Oranje-speelsters krijgen verbod vanuit KNHB om openlijk te praten - Hoofdklasse Hockey Nederland
De speelsters van Oranje hebben een verbod gekregen om met de pers te praten omtrent het eventuele ongewenste gedrag van de staf.

Oranje-speelsters krijgen verbod vanuit KNHB om openlijk te praten

Vorige week liet de NOS weten dat er door de KNHB onderzoek wordt gedaan naar eventueel ongewenst gedrag van staf en speelsters. Uit onderzoek van Hoofdklasse hockey, is nu gebleken dat de speelsters een verbod hebben gekregen van de KNHB om verder te praten over de situatie.

Het Algemeen Dagblad liet deze week in een artikel al weten dat speelsters openlijk gekleineerd of genegeerd zouden worden. Speelsters zouden niet durven te praten, omdat er de angst zou heersen dat zij een volgende selectie niet zouden overleven. Met AD meldt tevens dat meerdere assistent-coaches er voor kozen om de afgelopen jaren eieren voor hun geld te kiezen. Zij stopten uit onvrede over de huidige werkwijze, waar bondscoach Alyson Annan aan het roer stond. Signalen, waar naar wat lijkt, nooit iets mee gedaan is.

BEKIJK OOK:
Onderzoek KNHB bij begeleiding en speelsters na vermoedens van ongewenst gedrag

Vergelijkingen met de turnbond

Vergelijkingen worden er al gemaakt met de situatie met de turnbond (KNGU). Ook hier werden turnsters namelijk gekleineerd of genegeerd. Naar wat blijkt, de desbetreffende dames zouden nu nog steeds mentale schade hebben over gehouden aan deze praktijken. Jarenlang werden misstanden in deze sport onder het tapijt geveegd en werd er geprobeerd om alles intern op te lossen. Dit mislukte, de KNGU kreeg het niet voor elkaar om organisatie, turnsters en staf op één lijn te krijgen.

Uiteindelijk lieten de turnsters het er niet bij zitten en lieten de wereld weten wat er mis was. De KNGU bood jaren later haar excuses aan, het echte kwaad was toen helaas al geschied.

KNHB zoekt naar oplossing

Steeds meer kijkt hockeyend Nederland hoe de KNHB omgaat met deze situatie. In een statement via de website van de KNHB wordt het volgende gezegd: “Om ervoor te zorgen dat speelsters en spelers van alle nationale (jeugd)teams in de toekomst het gehele jaar en niet alleen tijdens evaluaties laagdrempelig en op vertrouwelijke basis hun ervaringen en gevoelens kunnen delen, heeft de KNHB daarnaast besloten een extra vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze vertrouwenspersoon is er specifiek voor de spelers, speelsters en staf van de nationale (jeugd)teams, maakt geen deel uit van de begeleiding van deze teams en werkt volledig onafhankelijk van de staf en KNHB. Hij of zij opereert naast de reeds aanwezige vertrouwenspersoon die de KNHB al meerdere jaren in dienst heeft

WK in eigen land

Toch rijst steeds meer de vraag of dit een oplossing kan zijn of dat er al teveel schade is aangericht. Bondscoach Alyson Annan die al vele prijzen met Oranje pakte en haar staf die wel gebleven zijn, staan onder zware druk. In een jaar waarin het WK Hockey in eigen land wordt gespeeld, lijkt er geen plek te zijn voor ‘ongewenst gedrag’. Kan bondscoach Annan worden behouden bij de KNHB, kunnen partijen (speelsters en staf) intern bij elkaar komen, of wordt het tijd dat technisch directeur Jeroen Bijl zijn spullen moet gaan pakken?

Kritiek op Jeroen Bijl stijgt

In het verleden heeft de technisch directeur van de KNHB Jeroen Bijl al vaker een steek laten vallen. Onder zijn persoon werd het contract van oud-bondscoach Max Caldas verlengd. Ook bij de tegenvallende resultaten en slechte spel, werd het vertrouwen in Caldas behouden. Ook nu lijkt de rol van de technisch directeur onder vuur te liggen. Want in hoeverre heeft Bijl oude evaluaties omtrent trainingen, toernooien en wedstrijden serieus genomen? Werden er al eerder problemen vernomen? En had hij misschien al eerder kunnen ingrijpen of kwam dit nieuws ook voor hem als een donderslag bij heldere hemel?

BEKIJK OOK:
Is Max Caldas de juiste persoon om Nederland komend jaar te laten pieken op de Olympische Spelen

Een ding is nu duidelijk, de KNHB probeert de zaak intern op te lossen. In korte tijd, de volgende wedstrijd van de Nederlandse dames is op 4 februari 2022 tegen Spanje, zal er naar een oplossing gezocht worden. Van speelsters wordt in ieder geval niet verwacht om in het openbaar over het ‘eventuele ongewenste gedrag’ te praten.

Comments (2)

  1. E. Klaassen

    Wat een misleidende kop. De KNHB heeft de speelsters helemaal geen verbod gegeven om hierover te praten. Dat hebben ze zélf afgesproken. Media stemmingsmakerij helpt niet echt bij zo’n serieus onderwerp.

  2. Paul van Laak

    Precies wat meneer Klaassen zegt… 🤨🤷‍♂️

Reageer