Lucas Judge: "Den Bosch is een sportief fenomeen die geen vergelijking kent in wat voor sport dan ook" - Hoofdklasse Hockey Nederland
Lucas Judge in overleg met de scheidsrechters.

Lucas Judge: “Den Bosch is een sportief fenomeen die geen vergelijking kent in wat voor sport dan ook”

Hij moet ervoor gaan zorgen dat de dames van SCHC voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Nederland gaat worden. Lucas Judge nam twee jaar geleden het stokje over van Nettie van Maasakker. In zijn eerste volledige seizoen eindigde hij dit jaar in de halve finale van de play-offs. Zou er dit jaar een kans zijn om op de hoogste trede van Nederland te komen staan, wij vroegen het de coach.

Het gaat bijna weer beginnen. Clubs hebben flink geinvesteerd en vele buitenlandse speelsters hebben hun weg richting Nederland gevonden. De internationals trainen weer mee na hun welverdiende vakantie. De hoofdklasse dames zal volgende week, met publiek, weer gaan starten.

Een van de teams die al jaren mee strijdt in de play-offs, zal ook dit jaar weer een gooi doen richting de play-offs. SCHC uit Bilthoven haalde vorig jaar net niet de finale, door in de halve finale te verliezen van Amsterdam. Teleurstelling heerste er voor de dames van SCHC, die al jaren streven naar het hoogst haalbare. De vraag is, kunnen de dames de sterke opponent uit het zuiden Den Bosch nu eindelijk verslaan. Zal het wegvallen van Den Bosch coach Raoul Ehren een probleem gaan worden en zouden clubs zoals Amsterdam en SCHC dus kunnen toe toeslaan. Met coach Lucas Judge heeft SCHC een ervaren en sympathieke coach aan boord. De 39-jarige Judge groeide op in Australië, leerde twee volksliederen kennen, maar is ondertussen al jaren coach in Nederland. In 2020 volgde hij Nettie van Maasakker op. Dit seizoen gaat hij proberen om de jacht naar de absolute top van de competitie te openen.

Sterke hiërarchie

Het beleid van concurrent Den Bosch steekt met kop en schouders boven die van andere clubs in de Hoofdklasse dames uit. In de afgelopen 23 seizoen, stonden de Bosschenaren maar liefst 20 keer op de hoogste trede. De juiste speelsters werden op het juiste moment naar Den Bosch toegetrokken. Daarnaast kon het bestuur keer op keer weer pieken door de juiste staf aan te trekken. Het is iets waar SCHC al jaren van droomt.

“Wij streven net zoals Den Bosch naar het hoogst haalbare. De Bosschenaren hebben een ijzersterke hiërarchie, die geen een club in Nederland kent. Ik wil het team vooruit helpen. Wij hebben met Xan en Laurien twee uitstekende ervaren speelsters. En met het aantrekken van Anna Toman en Renee van Laarhoven hebben we daar nog twee personen bij gekregen. Echter de realiteit is ook we een heel jong team hebben. De stap om hetzelfde te creëren in een korte tijd als wat Den Bosch heeft is heel moeilijk”.

Mette Winter is een jong talent en is aan het doorbreken bij SCHC.
Mette Winter is een jong talent en is aan het doorbreken bij SCHC. Foto: Roel Ubels

Toch wordt er in hockeyend Nederland al jaren gesproken over een top-3. Den Bosch is al jaren een hecht team. En ook Amsterdam kan als een geduchte tegenstandster worden gezien. SCHC wordt in het rijtje titelkandidaten gezet, omdat zij de afgelopen jaren ook actief op de transfermarkt zijn geweest. Yibbi Janssen kwam over van Oranje-Rood, Renee van Laarhoven en Alexandra Heerbaart van Kampong en Mascha Sterk en Pien Dicke van HDM. Daarnaast zijn de snelle Kyra Fortuin en de goaltjesdief Ginella Zerbo al jaren van vaste waarde voor SCHC.

De coach van SCHC denkt dat er een overschatting wordt gemaakt van de top-3 in Nederland: “Mensen zouden zich eens moeten verdiepen hoe het nou echt in elkaar zit. Een top-3, ondanks dat wij al jaren de play-offs halen, is niet terecht. Den Bosch is gewoon de allerbeste. Zij hebben hun zaken goed voor elkaar”.

