillende redenen. Jeroen Bijl, technisch directeur van de KNHB, is verantwoordelijk voor het tophockey in Nederland. In een half jaar tijd stond alweer ‘zijn’ technische staf onder een vergrootglas. Ondanks grote misstappen, lijkt de technisch directeur nog steeds niet zijn biezen te willen pakken. Wij keken terug op de laatste jaren.

KNHB technisch directeur Jeroen Bijl heeft een uitstekende staat van dienst binnen de topsport. De oud-volleybal international was algemeen directeur bij FC Zwolle (Nu PEC Zwolle). Voor de Spelen van 2018 werd Bijl aangesteld als Chef de Mission voor de Olympische Winterspelen. Niet onverdienstelijk, in datzelfde jaar won de equipe onder zijn leiding twintig Olympische medailles. Nog geen jaar later verkaste Bijl naar de KNHB. De ervaren Bijl werd aangesteld als technisch directeur waarbij hij als verantwoordelijke wordt gehouden voor het tophockey in Nederland. Een mooie naam, een mooie palmares, een mooie samenwerking met hopelijk een gouden toekomst voor het Nederlandse tophockey.

BEKIJK OOK:
Jeroen Bijl nieuwe technische directeur KNHB

‘De KNHB erkent de uitkomsten van het onderzoek volledig, vindt deze onwenselijk, concludeert dat het prestatieklimaat niet veilig genoeg is geweest en betreurt dat’.

– De KNHB reageert op de aanbevelingen van de rapportage

Deceptie met Max Caldas

Toch ontstonden er bij het aanstellen van Bijl al snel problemen. Onrust ontstond er toen de technisch directeur zijn vertrouwen behield in Max Caldas. Onder het beleid van de oud-bondscoach werd alleen het EK Hockey in 2021 gewonnen. Over het algemeen was het spel van Oranje de afgelopen jaren traag, inspiratieloos en met weinig passie. Genieten konden de Nederlandse fans niet tot nauwelijks. Toch was er weinig discussie, Caldas moest blijven.

De KNHB verlengde het contract van Caldas in 2020. Iets waar de bond nog tot op de dag van vandaag spijt van moet hebben. Matig spel en teleurstellende resultaten resulteerde in de vijfde plaats in de FIH Pro League van 2021. Het EK van 2021 werd met de hakken over de sloot gewonnen en in augustus 2021 werden dramatische Olympische Spelen afgewerkt. Oranje werd na de poulefase meteen uitgeschakeld en de spanning in het team was om te snijden. Meteen rees de vraag: “Waarom werd er niet eerder ingegrepen door de KNHB en technisch directeur Bijl toen het spel niet verbeterde? En in hoeverre werden evaluaties omtrent trainingen, toernooien en wedstrijden serieus genomen?

BEKIJK OOK:
Top van KNHB stapelt blunder op blunder

Contractverlenging Annan

Ook het dossier omtrent oud-bondscoach Alyson Annan bij de dames moet Bijl hoofdpijn hebben opgeleverd. Hiervoor moeten we eerst terug naar het jaar 2020. De KNHB laat in een persbericht weten dat het contract van oud-bondscoach Alyson Annan wordt verlengd. De ‘succesvolle’ coach won alles was er te winnen was. In het persbericht laat KNHB technisch directeur Jeroen Bijl weten: “Het Nederlands Dames Elftal speelt onder Alyson goed verzorgd en dominant hockey. Met die insteek won het team de afgelopen drie jaar alle titels. Bij de KNHB is er veel vertrouwen in de aanpak van Annan“.

Oranje-selectie kritisch naar KNHB

De Oranje-dames pakten datzelfde seizoen de titel in de FIH Pro League, de Europese titel en de titel op de Olympische Spelen. De KNHB leek gelukkig, bij de heren was dit volledig mislukt, succes te hebben. Toch bleek niets is minder waar te zijn.

BEKIJK OOK:
Kyra Fortuin deelde persoonlijke ervaringen met groep om begrip voor elkaar te krijgen

Nog geen maand na de Spelen in 2021 zijn de rollen namelijk omgedraaid. Speelster uit het Nederlands elftal hebben laten weten moeite te hebben met ongewenst gedrag bij begeleiding en speelsters. In 2022 kwam er een rapportage boven tafel, waarin conclusies werden getrokken dat er inderdaad een onveilig sportklimaat is geweest bij de Nederlandse dames. Voor de tweede keer in korte tijd werd er gekeken naar een van de de verantwoordelijke binnen de KNHB, Jeroen Bijl. De technisch directeur werd in korte tijd twee keer voor een groot probleem opgezadeld.

BEKIJK OOK:
Oranje-speelsters krijgen verbod vanuit KNHB om openlijk te praten

Kritiek speelsters Oranje

Bij de NOS liet Oranje-international Frederique Matla nog weten dat de KNHB een gebrek aan zelfkritiek heeft. De international liet weten: “Ook zij moeten nu hun verantwoordelijkheid pakken”. In een statement van het Nederlands elftal dames, die niet door de KNHB werd gedeeld, lieten de dames weten: “Signalen zijn zo onopgemerkt gebleven en daarom niet goed genoeg opgepakt. We realiseren ons ook dat er meerdere oorzaken zijn waardoor dit alles is ontstaan. Verschillende onderdelen van het gehele systeem zijn daar verantwoordelijk voor“. In datzelfde artikel van de NOS laat Lidewij Welten ook weten dat er afstand is ontstaan tussen de bond en de selectie: “We gaan nu kijken of we vaker met elkaar in contact kunnen komen. Tussentijdse gesprekken met verschillende samenstellingen, uitgebreide evaluaties

Ook deelden de speelsters van Oranje een statement waarin een verklaring werd gegeven over het prestatieklimaat van het team. Dit statement werd door de KNHB nooit volledig erkend al dan niet gedeeld.

Bestuur stapt niet op

Nog steeds lijkt het er niet op dat de hoofdbestuurder(s) binnen de KNHB hun verantwoordelijkheid nemen naar aanleiding van alle ontwikkelingen. Algemeen directeur Erik Gerritsen liet bij de NOS het volgende nog weten: “Wij vinden heel duidelijk dat dingen niet goed zijn gegaan. Wel heeft de KNHB de problemen niet in de doofpot gestopt, waardoor wij niet vinden dat enkelen of meerderen aan de hand van dit onderzoek consequenties moeten trekken“.

Of de KNHB weer de juiste lijn kan gaan vinden bij het tophockey bij Oranje onder andere Jeroen Bijl, valt sterk te betwijfelen. De bond greep mis bij coaches zoals Rick Mathijssen (Contract afgewezen) en Raoul Ehren (Niet benaderd). De grote vraag blijft staan, wie durft het stokje van de oud-bondscoach over te nemen en samen te gaan werken met de huidige directie van de KNHB?

De KNHB houdt ondertussen haar kaken stijf op elkaar. De hockeybond heeft laten weten niet open te staan voor een gesprek met de technisch directeur van de KNHB en Hoofdklassehockey. Het hockeybolwerk geeft aan eerder een toelichting te hebben gegeven en wil niet verder praten over de zaak.

Reageer