Nederland wint knap van India en wint voor het eerst in de historie de FIH Pro League | Hoofdklasse Hockey Nederland

Nederland wint knap van India en wint voor het eerst in de historie de FIH Pro League

Nederland heeft het tweede hockeyduel van India knap gewonnen en heeft daarmee voor het eerst in de historie de titel op de FIH Pro League gewonnen. In het duel die vaak op en neer ging, won Oranje met 2-1.

De Nederlandse hockeyheren konden vandaag voor de eerste keer in de geschiedenis de winnaar worden van de FIH Pro League. Hiervoor moest er gewonnen worden van India. Zou er verloren worden, dan waren de Oranje-hemden afhankelijk van de uitslag van België tegen Engeland.

Wakker worden

Al vroeg in de wedstrijd werden de heren van Oranje wakker geschud. Een vlammende aanval van India kwam in de stick van aanvaller Abhishek. De spits bedacht zich geen moment en kon van dichtbij de bal in de korte hoek pushen. Keeper Maurits Visser zat er dichtbij, maar moest zijn meerdere erkennen.

Net zoals bij de andere wedstrijden in de FIH Pro League was Oranje niet onder de indruk. Meteen werd de aanval gezocht en volgden strafcorners. Jip Janssen sleepte in de zevende minuut de bal hard in de touwen, waarmee de aansluitingstreffer al vroeg een feit was.

Het Nederlands elftal kende een sterkere fase en wederom kreeg Janssen een nieuwe kans van de kop van de cirkel. Ditmaal stond keeper Parattu op de juiste plek.

India weer sterk

Net zoals in het eerste kwart kende Oranje een lastig begin van het tweede kwart. Keeper Maurits Visser werd wederom aan het werk gezet. Ditmaal mocht India een strafbal nemen. De sluitpost was scherp en kon de bal knap pakken. Nederland was opnieuw gewaarschuwd.

Ook in het derde kwart was het meteen India die de cirkel van Oranje op zocht. Dit keer zonder gevaar. Nederland nam het initiatief weer over en prachtig hockey zorgde geregeld voor veel gevaar in de cirkel van India.

Toch was het af en toe billen knijpen. Vooral in de 38ste minuut toen Harmanpreet Singh mocht aanleggen voor een strafcorner. De topscorer in de FIH Pro League heeft dit jaar al meerdere malen laten zien één van de beste strafcorners van de wereld te hebben. Maurits Visser, die zich in de wedstrijd steeds meer ontpopte tot man-of-the-match, pakte knap de bal uit de hoek.

Voorsprong

In de 45ste minuut was het raak voor Oranje. De sleep was van Jip Janssen, de tip-in was knap van middenvelder Jorrit Croon. Nederland stond vlak voor het vierde kwart voor het eerst op voorsprong.

Een belangrijke voorsprong, want de verschillen tussen beide teams waren net zoals zaterdag klein. Op details zou dit duel weer beslist gaan worden. Het spel bleef op en neer gaan, waarbij Oranje meerdere malen de voorsprong had kunnen uitbreiden als het vizier van strafcorner kanon Jip Janssen iets scherper had gestaan. Ook India kreeg kansen uit een corner. Even leek het erop dat de aansluitingstreffer daaruit werd gemaakt. De bal ging net naast de goal.

Oranje wint FIH Pro League

Op zaterdag moest Oranje in de laatste seconden nog een tegentreffer incasseren, waardoor het shoot-outs moest spelen. Vandaag was de spanning weer om te snijden. India deed nog een uiterste poging, maar Oranje hield stand. Het laatste fluitsignaal klonk en de spelers vlogen elkaar in de armen. Het was gelukt, Nederland won van India en won daarmee voor het eerst in de historie de FIH Pro League.

Reageer