Oppermachtig Oranje stoot door richting halve finale op Olympische Spelen | Hoofdklasse Hockey Nederland

Oppermachtig Oranje stoot door richting halve finale op Olympische Spelen

De Nederlandse dames hebben uitstekende zaken gedaan. Een oppermachtig Oranje was in de kwart finale van de Olympische Spelen veel te sterk voor Nieuw-Zeeland. De score liep uiteindelijk ondanks het goede spel, ‘maar’ op naar 3-0.

In de poulefase van de Olympische Spelen waren de dames nog niet tegen puntverlies opgelopen. Ook tegen de nummer vier van de andere poule werd weinig gevaar verwacht. De Nieuw-Zeelandse dames konden zich ternauwernood kwalificeren voor de kwartfinales. In de opstelling van Oranje waren geen wijzigingen te zien. Stella van Gils, Freeke Moes en Anne Veenendaal bleven als reserve op de tribunes zitten.

Voorsprong

De wedstrijd was nog geen minuut onderweg of de eerste grote kans was daar. Helaas werd de strafcorner voor Oranje verkeerd aangegeven, waardoor ‘stopper’ Xan de Waard niets anders kon doen dan zelf slaan. De bal verdween aan de zijkant van de goal.

Nederland bleek sterker in het eerste kwart. Met veel combinaties, aanvallend hockey en een hoog tempo werd de tegenstander zoek gespeeld. In de zevende minuut was het raak, Laurien Leurink kon met een prachtige individuele actie Lidewij Welten bedienen. Een prachtige tip-in zorgde voor een vroege 1-0 voorsprong.

Het openingsdoelpunt van Lidewij Welten wordt uitgebreid gevierd.
Het openingsdoelpunt van Lidewij Welten wordt uitgebreid gevierd. Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Matla

In het tweede kwart veranderde het spelbeeld niet. Nederland was oppermachtig en eigenlijk zou het alleen de vraag worden, hoe hoog de score zou worden. In de 21ste minuut mocht Frederique Matla een strafbal nemen, nadat bij een strafcorner een Nieuw-Zeelandse verdedigster de bal met haar hoofd uit de goal had gekopt. Een koud kunstje voor Matla en de 2-0 was een meer dan terechte voorsprong.

Blijdschap bij Oranje na de 2-0 voorsprong van Frederique Matla.
Blijdschap bij Oranje na de 2-0 voorsprong van Frederique Matla. Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Strafcorner

Ook in het derde kwart was wederom Oranje heer en meester. Met de snelheid van Pheninckx, Nunnink en de Goede lijkt Oranje dit toernooi onverslaanbaar.

In de 36ste minuut kreeg Lauren Stam om de corner te pushen. Uit de vijf eerder genomen corners werd nog niet gescoord. Nu was het wel raak, de sleep van Stam leek houdbaar, maar de lijnstopster en de keepster zaten er net naast.

Lauren Stam scoort uit een strafcorner de 3-0.
Lauren Stam scoort uit een strafcorner de 3-0. Foto: Frank Uijlenbroek

Net zoals in de poulefase kende Nederland weinig problemen. In deze kwart finale zagen we wederom een oppermachtig Oranje op de Olympische Spelen.

Het vierde kwart gaf geen vuurwerk, toch bleef Oranje dominant. Nieuw-Zeeland probeerde in bepaalde fases aan te vallen, maar degelijk verdedigende werk zorgde ervoor dat de Kiwi’s niet in de cirkel kwamen. Gehoopt werd er op een snelle uitbraak van Albers, Welten, Nunnink en de Goede.

Met nog een paar minuten op de klok ging het tempo, die gedurende het vierde kwart omlaag was gegaan, nog één keer omhoog gaan. Felice Albers werd nog een keer vrij voor de goal gezet, maar tot een schot kon de snelle aanvalster van Oranje niet komen. Bij de 3-0 bleef het, waardoor Oranje zich mag gaan richten op de halve finale waar Spanje of Groot-Brittannie staat te wachten.

Bekijk hier de liveblog van de wedstrijd Nederland tegen Nieuw-Zeeland

Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Reageer