Makkelijk scorende spits Pien Dicke scoorde nog niet, maar maakt zich wel op voor eerste Europese titel - Hoofdklasse Hockey Nederland
Pien Dicke kwam dit EK Hockey nog niet tot scoren

Makkelijk scorende spits Pien Dicke scoorde nog niet, maar maakt zich wel op voor eerste Europese titel

De Nederlandse hockeydames wonnen vandaag verdiend van België en bereikten daardoor de finale op het EK Hockey 2021. Niemand anders twijfelde eraan of Oranje dit ook zou halen. Een nieuw gezicht dit toernooi is die van Pien Dicke. De topspits van SCHC scoorde er op los in de Hoofdklasse, op het EK staat zij nog op nul. 

Of ze een makkelijk tijd bij Oranje kent, dat valt te betwijfelen. Waar Dicke in de competitie een prima indruk achter liet, in de voorcompetitie bij Oranje ook goed hockey liet zien, kent ze bij Oranje een wat lastigere tijd. Toch is Dicke niet ontevreden over haar prestaties op het EK: “Natuurlijk wil je als spits graag scoren. Nu lukt dat nog niet. Ik hoef niet altijd te scoren. Als ik andere speelster in stelling kan brengen, dan is dat ook goed. Eigenlijk ben ik wel tevreden met hoe het nu gaat”.

Pien Dicke (uiterst links), zingt het volkslied met Oranje.
Pien Dicke (uiterst links), zingt het volkslied met Oranje. Foto: EHF/World Sport pics

Jip Dicke

Zusje Jip Dicke, die samen met haar familie was komen kijken bevestigde de woorden van haar zus: “Bij SCHC spelen speelsters vaak voor jou. Daardoor kan ze makkelijker tot score komen. Ik merkte vandaag dat Pien na de gewonnen wedstrijd tegen België tevreden was over haar spel. Scoren deed ze nog niet, omdat de ballen nog niet echt bij haar kwamen, maar we hebben in de competitie kunnen zien waar zij toe in staat is”.

Jip Dicke (met witte haarband), scoorde er dit jaar ook op los bij HDM.
Jip Dicke (met witte haarband), scoorde er dit jaar ook op los bij HDM. Foto: Roel Ubels

De Nederlandse dames kenden een lastig derde kwart tegen België, scoorden nog eenmaal in het vierde kwart en wonnen zakelijk de ontmoeting met de Zuiderburen. Pien Dicke scoorde niet, maar kijkt vooruit naar de finale van zondag: “Degene die het hardste werkt, heeft de meeste kans om te winnen. Het spel van vandaag was niet altijd flitsend, maar in het vierde kwart hebben we weer goed hockey laten zien”.

Onzekere weken

Waar de mannen van Max Caldas al zekerheid hebben wie er naar de spelen gaan en wie niet, is het bij de dames onzeker. Opvallend genoeg heeft Alyson Annan wel al aangekondigd Lidewij Welten mee te gaan nemen naar de Olympische Spelen, ondanks de onzekerheid of zij wel op tijd fit zal zijn om deze te halen. Verder weten nog weinig speelsters waar ze aan toe zijn. 

Onzekerheid

Door deze onzekerheid vanuit de staf van Oranje, lijken sommige speelsters soms te verkrampen in hun spel. De creativiteit die we bij sommige speelsters zien in de Hoofdklasse, komt er totaal niet uit bij Oranje. De onduidelijkheid in communicatie vanuit de staf lijkt debit te zijn dat sommige speelsters niet vrijuit kunnen spelen en spreken en niet kunnen laten zien waar ze goed in zijn. Ook voor Dicke is deze onzekerheid soms lastig: “Er staan hier stuk voor stuk goeie speelsters. Ik moet mezelf niet te veel druk opleggen. Het is al prachtig dat ik zo laat bij de groep kwam en nu op mijn eerste grote toernooi kans heb om de titel op het EK te pakken. Daarna zie ik wel”.

Zusjes naar Parijs

Ook Jip ziet in dat de spanning voor de speelsters van Oranje soms erg hoog is: “Het is voor Pien heel spannend, maar als familie hebben we veel vertrouwen in haar. Ik denk dat het wel goed zit. Het zou prachtig zijn als Pien mee mag naar Tokio. Maar waar we beiden van dromen, is om straks in Parijs 2024 samen in de spits te staan van Oranje. Komende zondag gaan wij als familie genieten, we hopen dat Pien de titel gaat pakken”

Coverfoto: EHF/World Sport pics

Reageer