Marloes Keetels: ‘Ik dacht: ik schiet gewoon’

De Oranjedames bereikten donderdagavond de EK-finale door Engeland met 1-0 te verslaan. De winnende treffer kwam op naam van Marloes Keetels. De aanvoerster werd voor het duel in de halve finale nog gehuldigd vanwege haar honderdste interland.

“Ik denk dat ik deze niet zal vergeten”, glimlacht Keetels. “In zo’n stadion je honderdste te mogen spelen en ook nog scoren.”

Spanning

Het publiek in het uitverkochte Wagener Stadion kreeg een spannende wedstrijd voorgeschoteld, waarin Engeland en Nederland verschillende kansen kregen op een doelpunt. Het bleef lang 0-0 totdat Keetels in het vierde kwart keepster Maddie Hinch passeerde.

“Er was ruimte in de cirkel en ik dacht ik ren er gewoon in”, haalt Keetels het moment terug. “Toen viel de bal voor mijn stick en ik wist dat Maddie al weg was. Ik dacht: ik schiet gewoon. Volgens mij ging ie redelijk door het midden. Als je hem dan erin ziet rollen, komt er zo’n ontlading vrij.”

Geduld

Geduld bewaren was het motto bij Nederland. “We hebben besproken dat we geduld moesten houden. Investeren in de bal de hele tijd op-en-neer halen zodat ze moesten blijven rennen en ze dan uiteindelijk kapot te spelen.”

Keetels dacht er volgens eigen zeggen geen moment bij na dat het duel net als twee jaar terug op het EK in Londen en tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zou uidraaien op shoot-outs. “Ik voelde gewoon dat wij hem in het laatste kwart zouden maken, want ze konden het steeds minder belopen. Ik had vertrouwen in die goal en die viel uiteindelijk.”

Rio

Het woord Rio is gevallen. De Spelen hingen als een wolk over het duel. De olympische finale eindigde in een deceptie. In de voorbereiding op de halve finale kwamen de speelsters die er in Brazilië bij waren bij elkaar om te kijken of die finale nog een rol speelde.

“Dat is niet om de andere meiden buiten te sluiten. Het is meer om niet de spanning op te roepen dat de Engelsen onverslaanbaar zijn, want dat zijn ze niet. We hebben er heel kort, een paar minuutje, aandacht aan besteed. Zo van: zit het er nog? Het was gewoon even inventariseren.”

Peilen

Het initiatief kwam vanuit de leidersgroep van de selectie en vond plaats zonder bondscoach Alyson Annan. “Het zat helemaal goed”, zegt Keetels over de bijeenkomst. “Bij anderen zat er iets meer, ik heb dat iets minder. Het verschilt, maar het was allemaal positief.”

België in finale

Na de winst op Engeland treffen de Oranjedames in de finale België, dat verrassend met 1-0 won van Duitsland. Het is een herhaling van het pouleduel dat Nederland met 1-0 won. België trok zich toen terug rond de cirkel. Keetels verwacht niet dat de Belgen opnieuw deze speelwijze zullen hanteren.

“Het is een finale, dus ik denk dat het een andere wedstrijd wordt. Ik denk dat zij meer gaan komen. Ik vind België een geode ploeg. Ze zijn de laatste jaren echt gegroeid. Ze verliezen zelden heel ruim. Je ziet dat ze het gewoon heel slim doen in de poulefase met compact spelen.”

Spanning

“Maar het is een finale”, gaat Keetels verder. “Er zit dus gewoon spanning op. Wij moeten gewoon geduld houden en uiteindelijk gaat ie vallen.”

Reageer

Contact Us