Nederlandse hockeyheren voorkomen blamage tegen Zuid-Afrika | Hoofdklasse Hockey Nederland
De Nederlandse hockeyheren winnen in de tweede helft op de Olympische Spelen van Zuid-Afrika.

Nederlandse hockeyheren voorkomen blamage tegen Zuid-Afrika

De Nederlandse hockeyheren zijn vanmiddag aan een blamage ontsnapt door na een 0-3 achterstand terug te komen in de wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Het slechte spel tegen België werd voortgezet en de Zuid-Afrikaanse opponent maakte daar graag gebruik van. Uiteindelijk won Oranje door in de tweede helft uit te lopen naar een 3-5 overwinning.

De Nederlandse hockeyheren werden gisteren van de mat gespeeld door België. Het slechte spel van Oranje zorgde er uiteindelijk voor dat België met 3-1 kon winnen. Vandaag ging Oranje voor revanche, daarvoor moest er gewonnen worden van Zuid-Afrika. Een makkelijk opponent op papier, in de praktijk bleek dit toch een moeilijkere opgave dan gedacht.

Laconiek verdedigen

In het eerste kwart was het namelijk niet zichtbaar dat Oranje, die vandaag in het blauw speelden, op jacht ging naar de overwinning. Zuid-Afrika was de beter in het spel, en kwam dan ook al snel op voorsprong. Een slecht verdedigende actie van Joep de Mol zorgde in de tweede minuut al voor een voorsprong voor de Springbokken. Nog geen tien minuten later, lag de bal weer in de goal van Oranje. Mink van der Weerden ging gigantisch in de fout door een laconieke manier van verdedigen.

De Nederlandse heren keken soms verslagen om zich heen. Thijs van Dam scoort voor Oranje.
De Nederlandse heren keken soms verslagen om zich heen. Thijs van Dam scoort voor Oranje. Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Dat Oranje had geleerd van het eerste kwart, leek er niet op. In de 18de minuut was het wederom Mink van der Weerden met een fout, waardoor Kok de 0-3 kon maken. Het zou niet de wedstrijd van de verdediger van Oranje worden, want ook de strafcorners die hij mocht slepen, werden eruit gelopen.

Veerkracht

Toch toonde Oranje veerkracht. Pruijser met zijn handelsmerk, een backhand vanaf de kop van de cirkel verdween in het dak van de goal. Of het blijdschap of frustratie was, maar luid vloekend liep de aanvaller van Oranje weg. Vlak voor rust scoort Thijs van Dam de 2-3, waardoor nog alles weer mogelijk was.

Thijs van Dam scoort voor Oranje.
Thijs van Dam scoort voor Oranje. Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

In de tweede helft begon Oranje sterk. Zuid-Afrika werd terug gedrongen en strafcorners werden er verzameld. Jeroen Hertzberger liet een buitenkansje op een gelijkspel liggen door in de 35ste minuut een strafbal over te pushen. In de 36ste minuut was het Thierry Brinkman die knap een scrimmage voor de goal van Pieterse kon omtoveren tot een doelpunt.

Verbijsterd kijkt Jeroen Hertzberger naar de hemel nadat hij een strafbal voor Oranje mist.
Verbijsterd kijkt Jeroen Hertzberger naar de hemel nadat hij een strafbal voor Oranje mist. Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Voorsprong

Nog een kwart had Nederland om iets te doen aan het gelijkspel. Dit kon al vroeg gedaan worden, want in de 47ste minuut mocht Mink van der Weerden een strafbal nemen. In de wedstrijd zat de verdediger niet, maar de strafbal verdween wel in de goal. Eindelijk stond Nederland op voorsprong.

In de 53ste minuut was het vooral bondscoach Max Caldas die stond te juichen. Een mooie voorzet van Brinkman werd prima binnen getipt door Mirco Pruyser. Zijn tweede van het toernooi.

Strafcorners

Nog een keer mocht Jip Janssen aanleggen in de 58ste minuut van de wedstrijd voor een strafcorner. Zijn inzet werd er goed uitgelopen. Nederland heeft dit toernooi nog niet kunnen scoren uit een corner. In de resterende minuten werd er niet meer gescoord, waardoor de Nederlandse hockeyheren een blamage werd bespaard en onverwacht een zwaar bevochten overwinning tegen Zuid-Afrika mochten boeken.

Bekijk hier de liveblog van de wedstrijd Zuid-Afrika tegen Nederland

Reageer