Niels Thijssen: ‘Europa laten zien dat we kunnen hockeyen’

Bondscoach Niels Thijssen van Belgische dames was er beduusd van. Zijn ploeg bereikte donderdag ten koste van Duitsland (1-0) voor het eerst in de historie de EK-finale. “Bizar. Ik weet echt niet wat ik moet zeggen”, zegt Thijssen op zoek naar woorden.

“We hebben onze beste wedstrijd gespeeld. We hebben voor het eerst echt gehockeyd. En dat heeft gemaakt dat we vanaf de eerste seconde hebben meegedaan. Ik denk wel dat we de bovenliggende partij waren”, gaat Thijssen verder.

Jill Boon matchwinner

De overwinning van België was verdiend. Het verschil werd gemaakt door Jill Boon. De voormalig speelster van Oranje Rood reageerde attent op de voorzet van Barbara Nelen. Boon veranderde de bal van richting en liet keepster Julia Ciupka kansloos. Het was het enige doelpunt van het duel.

“Het was ongelooflijk spannend”, zegt Thijssen. “Misschien dat je een cornertje erbij had kunnen maken, zodat de marge wat hoger uitvalt, maar het maakt niet meer uit.”

Teleurstelling tijdens HWL

Thijssen nam eind maart dit jaar de taken over van Ageeth Boomgaardt. De voormalig international was als bondscoach opgestapt na een verschil van inzicht. Onder leiding van Thijssen speelde België voor eigen publiek een teleurstellende Hockey World League Semi-Final. Na een goede poulefase zakte de ploeg terug en sloot het toernooi af op een achtste plaats.

“We hadden na de World League het gevoel dat er meer in zat dan dat we daar hebben uitgehaald. Ik denk dat we met name onszelf hebben teleurgesteld na de kwartfinales. We hebben veel te vroeg gepiekt in dat toernooi. Vandaag hebben we aan Europa laten zien dat we kunnen hockeyen.”

Accenten

In de periode tussen de Hockey World League en het EK verlegde Thijssen enkele accenten. “Ik vond dat we op de Hockey World League te eenzijdig waren. We hadden een manier van pressen in plaats van twee, drie die we nu hebben. De verdedigende en aanvallende corner. Daarin hebben we de details veranderd.”

Het leverde de Belgische ploeg een finaleplaats op tijdens het Europees kampioenschap. Het feest na afloop van het duel was enorm groot. “Als je voor het eerst in de historie een Europese finale haalt, dan we moeten we er niet al over een half uur vanaf stappen en gaan voorbereiden op de volgende wedstrijd. We gaan ons zeker voorbereiden, maar eerst even een uur of twee met een grote lach op ons gezicht rondlopen. We moeten hen er enorm van laten genieten. Dat lijkt me wel terecht.”

Reageer

Contact Us