Maartje Paumen stopt bij Oranje - Hoofdklasse Hockey Nederland

Maartje Paumen stopt bij Oranje

Maartje Paumen heeft besloten een punt te zetten achter haar interlandcarrière. “Ik heb een fantastische carrière gehad in het Nederlands elftal. Het was de tijd van mijn leven. Maar nu is het tijd voor andere dingen”, schrijft de 31-jarige speelster op haar website.

“Het was een heel lastige keuze, en ik heb mezelf na de zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro echt de tijd gegeven alles rustig te laten bezinken”, gaat de aanvoerster van Oranje verder.

Moeilijke beslissing

“Spelen voor Oranje heb ik mijn hele leven gewild en nu daarmee stoppen is een van de moeilijkste beslissingen in mijn leven. Ik kan het na al die tijd niet meer opbrengen om alles uit mezelf te halen en bij Oranje moet je lange termijn denken. Het is tijd om te stoppen.”

Paumen kwam 235 keer uit voor Oranje waarin ze 195 doelpunten maakte. Met Oranje won Paumen in 2008 en 2012 een gouden medaille op de Olympische Spelen. Bovendien werd ze met het Nederlands team twee keer wereldkampioen (2006 en 2014) en was ze drie keer de beste van Europa (2005, 2009 en 2011). Aan het einde van het seizoen neemt Paumen ook een besluit over haar loopbaan op clubniveau.

Comments (9)

 1. Dappere beslissing. Ik denk dat het goed is. Geef nu de jonkies maar eens een kans. Daarnaast heeft ze afgelopen olympische spelen niet echt staan shinen.

 2. Wat een topspeelster was je Maartje en wat heeft NL veel aan je te danken! k denk ook de juiste beslissing. Tijd voor vers bloed. Er is een hoop talent.

 3. Groot respect voor deze topsporter. Het Nederlandse hockey is jou veel dank verschuldigd. Geniet van het international loze leven. Je zal moeilijk vervangbaar zijn zowel in karakter als je klasse (en corner). Many thanks voor je mooie momenten.

 4. Maarten bedankt!

 5. We zullen de drive, passie en kwaliteiten van Maartje erg gaan missen. De carriere van een topsporter is helaas maar kort. Goed moment om te stoppen.

  De Big Five is nu definitief ontmanteld. Het zal moeilijk voor Annan worden om Maartje, Naomi en Ellen te vervangen. De opvolgers zijn er op dit moment gewoon niet. Terug naar af voor Annan. Zal nog een hele klus worden om de grote prijzen te winnen de komende jaren.

 6. Mooie carriere, hulde daarvoor, doch heeft vwb Oranje te lang geduurd. Doet mij denken aan slot internationale carriere van Jeroen Delmee; werd pathetisch aan het eind en geen coach die het lef had, dan wel door bond gesteund werd?, om zelf de stekker eruit te trekken.

  Zo lang een speler/speelster bepaalt wanneer haar einde daar is en niet de coach kan hockey als sport niet serieus genomen worden.

 7. Standbeeld voor deze vrouw, onvervangbaar. Ellen, naomi, carlien etc zijn prima te vervangen, vervangers staan gewoon klaar. Gemotiveerder, hongeriger dan deze generatie inmiddels is. Annan kan kiezen uit vele mooie speelsters. Kijk voor de lol eens naar Matla en kriekelaar bij denbosch, die zijn momenteel beter dan naomi en ellen. Welten en keetels kunnen nu de grote mevrouwen worden. Veenendaal staat fantastisch te keepen bij amsterdam, dus de toekomst ziet er prima uit.
  Alleen de winnaarsmentaliteit, corner en leiderschap van Paumen zal lastig te vervangen zijn

 8. Eens met Bente! Paumen, wat een vrouw. Wat een status, wat een prijzen. Onvervangbaar in haar winnarsmentaliteit, leiderschap en strijd. Maar het einde van tijdperk met Donners,Minke Booij en daarna Schopman is er altijd iemand opgestaan. Dat zal nu niet anders zijn.

  Gelukkig hebben we met Caia wel een goede corner. Er staat een goede lichting klaar. Ben wel benieuwd wat Bos gaat doen.

 9. @bente – Mee eens. Met name Paumen’s leiderschap zal worden gemist. Ze was aanvoerder en absolute leider van het team. Wie wordt het nu? Dat wordt echt wel een puzzel voor Annan.

  Verwacht niet dat we bij het EK en WK hoge ogen gaan gooien. Er zal een heel nieuw team gebouwd moeten worden. Kost jaren.

  Zal Paumen’s vertrek Arno den Hartog inspireren hetzelfde te doen? Zou wel heel goed zijn voor de sport. Niet dat hij er niks van kan, maar de sport heeft nieuwe ideeen en beleid nodig. Met 255.000 hockeyers presteren we gewoon ondermaats, vooral bij de mannen.

Reageer