Machtig Oranje wint en vergeet even 'onveilig prestatieklimaat' | Hoofdklasse Hockey Nederland
Een machtig Nederlands elftal wint vandaag in de FIH Pro League.

Machtig Oranje wint en vergeet even ‘onveilig prestatieklimaat’

Een machtig Oranje heeft door een overwinning op de Verenigde Staten heel even alle negatieve publiciteit omtrent het onveilig prestatieklimaat van zich af kunnen schudden. In een redelijk gevuld Wagener Stadion werden de Verenigde Staten met 3-0 verslagen.

De laatste keer dat de Amerikaanse dames van Oranje wisten te winnen was tijdens de testserie in 2016. Amerika won met 3-2 en aan Nederlandse zijde wisten Lidewij Welten en Caia van Maasakker toen te scoren. Of de Amerikaanse dames vandaag weer zouden stunten, leek bij voorbaat eigenlijk al onmogelijk. In de afgelopen drie ontmoetingen won Oranje met 7-1, 5-0 en 9-0. In die laatste ontmoeting scoorden Welten en Albers beiden een hattrick.

Vandaag zaten de tribunes weer ouderwets vol. Tijdens de laatste wedstrijden in de FIH Pro League moesten de speelsters van Oranje het doen zonder publiek. De dames van Oranje hadden er zin in, meteen werd de druk opgevoerd en binnen twee minuten werden de eerste strafcorners al behaald.

Corner schuttert

Even leek het erop dat de tweede corner meteen raak zou zijn. Margot van Geffen kreeg de tweede bal op de forehand en sloeg hem in de lange hoek. De Amerikaanse dames vroegen de videoscheidsrechter er naar te kijken en kregen gelijk. Wat bleek, Lidewij Welten was te vroeg de cirkel in gelopen.

De druk van Oranje bleef staan. Het spel was voornamelijk te zien aan de zijde van Amerika. Ook het uitverdedigen van de gasten liet te wensen over, veel ballen verdwenen over de zijlijn, waardoor Oranje vaak aan de bal bleef. Toch bleven doelpunten uit. De derde corner van Yibbi Jansen werd naast gesleept en ook de vierde corner van Jansen mislukte. Beide teams gingen met een 0-0 stand richting het tweede kwart.

Oranje scoort

Dat de doelpunten niet zouden uitblijven deze wedstrijd, leek vooraf al een feit te zijn. En inderdaad, in de 18de minuut was het dan ook raak. Een voorzet van Nunnink belandde bij Freeke Moes die hard met haar backhand de bal in de goal kon werken. Oranje stond op een 1-0 voorsprong.

Ondanks de rapportage onveilig sportklimaat, werd er vandaag gewoon gescoord in de FIH Pro League. Freeke Moes scoort de 1-0 voor Oranje.
Ondanks de rapportage onveilig sportklimaat, werd er vandaag gewoon gescoord in de FIH Pro League. Freeke Moes scoort de 1-0 voor Oranje. Foto: Roel Ubels

De 2-0 kwam uit de zesde strafcorner van de wedstrijd. Fiona Morgenstern ontving de bal en kon scoren. Uiteindelijk kreeg Nederland nog een prima kans, maar een voorzet van Frederique Matla ging net voorlangs.

Morgenstern

Een prima aanval in het derde kwart met de onnavolgbare Frederique zorgde ervoor dat Fiona Morgenstern een niet te missen kans kreeg. Op de strafbalstip kon zij de bal vrij inflatsen.

Ondertussen bleef Nederland strafcorner na strafcorner aan elkaar rijgen. Ook de zevende en achtste gingen er niet in. Yibbi Jansen mistte haar derde inzet van de wedstrijd, waardoor er voor de middenveldster van Oranje wel wat huiswerk blijft staan.

De dames vierden vandaag elk doelpunt als team.
De dames vierden vandaag elk doelpunt als team. Foto: Roel Ubels

Weinig doelpunten

Ondanks het grote overwicht vandaag, kon Oranje moeizaam kansen ontwikkelen. De Amerikaanse dames kregen geen enkele kans en hadden moeite om de middenlijn van het veld te vinden.

Bijna kon Freeke Moes laat in het vierde kwart nog wat doen aan de score. Haar backhand ging helaas door het midden, waardoor de keepster gemakkelijk de bal kon stoppen.

Oranje zet ondanks het rapport onveilig prestatieklimaat, de prima resultaten in de FIH Pro League voort. De ploeg van Mülders lijkt vrij gemakkelijk af te stevenen op het kampioenschap in de derde Pro League.

Reageer