Oranje dames voor derde keer Wereldkampioen Zaal | Hoofdklasse Hockey Nederland
Wereldkampioen Zaal 2023.

Oranje dames voor derde keer Wereldkampioen Zaal

De Oranje dames zijn voor de derde keer in de historie wereldkampioen zaal geworden. Tegen een jong team van Oostenrijk werd er met ruime cijfers gewonnen. Oranje won met 7-0 en werd daarmee wereldkampioen.

Voordat het toernooi zou gaan beginnen, was eigenlijk al duidelijk dat er weinig teams op het WK Zaalhockey de Nederlandse dames af konden houden van de wereldtitel. Grote favoriet, titelverdediger en Europees kampioen Duitsland was niet aanwezig. Hierdoor was er weinig concurrentie overgebleven.

Lieke van Wijk is weer aanvoerder in de finale van de WK Zaal 2023.
Lieke van Wijk is weer aanvoerder in de finale van de WK Zaal 2023. Foto: WorldSportPics

Toch leek de ontmoeting tegen Oostenrijk misschien nog wel een lastige te gaan worden. In de poulefase won Oranje nog van de Oostenrijkse dames (5-1). Na Nederland werden zij wel tweede in de poule. Lieke van Wijk had de aanvoerdersband weer aangedaan. In de halve finale had zij deze overgedragen aan Donja Zwinkels.

Dominant Oranje

Net zoals in de halve finale begon Oranje sterk aan de wedstrijd. Het baltempo lag hoog en harde ballen werden in elkaars stick gespeeld. Lieke van Wijk scoorde de eerste corner van de wedstrijd. Twee minuten later scoorde Eva van het Hoog de 2-0. Oostenrijk kon daartegen weinig inbrengen.

Lieke van Wijk scoort de 1-0 voor Oranje.
Lieke van Wijk scoort de 1-0 voor Oranje. Foto: WorldSportPics

Weinig veranderde er aan het spelbeeld in kwart twee. Mabel Brands mocht aanleggen voor een strafcorner. Deze pushte zij hard in de kruising van de goal.

Tempo omlaag

Het tempo ging in het derde kwart omlaag bij Oranje. Toch lag het nog zo hoog, dat zelfs nu de opponent het niet kon bijhouden. Een saaie finale voor de neutrale toeschouwer. Een echte wedstrijd werd het namelijk nooit.

De Oranje dames vieren feest nadat er weer is gescoord.
De Oranje dames vieren feest nadat er weer is gescoord. Foto: WorldSportPics

Mabel Brands scoorde in het derde kwart haar tweede doelpunt. Een mooi succes voor de jonge speelster van Oranje. In het laatste kwart kon Brands een hattrick scoren. Opnieuw stond zij op de kop van de cirkel voor een strafcorner. Ditmaal legde zij de bal af op Clasener, die de bal in de goal kon slepen (5-0).

Hattrick Brands

De hattrick die kwam er alsnog. Met nog twee minuten op de klok kreeg Oranje een nieuwe corner, met Brands op de kop. De speelster sleepte de bal in de lange hoek. Het was haar derde doelpunt van de wedstrijd.

Het slotakkoord was er voor Anna de Geus. Een mooie combinatie belandde bij Zwinkels. Met een slimme pass bereikte zij de Geus, die vrij gemakkelijk de bal bij de tweede paal binnen kon tikken. Het was de 7-0. Voor de derde keer in de historie werd Oranje wereldkampioen in de zaal.

Foto: WorldSportPics

Reageer