Oranje dames pakken het brons

De Oranje dames van bondscoach Sjoerd Marijne hebben zondagavond brons gepakt. Door doelpunten van Xan de Waard en Lidewij Welten was Nederland in de troostfinale met 2-1 te sterk voor Nieuw-Zeeland. 

Oranje dames Nederland Nieuw-Zeeland SD Nunnink
(c) Stefan Deems

Het krachtsverschil was in deze troostfinale, in vergelijking met de poule wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, nu veel groter. Oranje startte sterk en kreeg in de beginfase al een aantal goede kansen op de openingstreffer. Het doelpunt dat Xan de Waard, na mooi voorwerk van Naomi van As en Lidwij Welten, maakte kwam dan ook niet geheel uit de lucht vallen. Enkele minuten later werd de voorsprong al verdubbeld door Lidewij Welten die na wederom een goede actie van Van As, en een slim doortikje van Carlien Dirkse van den Heuvel, in één keer de 2-0 binnen kon flatsen. Even leek Nederland toen met gemak over de tegenstander heen te gaan lopen maar Nieuw-Zeeland had het nog niet opgegeven. Vlak voor rust mochten de Kiwi’s aanleggen voor hun eerste corner van de wedstrijd en deze werd via een mooie variant binnen geflatst door Brooke Neal.

In de tweede helft bleef het spannend. Oranje hield het veldoverwicht maar het lukte de Nederlandse dames niet de overwinning veilig te spelen. In de slotminuten haalde bondscoach Marc Jager keepster Sally Rutherford er nog uit voor een extra veldspeelster waardoor de corner die De Waard in de laatste minuut versierde wel een goal had moeten zijn. De inzet van Maartje Paumen belandde echter recht in de stick van één van de lijnstoppers en dus eindigde de wedstrijd in een 2-1 overwinning voor de ploeg van Sjoerd Marijne. Nederland pakt het brons.

Vanavond om 22:30 uur Nederlandse tijd gaan Argentinië en Australië strijden om het goud.

Reageer