Marloes Keetels: ‘Geen moment in gevaar’ | Hoofdklasse Hockey Nederland

Marloes Keetels: ‘Geen moment in gevaar’

Na het EK in 2015 en de Olympische Spelen een jaar later hoopte Engeland de Oranjedames voor een derde keer op een internationaal toernooi een voet dwars te zetten, maar net als vorig jaar in de halve finales van het EK stapte Nederland donderdag in de kwartfinales van het WK in Londen als winnaar van het veld. Het werd dik verdiend 2-0 voor Oranje.

“Dit Engeland wordt nog steeds vergeleken met het team van Rio, maar zij zijn teruggevallen”, zegt Marloes Keetels. “Wij zijn doorgegroeid. Er werd gezegd dat wij na Rio veel ervaring hebben verloren, maar er zijn juist veel speelsters gebleven. Wij zijn doorgegroeid.”

Extra spanning deed ons goed

Nederland begon prima aan het duel. Meteen na de afslag trok de ploeg op naar de Engelse cirkel. “We wilden heel graag spelen, want we hadden weer drie dagen moeten wachten. Er was extra spanning omdat het een knock-outwedstrijd was, maar dat deed ons goed. We hadden er zin in.”

In een uitverkocht Lee Valley Hockey & Tennis Centre beseften de Engelse fans eigenlijk al snel dat er weinig te halen viel voor de thuisploeg. “Het is mooi om in een vol hockeystadion te spelen, maar het is toch anders dan als ze voor je juichen”, refereert Keetels aan het volle Wagener Stadion vorig jaar tijdens het EK. “Dat het publiek stil viel, is een mooi compliment.”

Embed from Getty Images

Defensie uit positie

Na de openingstreffer van Lidewij Welten tegen het einde van het eerste kwart maakte Laurien Leurink meteen na rust 2-0, waarbij de defensie van Engeland volledig uit positie werd gespeeld. “Laurien hoefde hem alleen maar over de doellijn drijven”, zegt Keetels.

Met dat doelpunt was het duel eigenlijk beslist, maar gaat Keetels verder. “We moesten fel blijven op de snelle counter van Engeland. Die voorsprong kan een valkuil zijn. We speelden eventjes in een lager tempo, maar daarna pakten we het tempo weer op. Misschien hadden we nog een doelpunt erbij moeten maken. Ik geloof dat wij nog beter kunnen. We willen altijd ons beste spel laten zien. Er zit meer in.”

Australië volgende opponent

Zaterdag wacht Australië in de halve finales. Beide ploegen troffen elkaar vier jaar geleden in de finale. Sindsdien is er veel veranderd bij de Hockeyroos. De ploeg zakte weg op de wereldranglijst en stond voorafgaand aan het WK op plek vijf.

“Het is de laatste jaren een stuggere ploeg geworden”, analyseert Keetels. “Jodie Kenny is weer terug met de strafcorner. Ze zijn fysiek sterk, maar wij moeten ons eigen spel spelen en dan kunnen we van iedereen winnen.”

Bekijk de samenvatting van NOS Studio Sport van het duel tussen Nederland en Engeland

Reageer