Matig Oranje wint met shoot-outs van Spanje | Hoofdklasse Hockey Nederland
Maria Verschoor in actie in de FIH Pro League.

Matig Oranje wint met shoot-outs van Spanje

De Oranje-dames van Jamilson Mülders hebben een matig duel tegen Spanje tijdens de shoot-outs pas kunnen beslissen. Yibbi Jansen scoorde twee keer, toch kwam Spanje twee keer knap terug in de wedstrijd.

De actieve reporter in het stadium deed nog zijn best door te roepen: ‘Espana, Espana, Espana’. Toch bleek al snel dat er eigenlijk meer Nederlands publiek dan Spaans publiek in Valencia aanwezig was. Het ‘Oranje, Oranje, Oranje’, was vaker hoorbaar. De Nederlandse dames leken virtueel al 0-1 op voorsprong te staan. Desalniettemin was het Spanje die er alles aan deed om niet de speelbal van de Oranje-selectie te worden. De Spaanse dames probeerde in balbezit Oranje in het eerste kwart achteruit de drukken.

De Nederlandse dames kwamen met de eerste kansen. Een eerste aanval met Maria Verschoor leverde niets op. Ook de eerste strafcorner van Sanne Koolen werd geen echt gevaar. Uiteindelijk was het Yibbi Jansen die de score mocht openen. De tweede strafcorner was raak. Haar sleeppush leek houdbaar voor de keepster, toch verdween de bal in het net.

Sleep van Jansen

In het tweede kwart kwam Spanje terug in de wedstrijd. Een kinderlijke diagonale pass van Pien Sanders werd gemakkelijk opgepikt door de Spaanse dames die aan het loeren waren naar een kans. Deze kans werd omgetoverd tot een strafcorner, die na een prima redding van Veenendaal uiteindelijk toch binnen werd geprikt. Beide teams stonden na 21 minuten weer op gelijke hoogte.

Oranje kende hierna een zwakke periode, toch was de voorsprong al snel weer op het scorebord te zien. Yibbi Jansen benutte haar tweede kans door de bal links laag op de plank te pushen. De speelster van SCHC werd door oud-bondscoach Annan lange tijd niet opgenomen in de selectie, maar lijkt dit jaar een vaste basisplek bij Oranje afgedongen te hebben.

Genieten van Morgenstern

Waar in het verleden was gebleken dat de Nederlandse dames en heren soms een niveautje hoger kunnen spelen met jong bloed, was dat vandaag in het derde kwart ook te zien bij de Nederlandse dames. Fiona Morgenstern liet met haar lange bereik en snelle voetenwerk zien dat zij als aanvalsters de komende maanden misschien wel om een plek gaat strijden met Felice Albers. De speelster van Oranje-Rood is soms nog wat afwachtend, maar geeft kleur aan het Nederlandse team.

Gelijke stand

Rommelig verdedigend werk van Renee van Laarhoven en Maria Verschoor zorgde voor een strafcorner voor Spanje in het derde kwart. Josine Koning was kansloos op de lange klap van Xantal Gine. Beide teams stonden wederom op gelijke hoogte.

Daarmee liet Spanje zien niet veel onder te doen van het sterrenteam uit Nederland. Sterker nog, een aantal minuten later was het weer Spanje met de beste kansen. Josine Koning liet zien van onschatbare waarde te zijn. Een open kans pakte zij knap uit de hoek. Ook een aanval later pakte zij een knap backhand schot. Beide kansen kwamen via de rechterkant van het veld de cirkel binnen.

In het laatste kwart zette Oranje alles op alles. Spanje hield knap de gelederen dicht. Het kostte de Oranje-dames vooral veel moeite om de spitsen te bereiken.

Bonuspunt

Pien Sanders, Yibbi Jansen, Maria Verschoor maakten allen geen fout. Ondertussen stopte Josine Koning knap een inzet van de Spaanse dames. Helaas voor Xan de Waard ging haar inzet mis, de videoscheidsrechter zag haar stick afhouden. Ook Welten mistte, haar inzet ging naast. Ondanks een matig duel, wonnen de Oranje-dames uiteindelijk de shoot-outs en mochten zij het bonuspunt naar Nederland meenemen.

Comments (1)

  1. Waarom deed Plönissen niet mee?

Reageer