Oranje dames treffen zware opponent België in kwartfinale WK Hockey | Hoofdklasse Hockey Nederland
België speelt in de kwartfinale op het WK hockey tegen Oranje.

Oranje dames treffen zware opponent België in kwartfinale WK Hockey

De dames van Oranje spelen in de kwartfinale van het WK Hockey tegen een zware opponent, namelijk België. De Belgische dames maakten gisteren gehakt van Chili en nemen het in het Wagener stadion op tegen Oranje.

Dat de Nederlandse dames de groep fluitend zouden winnen, dat stond eigenlijk bij voorbaat al vast. Geen enkele opponent zorgde echt voor groot gevaar. Ierland was geen partij en Duitsland kon eigenlijk geen echte vuist maken. In de laatste wedstrijd tegen Chili werd er gemakkelijk gewonnen. Een puntje van aandacht, tegen deze ‘zwakkere’ tegenstander was dat de overwinning pas later veilig worden gesteld.

In de kwartfinale tegen België zal Oranje nu wel scherp moeten zijn. De Belgische dames spelen goed hockey en hebben op het WK hockey na Argentinië het meeste gescoord (12 doelpunten). Daarnaast heeft de Belgische hockeybond afgelopen jaar goede zaken gedaan door de Nederlandse topcoach Raoul Ehren voor meerdere jaren aan de Belgische dames te verbinden. Gek genoeg werd Ehren dit jaar toen zijn contract in België afliep, nooit door de Nederlandse hockeybond benaderd.

Gisteren wonnen de Belgische dames met maar liefst 5-0 van Chili. Een wedstrijd die nooit spannend werd, want de eindscore stond na 31 minuten al op het scorebord.

De Nederlander Raoul Ehren is bondscoach bij België op het WK Hockey.
De Nederlander Raoul Ehren is bondscoach bij België op het WK Hockey. Foto: Roel Ubels

Strafcorners

Het is misschien ook maar goed dat Oranje vijf dagen rust heeft. Verdedigend lijkt Oranje de boel goed op orde te hebben. De Nederlandse dames krijgen over het algemeen weinig tegen doelpunten. Wel zal een puntje van aandacht moeten zijn de laatste fase in de cirkel van de tegenstander. Echt gemakkelijk score, dat doet Oranje niet.

De afgelopen en komende dagen kan de ploeg dus goed gebruiken om zich onder andere te gaan richten op de strafcorner. Van de negentien strafcorners in alle drie de poulewedstrijden, werd er maar vier keer gescoord. Vooral de stafcorners van Frederique Matla en Yibbi Jansen zien er nog niet goed uit.

Over strafcorners gesproken, bij België staat er op de kop van de cirkel iemand om goed rekening mee te houden. Stephanie Vanden Borre scoorde dit WK hockey al zes keer, allen gemaakt uit de corner. Ook zien we in de top-3 topscorers Charlotte Englebert verschijnen. De technische middenveldster ontpopt zich dit WK echt tot een van de topspeelsters van het toernooi en heeft er dit toernooi alweer vier in liggen.

Charlotte Englebert is een van de topspeelsters op het WK hockey dames 2022.
Charlotte Englebert is een van de topspeelsters op het WK hockey dames 2022. Foto: Roel Ubels

Ontmoeting België

Toch zullen de Oranje-dames niet wakker liggen van een ontmoeting tegen België in de kwartfinale van het WK hockey. De laatste vijf wedstrijden tegen België werden allemaal gewonnen. De laatste keer dat de Nederlandse dames punten verloren was op het EK Hockey in Antwerpen. In de groupsfase werd er toen gelijk gespeeld. Bij een eventuele overwinning, mag de ploeg zich opmaken voor een ontmoeting tegen Australië en Spanje/India. Deze halve finale zal worden gespeeld in Terrassa in Spanje.

Reageer