McFerran voorkomt monsterscore van Nederland tegen Ierland | Hoofdklasse Hockey Nederland
Nederland viert feest in de wedstrijd tegen Ierland op de Olympische Spelen

McFerran voorkomt monsterscore van Nederland tegen Ierland

Nederland heeft in de tweede ronde van de Olympische Spelen een gemakkelijke overwinning kunnen boeken op Ierland. Keepster van Ierland, Ayeisha McFerran, voorkwam in de wedstrijd dat Nederland kon uitlopen naar een monsterscore. De sluitpost prikte vele ballen uit de goal. Uiteindelijk was de overmacht van Oranje te groot.

De wedstrijd Nederland tegen Ierland doet ons denken aan de laatste WK Finale, waarin beide teams elkaar ook tegen kwamen. Toen won Nederland met grote cijfers. Vandaag zouden de verschillen in het veld weer groot zijn.

In kwart één was er maar een ploeg die wilde hockeyen. Ierland leunde achterover en de dames van Oranje bepaalden het spel. Ayeisha McFerran, keepster van Kampong, toonde vandaag haar kwaliteiten. Meerdere malen moest de sluitpost in actie komen om te voorkomen dat Nederland kon scoren.

De Nederlandse hockeydames staan als een team dicht bij elkaar voor het volkslied.
De Nederlandse hockeydames staan als een team dicht bij elkaar voor het volkslied. Foto: World Sport Pics / Yan Huckendubler

Felice Albers

In de tiende minuut was het de topscoorster van Oranje die toch een mogelijkheid zag. Een mooie voorzet van Malou Pheninckx kon gemakkelijk door Felice Albers met haar backhand worden binnen getikt. Het is in de eerste twee wedstrijden van het toernooi opvallend om te zien hoe vaak zij op de goede positie staat bij de goal van de tegenstandster. Een goede keuze van Alyson Annan om haar mee te nemen naar de Spelen.

Na het doelpunt van Albers, bleef Oranje aanzetten, maar moest het keer op keer toezien dat de sluitpost van Ierland in de weg stond. Matla, de Goede en wederom Albers kregen in de eerste helft uitgelezen kansen voor een grotere voorsprong.

De keepster van Ierland, Ayeisha McFerran, moest meerdere malen in actie komen in de eerste helft.
De keepster van Ierland, Ayeisha McFerran, moest meerdere malen in actie komen in de eerste helft. Foto: World Sport Pics / Yan Huckendubler

Strafcorners

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Nederland bepaalde het spel en Ierland vormde een groene muur om de eigen cirkel heen. Het was knap van de Nederlandse dames dat zij toch steeds weer een gaatje konden vinden, om de cirkel binnen te komen. Toch zal het in het derde kwart niet tevreden zijn geweest. In totaal kreeg het namelijk in de eerste drie kwarten zeven strafcorners die onbenut bleven. Vooral de inzet van Caia van Maasakker lijkt dit toernooi tot nu toe tekort te komen, haar inzetten lijken te traag en worden er uitgelopen. Ook strafcorner pogingen van Stam en Matla gingen verloren.

In het vierde kwart leek dan eindelijk de ban te zijn gebroken. Een knap schot van Maria Verschoor uit de draai ging hoog het net in. Helaas voor haar kwam de bal voor haar schot eerst op haar voet. Toch duurde het niet lang voordat de score kon worden uitgebreid.

Maria Verschoor had pech, maar doelpunt werd in het vierde kwart afgekeurd.
Maria Verschoor had pech, maar doelpunt werd in het vierde kwart afgekeurd. Foto: World Sport Pics / Yan Huckendubler

Doelpunten

Malou Pheninckx was er als de kippen bij op het moment dat een volgende strafcorner afketste. Gemakkelijk kon zij de bal in de goal werken. Nog geen minuut later was het weer raak, wederom was het een afgeketste bal van Felice Albers op de keepster van Ierland. Laurien Leurink kon gemakkelijk met haar puntje van haar backhand de bal in een leeg goal werken. Zodoende werd de voorsprong in korte tijd vrij gemakkelijk vergroot.

Slotakkoord

In de 56ste minuut mocht Oranje nog één keer juichen. Spits Frederique Matla sleepte de bal in de goal. De bal was houdbaar, maar voor het eerst deze wedstrijd maakte de keepster van Ierland een fout. Toch mag Ierland blij zijn met haar keepster McFerran, zonder haar was de wedstrijd tegen Nederland vandaag uitgelopen op een monsterscore.

Bekijk hier de liveblog van de wedstrijd Nederland tegen Ierland

Foto: World Sport Pics / Yan Huckendubler

Reageer