Oranje kinderlijk eenvoudig naar kwartfinale WK Hockey | Hoofdklasse Hockey Nederland
Oranje wint van Nieuw-Zeeland op het WK Hockey 2023.

Oranje kinderlijk eenvoudig naar kwartfinale WK Hockey

De Oranje-heren hebben zich kinderlijk eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van het WK Hockey. In de ontmoeting tegen Nieuw-Zeeland werd gewonnen, waardoor rechtstreekse plaatsing een feit is.

Op papier werd Nieuw-Zeeland als de meeste lastigste opponent gezien in de poulefase op dit WK hockey. De tegenstander speelt als enige opponent in poule C ook in de FIH Pro League. Bij een overwinning zou rechtstreekse plaatsing voor de kwartfinale een feit worden.

Ondanks een aantal minuten waarin Oranje niet met een volle druk speelde, bleek al snel dat er maar één ploeg zou zijn die de punten vandaag zou pakken. Nieuw-Zeeland probeerde in de eerste minuten wel wat te forceren, maar Oranje kende weinig moeite om de tegenstander tegen te houden.

Een domme fout van Kane Russell, zorgde voor het openingsdoelpunt van Thierry Brinkman. De Nieuw-Zeelandse verdediger wilde een bal over de breedte van het veld spelen, maar speelde de bal pardoes in de stick van Tjep Hoedemakers. De aanvaller kon op zijn beurt een 2:1 situatie met Brinkman goed uitspelen. Het was Brinkman’s eerste doelpunt van dit toernooi.

Nieuw-Zeeland wisselt keeper

Wat zeer weinig voor komt in het internationale tophockey is dat een land haar keeper al in het eerste kwart wisselt. Greg Nicol, de coach van Nieuw-Zeeland, besloot om al na twaalf minuten zijn sluitpost te wisselen om snel een tegendoelpunt te forceren. Een domme keuze. De eerste de beste aanval van Oranje werd meteen omgetoverd tot een doelpunt. Brinkman kon de bal in een leeg goal duwen.

Gek genoeg had de bondscoach van Nieuw-Zeeland niet geleerd en liet zijn sluitpost aan de kant staan. Oranje creëerde een nieuwe strafcorner, maar scoorde niet. Jip Janssen kreeg zijn kans, maar sleepte in het blok.

Bijen scoort

In het tweede kwart kwam keeper Dixon weer binnen de lijnen. Toch veranderde er weinig aan het spelbeeld. Nederland bleef de betere van de twee. Koen Bijen mocht in de twintigste minuut zijn eerste doelpunt van dit WK Hockey maken. Op mooie wijze kon hij de bal van de kop van de cirkel binnen tippen.

Weinig gebeurde er in het derde kwart. Een doelpunt in de laatste minuut van dit kwart werd afgekeurd. Derck de Vilder scoorde zijn eerste doelpunt dit WK Hockey. Helaas had Brinkman zijn voet eerder in de aanval al tegen de bal gezet.

Slot van Hoedemakers

Ook in het vierde kwart was het Oranje die het spel bepaalde. Nieuw-Zeeland was totaal niet bij machte om iets terug te doen. In de 54ste minuut werd een mooie aanval van Oranje beloont met een doelpunt. Thijs van Dam behield het overzicht vanaf de linkerkant van de cirkel en speelde de opkomende Tjep Hoedemakers in. Vanaf de stip kon de aanvaller de bal hoog in de touwen tippen. Het was meteen het laatste doelpunt van de wedstrijd. Oranje won en plaatst zich daarmee voor de kwartfinale van het WK hockey 2023.

Foto: WorldSportPics

Reageer