Mirco Pruyser: “Met het niveau van vandaag kunnen we Europees kampioen worden” | Hoofdklasse Hockey Nederland
Mirco Pruyser en Thierry Brinkman vieren het doelpunt van de spits. De Nederlandse hockeyheren winnen met 0-4 van België.

Mirco Pruyser: “Met het niveau van vandaag kunnen we Europees kampioen worden”

De Nederlandse heren wisten vandaag de FIH Pro League 2019-2021 af te sluiten met een ruime overwinning op België. Oranje liet met vlagen schitterend hockey zien, met onder andere in topvorm verkerende Mirco Pruyser die denkt dat zijn ploeg Europees kampioen kan worden. De aanvaller van Oranje lijkt bezig te zijn aan een tweede jeugd.

Het spel van Oranje was met vlagen genieten voor de toeschouwers die de wedstrijd thuis vanaf de eigen TV moesten bekijken. Aanvallend werden de Belgen teruggedrongen tot ver op eigen helft. Aan de 0-4 overwinning van Oranje op de Belgische heren was niets af te dingen. Toch was het volgens Pruyser niet van belang om te veel naar de score te kijken: “Daar moet je inderdaad niet te veel naar kijken. We hebben vandaag drie goede kwarten gespeeld en veel corners gehaald. Het laatste kwart was misschien iets minder, daar kunnen we nog eens kritisch naar kijken. Desalniettemin is dit een goed begin richting het EK van volgende week”.

De Nederlandse Heren vieren de 0-4 overwinning op België in de FIH Pro League.
De Nederlandse Heren vieren de 0-4 overwinning op België. Foto: Roel Ubels

Bekendmaking selectie

Maar toch moeten we alweer terug gaan naar augustus 2019 dat de Oranje Heren een ruime overwinning boekten. Op het EK Hockey werden de Duitse Heren toen met 4-0 verslagen. Twee jaar heeft het geduurd, voordat de heren weer een duidelijke overwinning konden boeken op een tegenstander. Het team werd vooral bekritiseerd doordat ze weinig frivoliteit en aanvallend weinig brachten. Daarnaast leek de passie om er alles uit te halen er niet te bestaan. 

Goed begin

Vandaag leek de selectie bevrijdend de wedstrijd te kunnen aanpakken. Van spanning was weinig te merken en met de fitte selectie werd schitterend hockey op de mat neergelegd. Pruyser: “Je ziet het in het team, het blijft altijd spannend zo’n selectiemoment. Tijdens de selecties van Rio 2016 was er meer spanning, iedereen was met de selectie bezig. Wij zijn ditmaal eigenlijk vrij rustig gebleven. Vandaag hebben we kunnen uitvoeren wat we wilde uitvoeren. Eigenlijk zijn we niet echt in de problemen gekomen. Het laatste kwart was misschien nog iets te chaotisch, maar toch was dit wel een goed begin richting de EK”.

Mink van der Weerden speelde een degelijke wedstrijd tegen België.
Mink van der Weerden speelde een degelijke wedstrijd tegen België. Foto: Roel Ubels

Het team, maar ook Pruyser, speelde een uitstekende wedstrijd. De aanvaller straalde veel dreiging uit, schreeuwde bij een gegeven corner alsof er al gescoord was en mocht zelf ook een doelpunt binnen prikken. De 31-jarige spits van Amsterdam scoorde dit jaar in de Tulp Hoofdklasse heren al 20 maal en lijkt ook de komende weken nog te willen pieken in zijn carrière: “Ik zit goed in mijn vel ondanks een lastig seizoen bij Amsterdam. Individueel heb ik wel stappen gemaakt bij de club en dat neem ik mee naar Oranje”.

Europees kampioen

De FIH Pro League wedstrijd van vandaag ging om des keizers baard. België had het internationale toernooi al gewonnen en ook voor Nederland stond er weinig op het spel. Desalniettemin wilde beide ploegen de wedstrijd winnen, om met vol vertrouwen richting het EK van volgende week te gaan. Mirco Pruyser: “Het niveau wat we vandaag hebben gehaald, daar kunnen we Europees Kampioen mee worden. Dit was het begin, deze week moeten we nog doorgroeien richting de eerste wedstrijd tegen Frankrijk komende week”.

Reageer