Oranje dames winnen eerste wedstrijd na Olympische goud | Hoofdklasse Hockey Nederland
De Nederlandse dames komen op voorsprong in de FIH Pro League tegen België.

Oranje dames winnen eerste wedstrijd na Olympische goud

In de eerste wedstrijd na het Olympische goud in Tokyo hebben de Nederlandse dames wederom gewonnen. In de moeizame wedstrijd tegen België, waar veel debutanten hun debuut mochten maken, werd al vroeg gescoord. Uiteindelijk was het Freeke Moes die de wedstrijd laat op slot mocht gooien.

In de eerste wedstrijd van de FIH Pro League van het seizoen 2021-2022 mochten vandaag meerdere nieuwe speelsters meedoen. Julia Remmerswaal en Kiki Gunneman kregen van Alyson Annan vandaag de kans om de goal te verdedigen. Joosje Burg, Sabine Plönissen en Marente Barentsen maakten vandaag ook hun debuut voor Oranje. Feest was er ook voor Eva de Goede. De aanvoerster speelde vandaag haar 250ste interland voor Oranje.

Openingsgoal

En dat de Nederlandse dames er zin in hadden, was al duidelijk bij het volkslied. Een brede grijns was er te zien bij de debutanten, maar ook bij de ‘oudere’ dames. In minuut 1 was het ook meteen raak. Lidewij Welten werkte de bal al snel in de goal.

Lidewij Welten scoort de openingstreffer al in de eerste minuut.
Lidewij Welten scoort de openingstreffer al in de eerste minuut. Foto: Roel Ubels

Het publiek, welke moeite had om het stadion te bereiken (Het scannen van de QR-codes ging niet al te snel), hoopte dat de Oranje dames de score al snel verder zouden uitbouwen. Dit lukteniet, de Belgische dames hielden de gelederen goed dicht.

Het publiek kon in het tweede kwart even juichen. Een technisch hoogstandje van Marente Barendsen werd gewaardeerd. In de lucht speelde zij haar tegenstandster uit. De speelster van Hurley speelde sowieso een prima eerste helft. Aanvallend kon zij vaak combinaties vinden met bijvoorbeeld Stella van Gils en Eva de Goede.

Laura Nunnink was een van de weinige speelsters die vandaag en op de Olympische Spelen meedeed.
Laura Nunnink was een van de weinige speelsters die vandaag en op de Olympische Spelen meedeed. Foto: Roel Ubels

De tweede helft begon eigenlijk zoals de eerste wel was geëindigd. De Oranje dames hadden moeite om elkaar te vinden en kansen werden niet gecreërd. Ook internationals zoals Eva de Goede en Laura Nunnink konden we vandaag betrappen op een aantal fouten.

Woman-of-the-match

Het vierde kwart begon goed. Nunnink, nu wel scherp, kon een mooie combinatie met Marente Barentsen vinden in het 23-meter gebied van België. De voorzet die kwam werd bijna binnen gewerkt. Laatst genoemde speler mocht zich woman-of-the-match noemen, door haar sterke spel vandaag.

Toch hield België knap stand, sterker nog het nam het initiatief. Raoul Ehren, vorig seizoen nog coach van Den Bosch, liet zich horen en de Belgische dames leken er in te gaan geloven. Oranje trok zich terug tot achter eigen 23-meter lijn.

Score verdubbelen

Het was Freeke Moes die de Belgische drang naar voren kon stoppen. Een eerste aanval met Joosje Burg strandde nog op niets uit, een volgende aanval was wel raak. Razendsnel werkte Moes zich door de verdediging van België heen. Nadat zij ook de keeper had uitgespeeld was het nog een koud kunstje om de bal in de goal te werken. De 2-0 was meteen het laatste doelpunt, waardoor de dames van Oranje de eerste wedstrijd in de nieuwe FIH Pro League hadden gewonnen.

Reageer