Nederlandse hockeydames heroveren Olympische titel in Tokyo | Hoofdklasse Hockey Nederland
Nederland wint de Olympische Titel in 2021.

Nederlandse hockeydames heroveren Olympische titel in Tokyo

De Nederlandse hockeydames hebben de Olympische titel heroverd door Argentinië in de finale te verslaan. Waar vijf jaar geleden in de finale nipt werd verloren van Groot-Brittannië, mag het zichzelf de komende jaren Olympisch kampioen noemen.

Een wedstrijd waar eigenlijk het hele toernooi naar werd uitgekeken, was die van vandaag. De klassieker Nederland tegen Argentinië op de Olympische Spelen van 2021, was waar veel hockeyfans naar hadden uitgekeken. Beide teams zijn al jaren aan elkaar gewaagd.

De Argentijnse dames kenden een moeizame poulefase, waarin de openingswedstrijd werd verloren. Desalniettemin stonden zij vandaag in de finale tegen Oranje, die eigenlijk het gehele toernooi nog geen grote problemen had gehad.

Fans waren niet welkom, wel mochten sporters die al klaar waren met het toernooi, vandaag kijken naar de finale
Fans waren niet welkom, wel mochten sporters die al klaar waren met het toernooi, vandaag kijken naar de finale. Foto: World Sport Pics / Martin Waichman

Nederland kwam meteen goed uit de start blokken. De ervaren Margot van Geffen gaf een mooie voorzet richting Frederique Matla. Door goed verdedigend werk, kon de spits van Oranje de bal niet aantikken. Een tweede kans, een mooie sleep van Caia van Maasakker, belandde op de lat.

Retegui, de dochter van de coach, speelde een goede eerste helft en kon bijna een bal uit de draai in de goal slaan. Grote kansen konden de Argentijnse dames in het eerste kwart niet creëren.

Strafcorners lukken nu wel

Waar het gehele toernooi de strafcorner bij Oranje totaal niet liep, gebeurde dat bijzonder genoeg in het tweede kwart van de finale wel. Een sleep van Frederique Matla werd licht getoucheerd door Margot van Geffen, waardoor keepster Succi kansloos was.

Lang was het niet wachten op de twee tegen nul. Caia van Maasakker, die een moeizaam toernooi kende, sleepte in het eerste kwart nog op de lat, maar zag haar inzet nu in de goal gaan. Een schreeuw van blijdschap van haar met haar teamgenoten was in de verre omgeving te horen.

Het leek niet het toernooi van Caia van Maasakker te worden. Vandaag liet ze van zich horen door twee keer in de eerste helft te scoren.
Het leek niet het toernooi van Caia van Maasakker te worden. Vandaag liet ze van zich horen door twee keer in de eerste helft te scoren. Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Dubbelslag van Maasakker

En dat doelpunt leek verlossend te zijn voor van Maasakker. Meteen was het sleepcorner kanon weer trefzeker. Een tegendraadse sleep kon niet worden gekeerd door de Argentijnse goalie. Nederland kwam op een riante 3-0 voorsprong tegen Argentinië.

Toch moesten de Oranje dames even slikken vlak voor de rust. Gorzelany kreeg een uitgelezen kans door in de laatste minuut een strafcorner te mogen pushen. Haar inzet, ging door de benen van Josine Koning, hard in de goal, waardoor beide teams met een 3-1 voorsprong van Oranje gingen rusten.

Gorzelany scoort vlak voor rust de 3-1 voor Argentinië.
Gorzelany scoort vlak voor rust de 3-1 voor Argentinië. Foto: World Sport Pics / Martin Waichman

Loeren op meer

In het derde kwart probeerde Argentinië het wel, maar was het de Nederlandse defensie die vrij gemakkelijk overeind bleef. Het tempo bleef hoog bij beide teams. Nederland ging niet achterover leunen en was aan het loeren om de score nog verder uit te breiden.

Maria Verschoor had in de 40ste minuut moeten scoren, nadat zij door Lidewij Welten vrij voor de goal van Succi werd gezet. Haar inzet werd goed gestopt.

Maria Verschoor had moeten scoren in de 40ste minuut van de Olympische finale.
Maria Verschoor had moeten scoren in de 40ste minuut van de Olympische finale. Foto: World Sport Pics / Martin Waichman

Vlak voor het vierde kwart kreeg de Argentijnse Trinchinetti nog een grote kans. Vrij voor Josine Koning vergat zij te scoren, maar een bal voor te geven. Deze bal belandde in het niets.

Alles of niets

Argentinië zette alles op alles om in het laatste kwart nog iets te doen aan de achterstand. Nederland leunde achterover, maar probeerde op de counter er toch aanvallend uit te komen. De snelle Albertarrio zorgde voor gevaar, maar echte kansen kwamen er niet.

Met nog vijf minuten op de klok, probeerde Nederland langzaamaan het spel te vertragen. Een 3-1 voorsprong leek voldoende om de overwinning te pakken. Met nog een groene kaart voor Albertarrio was het verzet gebroken. De Nederlandse hockeydames heroveren de Olympische titel in Tokyo door in de finale Argentinië te verslaan.

Een prachtige prestatie, Nederland wordt Olympisch kampioen.
Een prachtige prestatie, Nederland wordt Olympisch kampioen. Foto: World Sport Pics / Yan Huckendubler

Bekijk hier het live wedstrijdverslag en beelden van de wedstrijd Nederland tegen Argentinië.

Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Reageer