Nederland wederom gastland van Europees Kampioenschap ID Hockey | Hoofdklasse Hockey Nederland

Nederland wederom gastland van Europees Kampioenschap ID Hockey

Van 6 tot en met 9 juli vindt voor de tweede keer op Pinoké het Europees Kampioenschap voor hockeyers met een verstandelijke beperking plaats (ID Hockey). Maar liefst tien teams uit negen landen strijden drie dagen om de Europese titel. De finales vinden op zaterdag 9 juli in het Wagenerstadion plaats. De deelnemende landen zijn; Italië, Duitsland, Portugal, Nederland (twee teams), België, Frankrijk, Engeland, Ierland en Tsjechië

Met de muzikale omlijsting van de radio DJ’s en de Jostiband belooft dit een sportief en feestelijk festijn te worden.

Een meerdaags programma

Het programma start op woensdag 6 juli met de openingsceremonie op hockeyclub Pinoké waarbij de vlaggen worden gehesen van alle landen en de volksliederen worden gezongen. Op donderdag 7 juli zijn de plaatsingswedstrijden in drie poules;

  • Champions Poule: de tophockeyers (Italië, Nederland, Duitsland, Portugal) o Trophy Poule: de breedte hockeyers (België, Frankrijk, Nederland)
  • Challenge Poule: de starters (Tsjechië, Engeland, Ierland)

De Nederlandse selectie bestaat uit twee teams met als coaches Anja Frederiks en Martin de Koning.

Op vrijdag 8 juli zijn de poulewedstrijden en op zaterdag 9 juli de finales. Naast de 100 deelnemers is er ook een team van 50 officials en vrijwilligers voor de organisatie. Ook zijn er twee ‘officials’ uit het respectievelijk Oeganda en Malawi om ervaring op te doen om ID hockey in hun eigen land op te zetten.

Op zaterdag ochtend zijn er nog een drietal clinics voor geïnteresseerden:

  • Een demonstratie LG hockey (Lichamelijk Gehandicapt)
  • Een clinic voor G-hockeyers bestaand uit deelnemers van een Play Unified challenge en van Pinoké
  • Keepers clinic

Voorzitter organisatie van Pinoké Wouter van Balen: “Hockey wil een sport zijn die staat voor diversiteit & inclusiviteit. Dat is geen gemakkelijke opgave maar als er één sportevenement is waaraan je kunt zien hoe sport verbindt, is dit toernooi het wel!”

Parahockey in Nederland

Parahockey in Nederland bestaat sinds 1991. In totaal hebben 82 clubs een of meerdere teams met spelers met een verstandelijke beperking met in totaal 1200 leden. Daarnaast zijn er nog tientallen clubs, die andere vormen van hockey voor spelers met een beperking aanbieden (LG- hockey, hand- en elektrisch aangedreven rolstoelhockey). In de Nederlandse teams komen de spelers uit heel Nederland. Hudito, Upward, Almere, Ares, Apeldoorn, Den Bosch, Uden, Twente, Eden en Castricum zijn de leveranciers van de Nederlandse selectie.

Reageer