Nederlandse debutanten laten Oranje floreren tegen Argentinië

Nederlandse debutanten laten Oranje floreren tegen Argentinië

De Nederlandse debutanten hebben Oranje in de wedstrijd tegen Argentinië extra kleur gegeven. Jair van der Horst en Bram van Battum waren trefzeker. Oranje liep uit naar een riante voorsprong, maar zag Argentinië terug komen in de wedstrijd. Uiteindelijk wonnen de Oranje-hemden met 5-2.

Een fris en fruitig Nederlands elftal mocht vandaag bij hockeyclub Union het vandaag weer gaan proberen in de FIH Pro League. Na een lange ‘winterstop’, de vorige officiële interland werd in februari tegen Frankrijk in Zuid-Afrika gespeeld, moesten de heren gaan proberen de achterstand op koploper India (verschil van 10 punten voordat de wedstrijd tegen Argentinië was begonnen) weer kleiner proberen te maken.

Vandaag mochten vier debutanten van bondscoach Jeroen Delmee laten zien hoe zij om kunnen gaan met het spelen van Internationale wedstrijden. Ook was Seve van Ass weer met een Nederlands shirt van de partij. Een ander bekend gezicht in de Hoofdklasse dames, coach Marieke Dijkstra was vandaag aan de Nederlandse staf toegevoegd.

De laatste keer dat Oranje tegen Argentinië speelde in de FIH Pro League, was in de stromende regen op hockeyclub Kampong.
De laatste keer dat Oranje tegen Argentinië speelde in de FIH Pro League, was in de stromende regen op hockeyclub Kampong. Foto: Roel Ubels

Openingsdoelpunt van der Horst

De Nederlandse heren lieten al snel zien wat vandaag het strijdplan zou worden. Binnen luttele seconden werd de bal door Oranje veroverd en werd Argentinië terug gedrongen op eigen helft. Nog geen drie minuten later was het dan meteen ook raak. Een prachtige schijnpass van Lars Balk, werd bij de strafbal stip binnen getipt door één van debutanten, Jair van der Horst. De spits, die vorige maand ook al speelde en scoorde in een oefenwedstrijd tegen Pakistan, speelde vandaag pas zijn eerste officiële interland.

Argentinië was wakker en nam meteen het initiatief over. De ploeg probeerde met snelle voorwaartse ballen vanaf eigen helft richting de spitsen de Nederlandse defensie te ontregelen.

Kansen ontstonden er niet, sterker nog in een counter van Oranje werd een knappe strafcorner versierd. Een koud kunstje voor specialist Jip Janssen. De sleep die houdbaar leek voor keeper Santiago, ging toch in de goal. Oranje stond vlak voor het tweede kwart al op een 2-0 voorsprong.

Dag van de hockey-debutant

Bijna scoorde de andere nieuweling Luke van Dommershuijzen in de 18de minuut de 3-0. Helaas voor hem, net niet. Toch hoefde het Nederlandse publiek niet lang te wachten op een doelpunt van de derde debutant. Bram van Battum zorgde in de 19de minuut met een mooie backhand voor een nog ruimere voorsprong. De Nederlandse debutanten lieten Oranje duidelijk floreren tegen Argentinië in de openingsfase van de wedstrijd.

In de 31ste minuut sprong keeper Pirmin Blaak met gevaar voor eigen leven voor een knap backhand schot van Martin Ferreiro. De zeer ervaren goalie lijkt op 34-jarige leeftijd nog prima mee te kunnen draaien met het jonge Oranje.

Rising-stars

Geen debutant, maar één van de smaakmakers dit jaar van het vernieuwde Oranje is Koen Bijen. De snelle spits heeft zich dit jaar op de Nederlandse hockeyvelden echt laten zien. Ook vandaag liet Bijen zich zien. De spits kon in de 33ste minuut vrij oplopen naar de rand van de cirkel. Hard timmerde Bijen de bal achter de keeper van Argentinië.

Nog geen minuut later was het weer raak. Tjep Hoedemakers, die vandaag pas zijn zesde interland speelde, kon van dichtbij de bal over de Argentijnse doelman heen pushen. Het was alweer het vijfde doelpunt aan Nederlandse zijde.

Comeback Argentinië

Even leek het erop dat de Oranje-heren de Argentijnse heren totaal zouden overlopen. Niets bleek minder waar, want Argentinië leek de sleutel tot succes te hebben gevonden. In minder dan drie minuten kantelde de wedstrijd. Steijn van Heijningen kreeg een discutabele gele kaart, wat resulteerde in een strafcorner voor Argentinië. Doelpunt, Pirmin Blaak zag de bal rechts laag voor hem op de plank verdwijnen.

Nog geen twee minuten later was het weer raak. Zwak verdedigend werk van onder andere Joep de Mol, zorgde ervoor dat Martin Ferreiro vanaf de strafbal stip de 5-2 hoog in de touwen kon pushen. Met tien spelers in het veld, bleek Oranje erg kwetsbaar te zijn.

Argentinië stond op een ruime achterstand in het vierde kwart, toch was het team niet van plan zich over te geven. Strafcorners volgden, waarbij zelfs de videoscheidsrechter aan Nederlandse zijde moest helpen om de 5-3 ongeldig te maken. Nederland hield stand, waardoor de ploeg een knappe 5-2 boekte op Argentinië.

Reageer