Lidewij Welten fit na zware blessure en klaar voor haar vierde Olympische Spelen | Hoofdklasse Hockey Nederland
Lidewij Welten keert na een zware blessure terug bij Oranje.

Lidewij Welten fit na zware blessure en klaar voor haar vierde Olympische Spelen

Even leek het er op dat op de bewuste 15 mei Lidewij Welten helemaal niet meer mee zou doen vanwege een zware blessure aan de Olympische Spelen. Toch gaat komende week de Oranje-international zich opmaken voor haar vierde Olympische toernooi. Met twee gouden en één zilveren medaille al op zak, is er voor haar maar één doel, het behalen van een nieuwe gouden medaille. 

De dames van Oranje vertrokken op 11 juli richting Tokyo en zijn nu tien dagen in Japan. Met een gevoelstemperatuur van soms 41 graden, lege tribunes en een strak protocol hebben de speelsters met hele andere omstandigheden te maken dan het EK Hockey welke vorige maand in Amstelveen werd afgewerkt. 

BEKIJK OOK:
Programma Olympische Spelen Oranje Dames Hockey 2021

Olympische dorp

De eerste zeven dagen waren de Oranje dames nog niet in het Olympische dorp te vinden. Een trainingskamp werd afgelegd iets verderop, om alvast in een vroeg stadium te wennen aan de hoge temperaturen. Een aantal dagen geleden werd de weg naar het Olympische dorp genomen, om vanuit daarvoor te bereiden op de Spelen. Voor Lidewij Welten wordt het de vierde keer dat zij een tweetal weken mag bivakkeren in dit bijzondere dorp.

Xan de Waard keert op de Olympische Spelen ook terug na een lange blessure.
Xan de Waard keert op de Olympische Spelen ook terug na een lange blessure. Foto: Roel Ubels

“Alle Olympische sporters van TeamNL logeren in hetzelfde gebouw. Hier is bijvoorbeeld een fitnesscentra, die we af en toe af kunnen huren. Het is ondanks alle strakke protocollen gelukkig wel mogelijk om bijvoorbeeld in de lounge, collega-sporters te spreken. Echter als team merk ik toch dat we vrij vaak bij elkaar zijn. We hebben bijvoorbeeld onze eigen verdieping, waar we vaak te vinden zijn. Rondlopen kan wel, maar de regels willen we goed naleven, zodat we uiteindelijk ook niet te maken krijgen met een positief coronageval”.

Bij de Olympische Spelen zullen Xan de Waard en Lidewij Welten weer terugkeren in de equipe van Alyson Annan. Beiden waren geblesseerd, maar zijn op tijd fit voor het belangrijkste toernooi. Voor Welten is het misschien wel een wonder dat zij weer mag meedoen. 

Lidewij Welten, uiterst rechts, werd twee maanden geleden landskampioen, maar raakte in dezelfde wedstrijd zwaar geblesseerd.
Lidewij Welten, uiterst rechts, werd twee maanden geleden landskampioen, maar raakte in dezelfde wedstrijd zwaar geblesseerd. Foto: Roel Ubels

Comeback

Een forse overtreding van Floor de Haan in de finale van de play-offs tussen Amsterdam en H.C. Den Bosch zorgde ervoor dat Oranje-international Lidewij Welten geblesseerd raakte en door haar blessure de Olympische Spelen moest gaan missen. Een dag later bleek namelijk uit een MRI-scan de ernst, een pees in haar linker hamstring was afgescheurd. Voor Lidewij Welten leken de Olympische Spelen ver uit beeld: “Na de blessure ben ik keihard bezig geweest om mijn lichaam te laten herstellen. Sinds drie weken train ik weer volledig mee bij Oranje en ik kan nu gelukkig concluderen dat ik fit ben. De wedstrijden kan ik weer volledig meedoen en ik ben dus klaar voor de Spelen”.

BEKIJK OOK:
Floor de Haan maakte niet bewust overtreding in finale op Lidewij Welten

Zodoende mag de aanvalster van Oranje zich komende zaterdag gaan opmaken voor haar vierde Spelen. In de eerste wedstrijd staat India op het programma, een tegenstandster die lange tijd niet is gezien: “We hebben beelden gezien van India’s laatste oefenwedstrijden. Komende vrijdag gaan we deze behandelen. Uiteindelijk zijn dat kleine details. Ons spel spel, daar draait het om, want daar zijn we goed in”.

Reageer