Manuela Urroz werkt met Chili richting het WK Hockey 2022
Manuela Urroz in actie tijdens de finale van de Pan Am Games.

Manuela Urroz werkt met Chili richting het WK Hockey 2022

Voor het eerst in de geschiedenis plaatsten de dames van Chili zich voor het WK Hockey in Amstelveen. Hoofdklassehockey sprak met een oud bekend hockeyster uit Nederland Manuela Urroz, die nu in de Belgische competitie uitkomt en komende zomer met Chili op het WK speelt.

Afgelopen maand werden de Pan Am wedstrijden in Chili afgewerkt. In een van de belangrijke sporttoernooien voor Zuid, midden en Noord-Amerika streden de beste hockeylanden tegen elkaar. De nummers één tot en met drie zouden zich automatisch plaatsen voor het WK Hockey welke van 1-17 juli in Nederland worden georganiseerd. Waar Argentinië al jaren heer en meester is in deze competitie en dus eigenlijk al een plek bij deze eerste drie zou opeisen, zou het spannend worden welke andere landen ook een kans zouden maken. Na één week hockey waren de kaarten verdeeld, Argentinië, Chili en Canada plaatsen zich voor het WK. De dames van de Verenigde Staten, die komende maand tegen de Oranje dames spelen in de FIH Pro League, ‘pisten naast de pot’ en liepen het WK mis. 

BEKIJK OOK:
Bekijk hier het speelschema van Chili op het WK Hockey

De plaatsing van Chili was opvallend, nog nooit grepen de Zuid-Amerikaanse dames een ticket voor één van de belangrijkste hockeytoernooien. Een nieuw team, maar met één bekend gezicht namelijk die van Manuela Urroz. De aanvalster die nu bij Antwerpen in België speelt, was in het seizoen 2018-2019 nog actief voor Oranje-Rood. Dat jaar werd de competitie niet afgemaakt. Komende zomer zien wij haar weer schitteren op de Nederlandse velden. De enthousiaste en energieke Urroz kijkt er dan ook erg naar uit om met Chili komende zomer in Nederland te gaan spelen

“Het is een droom om uit te mogen komen op een WK hockey. De afgelopen jaren hebben we in Chili grote stappen gemaakt om de aansluiting te maken met andere internationale landen. Dat dit nu gelukt is, is fantastisch. De resultaten waren wisselend, maar bijvoorbeeld tijdens de Pan Am games, konden we Argentinië in de finale lange tijd op 2-2 houden. De verschillen waren klein. Ons team is gefocust om de komende maanden goed voor te bereiden richting het WK Hockey in Nederland”.

Manuela Urroz plaatst zich met Chili voor het WK Hockey 2022.
Manuela Urroz plaatst zich met Chili voor het WK Hockey 2022. Foto: Oscar Muñoz Badilla

Kritiek op de Pro League

De komst van de dames van Chili op het hoogste hockeypodium wordt internationaal toegejuicht. Al jaren probeert de hockeysport mondiaal gezien in meerdere landen actief te zijn. Of de deelname van Chili er voor zorgt dat er een structurele kans is dat zij vaker gaan meedoen aan een groot toernooi, blijft de vraag. ‘Kleinere’ landen zoals Chili kunnen vaak, door de ingewikkelde regelgeving van de FIH, niet meedoen aan toernooien zoals de FIH Pro League.

Ondanks deze drempel om met Chili internationaal meer ervaring op te doen, ziet Urroz veel positieve veranderingen in het Chileense hockey. Zij hoopt door deze veranderingen dat het gat met andere landen niet te groot is: “De komst van de FIH Pro League heeft ervoor gezorgd dat het gat met de echte internationale top en landen zoals Chili nog groter wordt. Voor ons is het bijna onmogelijk om deel te nemen aan dit toernooi. Wij gaan in voorbereiding voor het WK misschien oefenen in Zuid-Afrika en Canada. Ook zullen we nog een Europese tour gaan organiseren. Daarnaast zullen de meiden in ons team zich fulltime gaan richten op het WK. Ik denk daarom dan ook dat we niet de ‘speelbal’ van het toernooi zullen worden”.

Van aanvalster Manuela Urroz gaan we deze zomer nog veel horen.
Van aanvalster Manuela Urroz gaan we deze zomer nog veel horen. Foto: Oscar Muñoz Badilla

Poule met uitdaging

Een ontmoeting waar veel Chileense fans naar uit zullen kijken, is die met Oranje. Het gastland zal naar alle waarschijnlijkheid alle wedstrijden gaan spelen met volle tribunes. De sfeer en de spanning die dat met zich meebrengt, is iets wat voor Chili nieuw zal zijn. Omdat de FIH het voor vele landen onmogelijk maakt om mee te doen aan bijvoorbeeld de FIH Pro League, kijkt een land zoals Chili uit naar een kans om zich te laten zien op een mondiaal toernooi. Voor Manuela Urroz zullen het spannende weken met Chili op het WK Hockey gaan worden: “De ontmoetingen tegen Duitsland en Nederland zullen zwaar worden. Zelf zien we kansen tegen Ierland. In het verleden hebben we in oefenwedstrijden al laten zien niet veel onder te doen van de Ierse dames. Mochten we deze wedstrijd winnen, dan zouden we zo door kunnen stoten naar de volgende ronde”.

Urroz (links), kijkt uit naar de ontmoeting met Oranje en Duitsland.
Urroz (links), kijkt uit naar de ontmoeting met Oranje en Duitsland. Foto: Oscar Muñoz Badilla

Oranje-sterren

Waar Oranje-speelster Xan de Waard in een reactie op de loting van het WK al liet weten uit te kijken naar de ontmoeting met Chili, zijn het de Chileense dames die ook uitkijken naar de ontmoeting met Oranje. Urroz is de enige die gespeeld heeft in Nederland en zal haar ervaring moeten overbrengen richting haar team: “Speelsters zoals Eva de Goede, Frederique Matla, Xan de Waard, Laura Nunnink en Felice Albers, zijn bij ons bekend en zullen we goed in de gaten moeten houden. Zelf ken ik Freeke Moes en Fiona Morgenstern ook goed van de tijd dat ik bij Oranje-Rood speelde. Allen stuk voor stuk goede speelsters. Wij hebben zelf een team met veel speelsters die al veel internationale wedstrijden hebben gespeeld. Als team kijken we erg uit naar het WK Hockey deze zomer. We zijn daar om zoveel mogelijk tegenstand te bieden met als doel om de volgende ronde te halen”.

Bekijk hier alle informatie over het WK Hockey in Nederland

Foto: Oscar Muñoz Badilla

Reageer