Nederlandse Dragon dames genieten van overwinningen in Belgische Eredivisie - Hoofdklasse Hockey Nederland
KHC Dragons

Nederlandse Dragon dames genieten van overwinningen in Belgische Eredivisie

Vijftig kilometer over de grens ligt een van de grotere hockeyverenigingen van België. De Dragons spelen in Brasschaat, waar zo’n 1.500 leden elke week nog genieten van het hockey. Jawel, in België gaat de competitie gewoon voort. Wij volgden de Nederlandse dames die afgelopen zondag op eigen veld een belangrijke wedstrijd moesten spelen tegen Racing. 

Met een prachtig zonnetje zonnetje liepen de dames van Dragons rond 11.00 uur het veld op. Het team dat meerdere buitenlanders heeft, zoal Argentijnen, een canadees en een Duitse, heeft ook de beschikking over drie Nederlandse dames. Fleur Broers, Valerie Magis en Roos Knijff spelen voor het Belgische team. Met vuurwerk en vele juichende supporters langs de lijn, werd om 12.00 uur afgeslagen. 

Nederlandse dames in Belgische competitie

De wedstrijd kende een afwachtend begin waarbij Racing de grotere kansen kreeg. Uiteindelijk wonnen Dragons met 3-1 nadat de ploeg in de eerste helft met 0-1 achter was komen te staan. Een van de doelpuntenmakers was de Nederlands Fleur Broers: ‘We kenden een lastig begin, maar gelukkig kunnen we de tegenslag goed verwerken. Ik maakte een belangrijk doelpunt door de bal in de stuit in de goal te slaan. Het gaat bij mij persoonlijk sowieso wel lekker in de competitie, het was namelijk alweer de derde keer op rij dat ik heb gescoord’.

Broers is een van de opvallende Nederlanders Dragons. Ook oud-international Valerie Magis en de van een zware kruisband blessure terugkerende Roos Knijff maakten deel uit van het Belgische team. Voor Broers was de keuze om naar België te gaan een makkelijke: ‘Twee jaar geleden speelde ik nog bij Oranje-Rood. Maar uiteindelijk merkte ik dat ik eigenlijk wel klaar was in Nederland. Ik had zin in wat nieuws. Uiteindelijk kwam ik in contact met Stephanie de Groof, met haar had in het verleden samengespeeld bij Oranje-Zwart. Zij vroeg of ik de overstap naar Dragons wilde maken. Bij Dragons merk ik dat ik veel plezier in het spel terug heb gekregen. Oranje-Rood heeft me nog weleens gevraagd om terug te komen. Terugkeren naar de Nederlandse competitie is voorlopig nog niet aan de orde, ik heb het momenteel hier erg naar mijn zin’.

Valerie-Magis-roos-drost-dragons
Valerie Magis lost een schot op keepster Roos Knijff in de voorbereiding naar de wedstrijd. Foto: Hans Hofstra

Kwart om kwart keepen

Het blijkt een steeds gemakkelijkere stap voor tophockeysters uit de Nederlandse competitie te zijn. Het Belgische hockey zit in de lift en ook in de competitie wordt er serieus gespeeld. Ook Roos Knijff zag de overgang naar Dragons wel zitten. De keepster maakte deze zomer de overstap vanuit SCHC, nadat ze bezig was met haar comeback op de hockeyvelden. Een zware kruisband blessure hield haar een jaar van hockey af. Twee maanden geleden gaf Knijff aan dat de verwachting om veel ballen te krijgen de belangrijkste reden was om naar de zuiderburen te gaan. Vandaag viel dat voor Knijff toch een beetje tegen: ‘Zondag had ik weinig te doen. We spelen tot nu toe kwart om kwart, omdat de andere keepster in ons team het ook goed doet. Mijn coach wil daarom de speelminuten delen. Gelukkig merk ik wel dat ik aan het groeien ben en dat ik dichter tegen mijn oude niveau aan het komen ben. Ook de statistieken zeggen dat ik het heel goed doe. In vergelijking met de andere keepster heb ik tot nu toe relatief meer ballen gehad en gestopt. Toch is het allerbelangrijkste vandaag dat we gewonnen hebben. De overwinning zorgt ervoor dat we op de tweede plek van de ranglijst komen’.

De dames van Dragons zijn door de overwinning afgelopen zondag gestegen naar de tweede plek in de Belgische Eredivisie.

Dragons uit Brasschaat

Hemelsbreed ligt de hockeyclub niet ver van de Nederlandse grens. Daarnaast is het vanuit Brasschaat maar twintig minuten rijden naar Antwerpen. Toch waren deze redenen voor Broers niet de belangrijkste redenen om de overstap naar België te maken: ‘Het is een echte familieclub. Ik werd als Nederlandse zo warm hier ontvangen. Daarnaast is het grappig om te zien hoeveel Nederlanders hier eigenlijk bij de club betrokken zijn. Het is mooi om te zien hoe fanatiek de supporters hier kunnen zijn, zoals zondag was te zien. Gelukkig gaat prestatie en gezelligheid hier hand in hand. De club is hier hard bezig is om te professionaliseren. Ik denk dat we met Dragons prima mee kunnen doen in de Hoofdklasse Dames in Nederland’.

Ook Knijff kon bevestigen wat Broers zei. ‘Bij Stichtsche hebben we geloof ik nog nooit vuurwerk langs de lijn gehad. Dat was wel mooi he?’, aldus een lachende Knijff die van mening is dat er meer gezelligheid is te vinden bij de hockeyverenigingen in België dan in Nederland. Het was voor Knijff niet de belangrijkste reden om de overstap naar de Eredivisie in België te maken: ‘Ik ga nog steeds voor het hoogst haalbare. Voor mij was het belangrijk om na zo’n lange blessure het plezier in het spel terug te vinden. Dit is gelukt. Het gaat goed en ik merk steeds minder van die blessure. Daarnaast vind ik mooi om te zien hoe serieus onze technische staf met het hockey om gaat. Er worden bijvoorbeeld weer ander soort statistieken bijgehouden dan bij SCHC. Dat het hier ook heel gezellig is, dat is iets heel moois en daar geniet ik extra van’. 

De dames van Dragon worden elk weekend aangemoedigd door fanatieke fans

Voortgang Belgische hockeycompetitie

Ook de Belgische hockeybond gaat deze week kijken of het hockeyen nog voortgezet kan worden, kijkende naar het groeiende aantal coronagevallen in het land. Voor de leden van Dragons zat er zondag nog maar één ding op, namelijk genieten van het weer, de sfeer en de overwinning van Dames 1. Met het nummer L’Amour Toujours van Gigi D’Agostino wat uit de boxen van het clubhuis schalde, bleef het nog lang gezellig in Brasschaat. 

Coverfoto: JL Goethals de Mude (2020)

Reageer