Nederlandse dames vegen België van de mat in zeven minuten in de FIH Pro League | Hoofdklasse Hockey Nederland
De Nederlandse dames zetten België op ruime achterstand in derde kwart van de FIH Pro League.

Nederlandse dames vegen België van de mat in zeven minuten in de FIH Pro League

De Nederlandse dames hebben de tweede wedstrijd in de FIH Pro League gewonnen van België. In de eerste helft stonden de dames nog op een achterstand, deze werd ongedaan gemaakt in het derde kwart. Uiteindelijk boekten de dames van Oranje een ruime overwinning. Joosje Burg scoorde voor het eerst in dienst van Oranje.

Vandaag zaten er 4.500 toeschouwers op de tribune. Fiona Morgenstern, Pleun van der Plas en Tessa Clasener maakten vandaag hun debuut voor het Nederlands elftal. Alexandra Heerbaart speelde twee jaar geleden voor het eerst voor Oranje en mocht vandaag in de eerste helft weer gaan spelen. Ook Marente Barentsen, Joosje Burg speelden vandaag hun tweede wedstrijd voor Oranje.

Oranje op achterstand

In het eerste kwart waren de eerste aanvallen voor de Nederlandse dames. Stella van Gils, die in de vorige Pro League wedstrijd tegen viel, kwam nu sterker voor de dag. Vandaag was haar baltempo veel hoger. Het hoge baltempo van haar en Oranje, zorgde ervoor dat België naar achteren liep. Toch duurde dit niet lang, De Belgische dames kropen uit haar schulp en zorgden ervoor dat Nederland weinig aan aanvallen toe kwam.

Twee corners van België werden prima gekeerd door keepster Heerbaart. Toch moest de sluitpost van Oranje er vroeg in het tweede kwart toch aan geloven. Een derde strafcorner werd koeltjes benut door Stephanie Vanden Borre.

De Belgische dames vieren feest nadat Stephanie Vanden Borre de bal in de goal van Alexandra Heerbaart sleept.
De Belgische dames vieren feest nadat Stephanie Vanden Borre de bal in de goal van Alexandra Heerbaart sleept. Foto: Roel Ubels

Blessure Eva de Goede

Het stadion viel stil en de fans die toch nog geluid maakten, werden een paar minuten later helemaal stil. Eva de Goede leek zich te verstappen bij een aanval en moest eraf. De begeleiding moest er aan te pas komen, om de zwaar aangeslagen de Goede te ondersteunen. Net zoals eerder dit jaar, in April liep de Goede een gebroken pols op, lijkt de sterspeler van Oranje een tijd aan de kant te gaan zitten.

Een fletse wedstrijd volgde, waarin Nederland wel probeerde en af en toe via Lidewij Welten nog gevaarlijk leek. De luttele kansen die volgden, Jansen sleepte twee keer uit een corner, liepen op niets uit.

Xan de Waard speelde een ongelukkige eerste helft.
Xan de Waard speelde een ongelukkige eerste helft. Foto: Roel Ubels

In het derde kwart kwam Nederland herboren uit de kleedkamer. Meteen werd de aanval gezocht en lang hoefden de Nederlandse fans niet te wachten. Waar Xan de Waard nog mis tastte was het Joosje Burg die er als de kippen bij was. Alert werkte zij de bal achter de Belgische sluitpost. Het was het eerste doelpunt voor de spits in dienst van Oranje.

België op ruime achterstand

Belgie leek even van slag en Oranje zocht meteen weer de aanval. Marloes Keetels kreeg alle vrijheid maar werkte de bal hoog over de goal. In de 36ste minuut was het weer feest voor Oranje. Freeke Moes werd aangespeeld in de cirkel, kreeg alle tijd en kon met een lage backhand de bal in de lange hoek werken. De gifbeker moest helemaal leeg voor de Belgische dames, want ook in de 38ste minuut was het raak. Lidewij Welten kon van dichtbij de bal in de goal werken. In korte tijd stond België op een ruime achterstand.

De Nederlandse dames scoren in korte tijd drie keer tegen België.
De Nederlandse dames scoren in korte tijd drie keer tegen België. Foto: Roel Ubels

In het laatste kwart ging de druk van Oranje weer omlaag. In plaats van een volle druk, liet het team van Annan de Belgische dames weer opbouwen. De ‘tank’ bij België leek echter leeg te zijn. Geen enkel moment leek Josine Koning, die in de tweede helft voor Alexandra Heerbaart in de ploeg kwam, in gevaar te komen.

Fiona Morgenstern, liet nog in een aantal aanvallen zien wat zij in haar mars heeft. De lange spits van Oranje, mist nog ervaring, maar met haar snelheid kan zij wel voor gevaar zorgen.

België zette nog een keer echt aan. Een sleep uit een strafcorner van Stephanie Vanden Borre ging net naast de goal, waarna Oranje uiteindelijk niet meer in gevaar kwam.

Bekijk hier de uitslag en doelpunten van de wedstrijd Nederland tegen België

Bekijk hier de tussenstand, speelschema en uitslagen van de FIH Pro League

Reageer