Oranje-coach Paul van Ass: "Ik wist heel weinig van vrouwenhockey" | Hoofdklasse Hockey Nederland

Oranje-coach Paul van Ass: “Ik wist heel weinig van vrouwenhockey”

Voor de eerste keer stond Coach Paul van Ass gisteren op het hockeyveld met de Nederlandse hockeydames. De nieuwe coach moet er voor gaan zorgen dat er een veilig sport klimaat moet ontstaan, waarbij de focus op tophockey moet blijven staan. Een grote uitdaging voor van Ass die eigenlijk nog maar weinig ervaring met dameshockey heeft.

Misschien was het de spanning, of misschien was het voor de nieuwe bondscoach even zoeken in zijn eerste training bij Oranje. Nadat de training 45 minuten voort waren gegaan riep hij ‘zijn’ dames bij elkaar. ,,Hoe zit dat bij jullie, moeten jullie misschien ook water hebben?”, vroeg coach Paul van Ass aan de Oranje-dames die zwijgzaam toekeken hoe zij instructies kregen bij de eerste oefeningen.

Toch lijkt de 62-jarige leeftijd niet onder spanning te staan of onder de indruk te zijn van zijn eerste training. De oefenmeester heeft een palmares, waar menig hockeycoach jaloers op zal zijn. Bij HGC behaalde van Ass twee keer de finale van de play-offs om de landstitel, winnen deed hij nooit. Met de Oranje-heren won hij zilver op de Olympische Spelen van 2012 en zilver op het WK Hockey in 2014. De afgelopen jaren was van Ass wederom coach van HGC. Voor de eerste keer weer een nieuw team aansturen, daar zal de leermeester dus niet wakker van hebben gelegen.

“Spanning is niet het woord. Het is fijn om aan het werk te mogen gaan en het spelletje met de dames te gaan beleven. Alles is op dit moment nieuw voor mij en het team. Het WK hockey afgelopen zomer heb ik gevolgd, maar betrokken bij de Oranje-selectie was ik nog niet. Ik wilde ook niet in de weg lopen. Blij ben ik dat we vandaag konden beginnen met de selectie die afgelopen zomer ook actief was op het WK. Het zou heel goed kunnen dat ik nadat ik het team goed heb geobserveerd, andere dames bij het team laat aansluiten”, aldus Paul van Ass die na de training de pers uitgebreid te woord stond.

Pauze voor Eva de Goede

De KNHB liet in een persbericht weten dat Eva de Goede voorlopig een rustperiode neemt bij Oranje. De Oranje-international gaat in februari officieel trouwen en lijkt nog niet zeker te zijn of ze nog een periode voor Nederland wil gaan spelen. Ook talenten zoals Pien Dicke en Marijn Veen trainen nog niet mee. “Ik heb in een gesprek met Eva aangegeven dat ze haar tijd moet nemen. In de nadagen van haar actieve hockey carrière, is ze de deur ook aan het open zetten voor andere dingen die in haar leven naar voren komen, zoals bijvoorbeeld haar bruiloft. In 2023 gaan wij verder praten of er nog toekomst voor haar is bij Oranje”, aldus van Ass.

De keuze van de KNHB om Paul van Ass aan te stellen als bondscoach van Oranje lijkt een logische. De coach heeft jarenlang ervaring met tophockey, maar lijkt ‘onafhankelijk’ te zijn. De grote kern van de Oranje-dames speelt voor Den Bosch, Amsterdam of SCHC. Zelf heeft de coach geen belang om één of meerdere van deze speelsters voor te trekken. Die kritiek kwam er wel vanuit de eerder genoemde clubs op mogelijke andere coaches die in een voorstadium door de KNHB als kandidaat werden benaderd.

Kennis van vrouwenhockey

Toch lijkt er ook een keerzijde te zitten met het aantrekken van Paul van Ass. Ondanks zijn 62-jarige leeftijd, heeft de bondscoach weinig ervaring met dameshockey. Maar één seizoen coachte van Ass een damesteam: ,,In het seizoen 1998 heb ik de dames van HGC gecoacht. Het klopt inderdaad dat ik dus weinig ervaring heb. Ook wist ik heel weinig van vrouwenhockey. De afgelopen tijd ben ik me hier meer in gaan verdiepen. Via de TV heb ik het WK Hockey in Nederland en Spanje gevolgd. Op dit moment volg ik het meer dan ik dus voorheen deed”.

Blik op EK Hockey

Voor van Ass komt er een periode aan waarin vooral zal worden getraind. De eerste officiële wedstrijden zijn pas in december. In de FIH Pro League gaan de Oranje-dames in en tegen Argentinië spelen. Daarna zal er een winterstage zijn, waarna er nog een aantal Pro League wedstrijden gaan volgen. In de zomer van 2023 zal Paul van Ass voor het eerst worden getest. Op het EK Hockey kan de Europese titel worden veroverd. Tevens kan bij het behalen van deze titel ook al een ticket voor de Olympische Spelen van 2024 worden veroverd: “Ik heb gelukkig de tijd. En die ga ik dan ook nemen. Ik wil me gaan focussen op een gezond sport klimaat, waarbij hockey gespeeld mag worden met een lach. Dit kan ook worden gedaan onder de noemer ’topsport’. De Oranje-dames vind ik goed in techniek, bewegingsritme en handelingssnelheid. Toch vind ik dat dit nog beter zal moeten. De komende maanden zal hier dus de focus ook op komen te liggen. De concurrentie lijkt de afgelopen jaren dichterbij te zijn gekomen. Mijn doel is om met Oranje weer verder weg te lopen van hen. Dit is mogelijk. Voorlopig kijk ik naar het proces en waar mogelijk zal ik verbeteringen gaan doorvoeren”.

Reageer