Nederland strijdend ten onder tegen Australië op de Olympische Spelen | Hoofdklasse Hockey Nederland

Nederland strijdend ten onder tegen Australië op de Olympische Spelen

In de kwartfinale van de Olympische Spelen is Nederland strijdend ten onder gegaan tegen Australië. Tot twee maal toe kwamen Oranje terug in de wedstrijd. In de shoot-outs faalden de Oranje-hemden, waardoor Australië door gaat naar de halve finale.

Max Caldas greep bij aanvang van de wedstrijd in door Joep de Mol als reserve op de tribune te plaatsen. Jongeling Justen Blok die al een uitstekend EK had gespeeld kreeg de kans zich vandaag te laten zien. Vooraf leek de ploeg van Oranje bij voorbaat kansloos. Dit toernooi had het weinig laten zien en werd het vierde in de poule.

De Nederlandse heren hebben er zin in. Pirmin Blaak maakt zich met Sander de Wijn klaar voor de wedstrijd.
De Nederlandse heren hebben er zin in. Pirmin Blaak maakt zich met Sander de Wijn klaar voor de wedstrijd. Foto: Frank Uijlenbroek

Strafcorners

Het eerste wapenfeit was voor Oranje. Een mooie voorzet van Mirco Pruyser op Thierry Brinkman, leverde een strafcorner op. Keeper Charter stopte de inzet van Janssen op de lijn.

Dat Brinkman belangrijk voor Oranje was, bleek wel uit een van de volgende aanvallen. Een gevaarlijke tip kon bijna worden omgetoverd tot doelpunt.

Toch kwam het eerste doelpunt van Australië. Blaak pareerde een eerste inzet nog prima op de doellijn. De rebound van Wickham ging wel in de goal. Blijdschap was te merken aan Australische zijde en vooral richting Jorrit Croon, die in het eerste kwart een aantal maal aan het traineren was, werden enige woorden gezegd.

Flynn Ogilvie laat Jorrit Croon zien wie 'de baas is'.
Flynn Ogilvie laat Jorrit Croon zien wie ‘de baas is’. Foto: Frank Uijlenbroek

De middenvelder van Oranje, Jorrit Croon zat niet in de wedstrijd. De speler met vele technische vernuftigheid had dit toernooi nog niet veel laten zien en ook vandaag kon hij in de eerste helft weinig toevoegen. Zijn individuele kwaliteiten liepen vaak tot niets uit.

Nederland kon zich herpakken. Prima hockey liet de ploeg van Max Caldas zien. Australië kon zich geen fout permiteren, want vooral Thierry Brinkman en Sander de Wijn zorgden aanvallend voor gevaar.

Voorsprong

In de tweede helft startte Oranje meteen weer sterk. De altijd fanatieke Mirco Pruyser vierde alsof hij al een doelpunt had gemaakt, nadat hij de bal op een voet legde op de cirkelrand. Mink van der Weerden en Jip Janssen stonden klaar. Eerstgenoemde mocht slepen en door een grote blunder van keeper Charter, ging de bal in de goal. Beide teams stonden weer op gelijke hoogte.

Ondanks het goede spel van Nederland in de kwartfinale van de Olympische Spelen op Australië, was het de tegenstander die weer op voorsprong kwam. Een zeldzame aanval kon vrij worden binnen geslagen door wederom Tom Wickham. Pirmin Blaak was kansloos op zijn inzet.

Tom Wickham zet Nederland twee keer op een achterstand.
Tom Wickham zet Nederland twee keer op een achterstand. Foto: Frank Uijlenbroek

Nog één kwart hadden de Nederlanders om iets te doen aan de achterstand. Dat slotoffensief liet even op zich wachten. Foutjes van Jip Janssen zorgden ervoor dat Australië een paar keer tot gevaar kon komen.

Gedrevenheid

Toch kwam het offensief daar en wederom was het de goed spelende Mirco Pruyser die van zich liet horen. Slim legde hij de bal in de cirkel op een Australische voet. De sleep van Mink van der Weerden, kwam weer bij Pruyser terecht. Die sloeg en via een lichaam van een Australier ging de bal uit de goal. Strafbal, die door Jeroen Hertzberger in het net werd gepusht.

Waar Pruyser een minuut geleden nog zo slim hockeyde, maakte hij nu een domme inschattingsfout. Praten tegen de scheidsrechter, wat in Nederland vaak door scheidsrechters wordt gehonoreerd, werd in dezelfde minuut nog afgestraft met een gele kaart. Nederland hield stand, beide teams mochten zich gaan opmaken voor de shoot-outs.

Spanning tijdens de shoot-outs op de Olympische Spelen.
Spanning tijdens de shoot-outs op de Olympische Spelen. Foto: Frank Uijlenbroek

Shoot-outs

Op het EK had Nederland twee keer een duel over de streep getrokken met shoot-outs. Duitsland en België moesten er aan geloven. Vandaag zou de druk hoger zijn en moest het gebeuren.

De eerste inzet van Jeroen Hertzberger mislukte meteen. En ook Robbert Kemperman’s inzet werd gepakt. Australië maakte geen fout en kwam al snel op een 2-0 voorsprong. En ook Jonas de Geus faalde, een bal op zijn voet werd Oranje fataal. Tim Brand maakte de 3-0 en het beslissende doelpunt voor Australië.

Reageer