KNVB stopt senioren competitie, KNHB blijft aanmodderen - Hoofdklasse Hockey Nederland
De KNHB geeft weinig duidelijkheid aan senioren sporters in Nederland.

KNVB stopt senioren competitie, KNHB blijft aanmodderen

Vandaag maakte de KNVB bekend dat de senioren competitie niet wordt hervat. Door de verlengde corona maatregelen van het kabinet heeft de bond doen besluiten de competitie te beëindigen. De KNHB daarentegen, heeft nog steeds het idee dat zij wel de senioren competitie met een ‘goed vervolg’ kunnen voortzetten.

Het moeten voor veel individuele en teamsporters lastige maanden zijn geweest. Een onzekere periode zorgt ervoor dat sportbonden niet anders kunnen dan het uitstellen van hun competities. Gisteren gaf het kabinet een soort van licht in de duisternis. Ondanks dit ‘licht’ besloot de KNVB vandaag de reguliere competitie voor amateurvoetballers te beëindigen. Zij gaan zich richten op het organiseren van een zogenaamde Regio cup.

De KNHB daarentegen ziet nog steeds kans om de competitie te hervatten. Hockeyers tot 27 jaar mogen weer hockeyen in teamverband.

Trainen in tweetallen

Meerdere hockeyclubs zijn ondertussen begonnen om senioren in groepjes van twee te laten trainen. Creativiteit van hockeytrainers is geboden, want duels mogen niet worden gespeeld. Deze groepjes zijn vaak verdeeld over een groot deel van het hockeyveld. Een mooi moment voor veel hockeyers die elkaar sinds lange tijd niet hebben gezien, want er mag worden gehockeyd. Toch blijkt na een aantal weken de klad er in te komen. Het bewegen met alleen bal en stick, zonder duels, blijkt vreselijk saai en eentonig te gaan worden. Daarnaast mag worden afgevraagd hoe ‘veilig’ het trainen met groepjes van twee is. Voor en na de training gaan deze groepjes toch weer vaak samensmelten, wat in de ogen van de clubs dan niet hun verantwoordelijkheid meer is. Toch laten clubs toe dat deze groepjes te blijven trainen, want mocht de competitie snel weer worden hervat dan staat er vaak nog veel op het spel.

Gedwongen situatie

Hockeyclubs worden op dit moment min of meer gedwongen om dus voor hun senioren teams iets aan te bieden. De KNHB blijft namelijk nog steeds namelijk geloven dat zij de competitie, in welke vorm dan ook, kunnen voortzetten. In het bericht op 15 januari 2020 zegt de KNHB het volgende:

Zodra er meer zicht is op hervatting, publiceert de KNHB direct de daarbij passende startdata en ook de dan geldende competitieformats. Daarbij hanteren we de volgende uitgangspunten:

  • De competities voor alle teams worden zo snel mogelijk hervat en er wordt tot aan de zomervakanties doorgespeeld. Zo kan elke hockeyer nog zoveel mogelijk wedstrijden spelen.
  • De ambitie van de KNHB blijft om de competities volwaardig uit te spelen. Indien competities echter pas na half maart kunnen worden hervat, is aanpassing van het competitieformat noodzakelijk.
  • Alle competities, behalve de competities voor Dames 1 en Heren 1 (uitkomend in de bondscompetitie), zullen het 2e weekend vanaf het moment dat competitie spelen weer is toegestaan direct worden hervat. Het 1e weekend kan dan nog worden gebruikt voor een voorbereidingswedstrijd.
  • Bij Dames 1 en Heren 1 (uitkomend in de bondscompetitie) houdt de KNHB rekening met een langere voorbereidingstijd.

Voortzetten competitie op korte termijn

Het voortzetten van de reguliere competitie met een uit en thuiswedstrijd lijkt zeer onwaarschijnlijk. Afgelopen 23 februari maakte het kabinet bekend dat ‘jongsenioren’ tot 27 jaar weer samen mogen trainen vanaf 2 maart. Vaak hebben jong senioren teams wel één of meerdere spelers die ouder zijn dan 27 jaar. Deze wat oudere spelers zouden in groepjes van twee met elkaar kunnen blijven trainen, terwijl de rest van het team een normale training afwerkt. Alles lijkt er dus op dat er nog niet aan een ‘normale’ voorbereiding voor de herstart van het seizoen gedacht kan worden.

