Oostenrijk opnieuw wereldkampioen na slijtageslag tegen Oranje | Hoofdklasse Hockey Nederland
Oostenrijk wordt wereldkampioen ten koste van Nederland.

Oostenrijk opnieuw wereldkampioen na slijtageslag tegen Oranje

Oostenrijk en het Nederlands elftal hebben een prachtige finale afgewerkt op het WK Zaalhockey 2023. In een vol hockeystadion in Pretoria, won Oostenrijk de wereldtitel na shoot-outs. In de reguliere tijd kwamen beide teams niet verder dan 4-4.

Een taaie kluif zou het worden voor Oranje. Tegen de regerend wereldkampioen Oostenrijk zou er bepaald worden wie de nieuwe kampioen zou worden. Oostenrijk won eerder dit toernooi al in de poule van Oranje.

De Oranje heren vlogen uit de startblokken. Drie kansen ontstonden, waarbij Burkhardt van dichtbij had moeten scoren. Ook Schut kreeg een uitgelezen kans. Hij vond de keeper op zijn weg naar een doelpunt. Ook Oostenrijk had kunnen scoren in kwart 1. Binder kon vrij schieten, maar schoot over. Ook Unterkircher had een goede mogelijkheid.

Max Sweering helpt Oranje aan een doelpunt.
Max Sweering helpt Oranje aan een doelpunt. Foto: WorldSportPics

Oostenrijk neemt leiding

Michael Körper bracht de Oostenrijkse ploeg op voorsprong. Een knap doelpunt. Meteen liet Oranje van zich horen. De eerste de beste mogelijkheid werd omgetoverd tot een strafcorner. De bal belandde op een voet, waarna een strafbal volgde. Max Sweering pushte de bal hard hoog in de kruising. Beide teams waren na kwart 1 aan elkaar gewaagd.

Al snel scoorde Oostenrijk in kwart twee. Wederom moest Oranje aan de bak om een achterstand goed te maken. Door een gevaarlijke actie ontving Sebastian Eitenberger een gele kaart. Een cadeautje voor Nederland. Deze werd dan ook goed uitgepakt, want al snel viel de gelijkmaker. Een prachtig doelpunt van Sweering uit een onmogelijke hoek zorgde opnieuw voor een gelijkmaker.

Nederland en Oostenrijk maakten er een spannende wedstrijd van.
Nederland en Oostenrijk maakten er een spannende wedstrijd van. Foto: WorldSportPics

Voorsprong Oranje

Beide teams bleven gelijk op gaan. Ook in het derde kwart was dit het geval. Een klein verschil, voor het eerst deze wedstrijd kwam Oranje op voorsprong. Nicki Leijs onderschepte knap een bal en prikte deze in de kruising. Het antwoord volgde meteen. Een schitterende backhand pass kwam uit bij Fröhlich, die de bal hard in de goal pushte.

Scheidsrechters hebben het zwaar

De scheidsrechter leken het lastig te krijgen. Discussies met beide teams richting de heer en dame in het geel ontstonden. Fysiek spel van Oostenrijk werd bestraft met een groene kaart voor Stanzl. Een onduidelijk gegeven groene kaart ging naar Joep Troost.

In de 36ste minuut gaf scheidsrechter Williams een discutabele strafbal aan Oostenrijk. Een fysiek duel werd zwaar bestraft. Körper achter de bal, doelpunt! Het was zijn derde van de wedstrijd. Vlak voor het einde van de wedstrijd stond de stand weer gelijk.

Shoot-outs leken uitkomst te gaan bieden aan de wedstrijd. Beide teams namen gas terug en leken te hopen op nog één kans. Deze kwam er niet, waardoor de shoot-outs volgden.

Shoot-outs

Waar het de hele wedstrijd al spannend was, was dit tijdens de shoot-outs hetzelfde geval. Het ging gelijk op waarbij Burkhardt en Sweering scoorden voor Oranje. Unterkircher en Körper deden dit aan Oostenrijkse zijde. Beide teams misten ook één shoot-out, waardoor sudden-deaths uitkomst moest bieden. Wie zou missen, zou de finale gaan verliezen.

Burkhardt was de eerste. De aanvoerder miste, waardoor Unterkircher het kon beslissen voor Oostenrijk. Dit deed de ervaren speler dan ook. Nipt binnen de tijd prikte hij de bal binnen, waardoor Oostenrijk de winnaar werd. Net zoals bij de vorige editie werd Oranje verslagen en Oostenrijk de wereldkampioen.

Foto: WorldSportPics

Reageer