Nederland kroont zich in Polen tot Europees kampioen Hockey5s  | Hoofdklasse Hockey Nederland

Nederland kroont zich in Polen tot Europees kampioen Hockey5s 

De eerste editie van het Europees Kampioenschap hockey5s is ten prooi gevallen aan Nederland. In het Central Sports Center in het Poolse Walcz rekende Oranje in de finale met België af met 4-1. Afgelopen week streden de herenteams uit 13 landen om de Europese titel van deze relatief nieuwe spelvorm.

Met de organisatie van het eerste grote eindtoernooi bij de heren hoopte de FIH wederom een stap te zetten richting de professionalisering van hockey5, een hockeyvariant die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2014 ter voorbereiding op de Olympische spelen. Deze snelle variant van hockey wordt gespeeld tussen twee teams bestaande uit vier veldspelers en een keeper op een half hockeyveld omring door boardings. Omdat de bal niet uit kan gaan draait het in hockey5s voornamelijk om techniek en snelheid, wat ook wel bleek uit enkele monsterscores tijdens dit toernooi. Zo werd het armetierige Armenië in de groepsfase door de vice europees kampioen België met maar liefst 41-0 (!) afgedroogd in een wedstrijd van slechts twee keer vijftien minuten: gemiddeld 1 doelpunt per 44 seconden gemiddeld.

Fikagear

Verloop toernooi 

Oorspronkelijk deden er 16 landen aan het toernooi mee, maar na het afzeggen van Slovenië en het uitsluiten van Rusland en Belarus bleven er 13 landen over, onderverdeeld in poule A: Armenië, België, Cyprus, Kroatië, Luxemburg, Oekraïne en gastland Polen. Poule B bestond uit de volgende 6 landen: Finland, Nederland, Oostenrijk, Turkije, Zweden en Zwitserland. Binnen de poule namen alle landen het in de eerste drie dagen onderling tegen elkaar op, waarna op basis van de eindstand in de poule op de laatste speeldag de eindklassering werd bepaald. Het volledige verloop van het toernooi vind je hier.

Nederlandse selectie

Het Nederlands elftal reisde met een 12-koppige selectie af naar Polen en bestond uit: Koen Bakhuis, Lucas Middendorp, Jamie van Aart, Imre Vos, Yannick van der Drift, Floris van der Kroon. Joey Fontaine (K), Max Pastoor, Jochem Bakker, Alexander Schop, Sander de Wijn, Koene Schaper (K). Komend jaar zal het WK voor hockey5s worden georganiseerd. Voor het eerst in de geschiedenis zal dit in Oman worden georganiseerd.

Heeft hockey5s je interesse gewekt en zou je zelf willen spelen? Fikagear heeft alles om hockey5s te gaan spelen. Ontdek hier meer over deze sport.

Foto: @PolskiHokej & @m.a.lets.photo

Reageer