Dit alles zou dus gaan betekenen dat de KNHB een aanpassing in het competitieformat moet gaat maken.

Teams zijn verscheurd

Deze aanpassing in het competitieformat zou waarschijnlijk gaan betekenen dat de KNHB de halve competitie wil gaan afronden. Hierna zouden namelijk play-offs en play-outs georganiseerd kunnen worden. Ondanks deze mooie ideeën van de hockeybond lijken spelers en coaches hier ondertussen weinig in te geloven.

De competitie ligt al maanden stil en spelers/speelsters hebben elkaar al tijden niet ‘samen’ gezien. Van een hecht teamgevoel kan niet meer worden gesproken. Ook mag de vraag worden gesteld, of het eigenlijk wel zo eerlijk is om de halve competitie, die nog maar een aantal wedstrijden te gaan heeft, te hervatten? Spelers zitten niet te wachten op de verlenging van de competitie, want ook de vakanties moeten worden geboekt. Daarnaast hebben trainers en coaches vaak een contract tot juni. Zij zitten niet te wachten op het uitstellen van de competitie, want dan zou het nieuwe seizoen te snel weer overlopen in het oude seizoen. Ook wil het kabinet graag dat er zo min mogelijk wordt gereisd. Het voortzetten van de reguliere competities betekent veel extra reisbewegingen in Nederland.

En waar nog weinig over na wordt gedacht, maar ondertussen wel een feit is, is dat vele hockeyers al maanden niet meer getraind. Eigen verantwoordelijkheid of niet, het voorzetten van een competitie op korte termijn, zal voor velen gaan betekenen dat blessures op de loer gaan liggen welke weer een extra belasting voor het ziekenhuis gaat betekenen.

Onduidelijk beleid

Al maanden hebben spelers en coaches moeite met het onduidelijke beleid welke de KNHB voert. Het gevaar van het massaal opzeggen van lidmaatschappen dreigt. Waar de KNVB duidelijkheid verschaft en kijkt of het mogelijk is om bijvoorbeeld een Regio Cup te organiseren wanneer de maatregelen dit toelaten, blijft de KNHB aanmodderen.

Comments (4)

  1. Goed stuk! En daarnaast wat is een eindstand waard in een competitie die in de maanden september 2020 en juni 2021 wordt gespeeld. Spelers staan tegen de tijd van een eventuele opstart een half jaar stil. Meeste senioren teams hebben meerdere spelers/speelsters boven de 26. Dus er is ook sprake van een ongelijke situatie in de voorbereiding. Verwacht ook veel opzeggingen juist door deze geboden onzekerheid. In een tijd waar iedereen verlangt naar meer vrijheid gaat de knhb verplichten langer door te spelen?!
    Streep door de competitie en rustig gaan beginnen met het opstarten voor het volgende coronavrije seizoen!

  2. Wat een negatief stuk. Laat de KNHB niet zoals in voorjaar 2020 de competitie (of een vorm daarvan) afblazen. Uiteindelijk bleek dat er prima in de zomer had kunnen worden gespeeld. Liever de deur open houden voor een kleine kans van een vorm van competitie dan achteraf spijt hebben dat we toch hadden kunnen spelen. Overigens die voorbereidingstijd is idd een dingetje, maar gezien de meeste breedteteams niet meer dan 1-2 weken voorbereidingstijd nemen, zal dat ook op een ander moment een dingetje worden.

  3. Een competitie wordt msc lastig, maar moeten we open zien te houden. En anders hoop ik echt dat de hockeybond nog iets van regiowedstrijden ofzo organiseert.

  4. Prima stuk. Het afmaken van een gemankeerde competitie heeft geen toegevoegde waarde. Langzaam weer opstarten en volle bak gaan voor seizoen 21/22.

Reageer