Proces of resultaat

Waar er bij de KNHB ellenlang wordt gesproken over het vinden van het juiste proces in een team, welke de laatste jaren tot treurnis aan toe wordt overgekomen door coaches die in de Hoofdklasse dames actief zijn, is Lucas Judge heel duidelijk: “Ik wil zelf ook graag wegblijven van het woord ‘proces’. Zelf was ik gewoon heel ontevreden over de ‘performance’ van vorig seizoen. We zijn te laag geëindigd. Ondanks de kleine verschillen met Amsterdam in de halve finale, geven we het in vlagen te makkelijk weg”.

Sleutel tot succes

Er zal dus iets veranderd moeten worden, om de uiteindelijk stap richting de top te maken. Echt grote transfers werden er niet gedaan. Toch mag de overstap van verdedigster Renee van Laarhoven wel als een versterking worden gezien: “We hebben met Renee iemand in het team gehaald die het gat van Caia, die nu is gestopt, kan opvangen. Niet alleen verdedigend kan ze iets toevoegen, ook heeft ze een sterke corner. We hebben inderdaad als club ook overlegd om de Argentijnse aanvalster Delfina Merino naar SCHC te halen. Uiteindelijk hebben we besloten dit niet te gaan doen. Ik ben van mening dat het aantrekken van nog meer speelsters niet de sleutel tot succes moet worden. Dit jaar hoop ik dat de dames die al jaren bij SCHC spelen, de juiste manier kunnen vinden om de cruciale wedstrijden nu over de streep te trekken”.

Waar de dynamiek vorig jaar net niet goed genoeg was, starten alle teams komende week weer vanaf nul. Woensdag werden de voorrondes van de ABN AMRO Cup afgewerkt. SCHC startte uitstekend door te winnen van Pinoké en Bloemendaal. Zaterdag wordt er gespeeld tegen Amsterdam De dames verloren deze ontmoeting nipt met 2-1.

Lucas Judge ziet geen top-3, maar spreekt liever over een top-1 in Nederland.
Lucas Judge ziet geen top-3, maar spreekt liever over een top-1 in Nederland. Foto: Roel Ubels

De doorbraak van Yibbi Janssen

Zoals eerder gezegd, SCHC heeft een grote selectie met jeugdige talenten. Een van de talenten die twee jaar geleden werd gehaald, is Yibbi Janssen. Meteen waren de verwachtingen hoog gespannen van de speelster die van Oranje-Rood kwam. Toch vielen de prestaties van Janssen tegen. Al snel gooide bondscoach Alyson Annan de deur dicht en ook bij SCHC kon zij nooit echt excelleren. Toch ziet coach Judge ondanks alle kritiek van buitenaf de waarde van zijn speelster.

“Yibbi kreeg op een zeer jonge leeftijd al veel aandacht. Mensen verwachten al vreselijk veel van haar. Toch moet je niet vergeten, dat ze vorig jaar nog maar 21 jaar is geworden. Het is totaal onrealistisch om de verwachtingen die er waren, zo waar te maken. Ze moest bij ons eerst nog een beetje de weg vinden. Ik ben heel erg tevreden hoe Yibbi zich ontwikkeld. Ik haal haar weer terug naar het middenveld. Ik zie een Yibbi die nu weet wie ze is en waar ze naar toe wil. Let op mijn woorden, komend jaar denk ik echt dat we wat van haar gaan horen”.

Dit jaar wil Judge de finale van de play-offs gaan halen.
Dit jaar wil Judge de finale van de play-offs gaan halen. Foto: Roel Ubels

Kampioenschap

Toevallig of niet, SCHC gaat op de eerste competitiedag de strijd aan met Amsterdam. Daarna volgen Klein Zwitserland, HGC en Pinoké. Judge: “HDM, HGC en Pinoke hebben een sterke selectie en ik zie hen ook een stap richting de play-offs gaan maken. Ik vind het wel jammer dat de hockeybond ons meteen tegen Amsterdam laat spelen, wij hebben beiden te kampen met Oranje-speelsters die laat bij de ploeg aansluiten. Het zal in het begin van de competitie spannend worden. Uiteindelijk draait het om het halen van de play-offs, waarbij we waarschijnlijk weer in aanraking komen met de, zoals het publiek noemt de traditionele top-3. Den Bosch is misschien een sportief fenomeen, door de jaren van dominantie in de Hoofdklasse dames, maar wij hopen die reeks dit jaar te gaan doorbreken”.

Reageer