Nederland wordt Europees kampioen door Duitsland te verslaan - Hoofdklasse Hockey Nederland
Pirmin Blaak is de man in vorm in de eerste helft van het EK Hockey.

Nederland wordt Europees kampioen door Duitsland te verslaan

Nederland heeft op het EK Hockey voor een sensatie gezorgd door in Amstelveen te winnen van Duitsland. Door de overwinning werd Nederland Europees kampioen hockey. Shoot-outs moesten bepalen wie de winnaar werd.

Een beladen wedstrijd zou de EK Hockey finale tussen Nederland en Duitsland gaan worden. Vooraf was al bekend dat scheidsrechter Vazquez de wedstrijd zou gaan fluiten. In de eerste ontmoeting Nederland tegen Duitsland kende Vazquez een dubieuze rol.

Eerste helft

Een echte finale werd het, beide teams lieten er geen gras over groeien en lieten al snel zien dat ze beiden vol voor de winst wilden gaan. Strafcorners van Duitsland mislukten, en ook pogingen van Brinkman en een aantal malen Thijs van Dam liepen spaak. De man aan Oranje kant was Pirmin Blaak. Meerdere keren zat hij de Duitse aanvallers dwars.

Doelpunt

In de 21ste minuut viel het openingsdoelpunt. Een strafcorner kwam op het lichaam van een Oranje verdediger. Dit gebeurde op de doellijn, waardoor de scheidsrechter niets anders kon doen dan het geven van een strafbal. Christopher Ruhr was meedogenloos, hard pushte hij de bal op de plank.

Duitsland viert de 0-1 nadat Ruhr zijn strafbal scoort.
Duitsland viert de 0-1 nadat Ruhr zijn strafbal scoort. Foto: EHF/World Sport pics

Justen Blok

Net zoals in de halve finale mocht debutant Justen Blok volledig meedraaien. In de vorige wedstrijden liet Blok een prima indruk achter. Zal Max Caldas nog twijfelen om de jonge Blok in zijn definitieve selectie voor de Olympische Spelen op te nemen?

Veerkracht

Knap genoeg liet Nederland zich niet van de wijs brengen door de 0-1 achterstand. Een vrije bal in de 34ste minuut was het Robbert Kemperman die de bal uitnam. Kemperman scoorde via een verdediger van Duitsland. Een lastige situatie voor de scheidsrechter, want het was lastig te zien of Kemperman de bal vijf meter liet rollen.

De gemoederen liepen in de finale minder hoog op dan in de poulewedstrijd tegen Duitsland.
De gemoederen liepen in de finale minder hoog op dan in de poulewedstrijd tegen Duitsland. Foto: EHF/World Sport pics

Beslissend kwart

In het laatste kwart waren er vooral kansen aan Duitse zijde. Duitsland moest het hebben van een strafcorner en een aantal spaarzame acties. Oranje creëerde niets meer. In de 56ste minuut zorgde de Duitse Staib voor een hoogstandje. Zwak verdedigend werk van Glenn Schuurman werd Oranje fataal. Achter zijn standbeen tikte de Duitser de bal in de goal. Blaak was kansloos. In de laatste fase van de wedstrijd kreeg Nederland nog een kans. Een strafcorner van Jip Janssen ging de goal in.

In de shoot-outs maakten de mannen van Max Caldas geen fout. Kemperman, van Dam, Hertzberger en Kemperman scoorden allemaal. Aan de andere kant misten Hauke en Ruhr, waardoor Jorrit Croon niet meer aan het werk hoefde. Nederland wordt Europees kampioen door Duitsland in de finale te verslaan.

Coverfoto: EHF/World Sport pics

Reageer