Oranje wint Champions Trophy in zinderende finale - Hoofdklasse Hockey Nederland

Oranje wint Champions Trophy in zinderende finale

Foto © Ben Haeck - www.hockeyfotografie.nl

De hockeysters van Oranje hebben voor het eerst sinds 2007 weer beslag gelegd op de Champions Trophy. In een bloedstollende finale werd wereldkampioen Argentinië uiteindelijk na shoot-outs verslagen. Maartje Paumen, die in de poulewedstrijd tegen Argentinië ook al voor de gehele Nederlandse productie zorgde, scoorde in de reguliere speeltijd drie keer uit een strafcorner.

In eerste instantie zou de formatie van Max Caldas aantreden tegen finalist Zuid-Korea, maar door een goedgekeurd protest van de Zuid-Amerikanen stond Oranje plots tegen zijn aartsrivaal in de finale.

De Argentijnen lieten meteen zien hoe blij ze waren om in de finale te staan, want de wedstrijd was nog geen minuut bezig of Las Leonas kwamen al op een 1-0 voorsprong. Carla Rebecchi kwam door een misduik van Caia van Maasakker één op één met keepster Joyce Sombroek en rondde koelbloedig af.

Nederland was gedurende de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij, die meer probeerde te hockeyen dan de Zuid-Amerikanen. Totdat vijf minuten voor rust het noodlot leek toe te slaan. Binnen twee minuten keken de Nederlanders plots tegen een 3-0 achterstand aan via twee corners van Luciana Aymar, die deze finale onzichtbaar was, en Daniela Sruoga. Maartje Paumen zette haar team na het fluitsignaal nog wel op 3-1 uit een strafcorner.

Zo vliegend als de Argentijnen de eerste helft van start gingen, zo goed begon Oranje aan de tweede helft. Binnen vijf minuten kreeg Kim Lammers een dot van een kans en creëerde Nederland twee strafcorners, waarvan Maartje Paumen uit één corner haar tweede doelpunt van de wedstrijd maakte.

Nederland bleef aandringen en kwam zeven minuten later door wederom Paumen terecht op gelijke hoogte. Dat was ook meteen het laatste doelpunt dat in de reguliere speeltijd viel, en moest er een verlenging aan te pas komen. Daarin kreeg Nederland de beste kansen via Marilyn Agliotti en twee strafcorners van Paumen, maar deze inzetten werden alle drie knap gered door de Argentijnse goalie.

Uit de gevreesde shoot-outs moest uiteindelijk een winnaar uit de bus komen. Doordat Luciana Aymar, Carla Rebecchi en Daniela Sruoga misten, en alleen Carlien van den Heuvel geen doel trof, mag Nederland zich de terechte winnaar van de 19e Champions Trophy editie noemen.

Nederland – Argentinië 5-6 (na shoot-outs)
1. 0-1 Carla Rebecchi
32. 0-2 Luciana Aymar (sc)
34. 0-3 Daniela Sruoga (sc)
35. 1-3 Maartje Paumen (sc)
41. 2-3 Maartje Paumen (sc)
48. 3-3 Maartje Paumen (sc)

Shoot-outs
Argentinië: Soledad Garcia (raak), Carla Rebecchi (mis), Luciana Aymar (mis), Delfina Merino (raak), Daniela Sruoga (mis)
Nederland: Bos (raak), Eva de Goede (raak), Maartje Paumen (raak), Carlien Dirkse van den Heuvel (mis)

Reageer