Lidewij Welten: 'We speelden op gevoel' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Lidewij Welten: ‘We speelden op gevoel’

Met 7-0 overwinning op China verzekerden de Oranjedames zich van een plek in de finale van de 4-Nations Trophy in Breda. Maar belangrijker was dat het spel van de Nederlandse ploeg sterk was verbeterd in vergelijking met het eerste duel van het vierlandentoernooi tegen Spanje (2-0).

“We waren (tegen China, red.) het Nederlands elftal wat we willen zijn”, zegt Lidewij Welten. “Tegen Spanje was het een schim van wat we kunnen en wie we willen zijn.”

Op gevoel spelen

“We waren te veel aan het denken en wilden het goed doen”, gaat Welten verder. “En vandaag speelden we gewoon op ons gevoel. In plaats van het goed willen doen, het gewoon goed doen. Doen waar we goed in zijn. Ik denk dat iedereen dat wel zag vandaag (woensdag, red.).”

China had niets in te brengen tegen Nederland. De statistieken spraken na afloop dan ook boekdelen. De Chinezen schoten twee keer op goal, kwamen acht keer in de Nederlandse cirkel en forceerden een strafcorner. Oranje kreeg tien strafcorners, kwam 49 keer in de cirkel en nam het Chinese doel liefst 36 keer onder vuur.

Goede pot

“Ik denk wel dat we hier tevreden mee mogen zijn. We kunnen altijd kritisch kijken. Er kunnen altijd dingen beter. Zeker na gisteren (dinsdag, red.) was dit een hele goede pot”, zegt Welten.

(c) Roel Ubels
(c) Roel Ubels

Gezien de overmacht van de Oranjedames mocht China nog de handen dichtknijpen met zeven tegentreffers. “Als je kijkt naar de kansen die we hebben gehad, hadden we er nog wel meer kunnen maken. Maar dat deed China ook heel goed. De ballen achter de keeper waren voor hen en de keeper heeft ook een aantal goede reddingen gemaakt. In bepaalde aanvallen waren we nog net iets te slordig, maar dan ga je wel heel kritisch kijken. Als je zeven goals maakt, heb je gewoon een goede pot gespeeld.”

Scoreverloop

Nadat Nederland de lat en de paal had geraakt kwam de ploeg van bondscoach Alyson Annan in de elfde minuut op voorsprong door een doelpunt van Margot van Geffen. Voor rust voerden Caia van Maasakker, uit een strafcorner, en Laurien Leurink de score op. Meteen na rust sloeg Welten toe na een één-twee met Leurink. Fréderique Matla maakte er 5-0 van, waarna in het laatste kwart Van Maasakker, opnieuw uit een corner, en Kelly Jonker de eindstand op het bord zetten.

“Als wij gewoon ons eigen spelen en goed in onze taak hockeyen dan kunnen wij gewoon heel goed zijn”, zegt Welten. “Het is dan heel moeilijk om ons te verslaan. Ik denk dat we ons daaraan vast moeten houden. Dit is gewoon een goede stap en richting het WK moeten we die stappen blijven maken.”

Reageer