Oranjedames na shoot-outs in olympische finale - Hoofdklasse Hockey Nederland

Oranjedames na shoot-outs in olympische finale

De Oranjedames hebben woensdag de finale van het olympisch hockeytoernooi bereikt. Duitsland werd pas na het nemen van shoot-outs verslagen. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1.

Beide ploegen waren elkaar ook al tegengekomen in de poulefase. Nederland had die laatste wedstrijd in de groep met 2-0 gewonnen. Hierdoor werd Oranje eerste en Duitsland derde in de poule. De Duitsers waren vervolgens in de kwartfinales met 2-1 te sterk voor de Verenigde Staten. Oranje versloeg Argentinië met 3-2 en was dan ook de favoriet in de halve eindstrijd.

Eerste kans

De eerste kans in het duel was voor Nederland. Marloes Keetels kon vrij op een meter of zeven van het doel uithalen, maar haar schot werd gekeerd door keepster Kristina Reynolds. Even later verdiende Laurien Leurink de eerste Nederlandse strafcorner.

De corner werd echter slecht aangegeven, waardoor Duitsland in de tegenaanval kon. Lisa Schütze tikte de bal tegen de voet van Maria Verschoor. Het leverde de Duitse ploeg een strafcorner op. De inzet van Julia Müller werd gered door keepster Joyce Sombroek, maar de rebound werd door Schütze in het doel getikt.

Voorsprong verdedigen

Dit was niet het scenario waar Oranje op zat te wachten. Duitsland had in de kwartfinales aangetoond zeer goed een voorsprong te kunnen verdedigen.

Maartje Paumen bracht opluchting in het Nederlandse kamp toen ze vlak na het begin van de tweede kwart de gelijkmaker scoorde uit een strafcorner. Daarna kreeg Oranje nog wat kleine kansen om op voorsprong te komen, maar Reynolds hield haar doel schoon.

Na rust

In het derde kwart kregen beide ploegen een corner, maar die corners leverden niets op. In het laatste kwartier creëerde Duitsland de eerste kans, maar Marie Mävers kon haar stick niet tegen de voorzet van Pia-Sophie Oldhafer zetten.

Na geel voor Müller en daarna groen voor Oldhafer kreeg Nederland goede kansen om het duel alsnog te beslissen. Ellen Hoog schoot wel raak uit een corner, maar haar schot belandde boven de plank en werd daarna niet toegekend. Ook Welten was dichtbij een doelpunt, maar haar inzet werd nog vlak voor de lijn weggehaald door Reynolds.

De gelijke stand betekende dat shoot-outs de beslissing moesten brengen. Sombroek ontpopte zich in de serie tot heldin, door vier Duitse shoot-outs te stoppen waarna Hoog de beslissing bracht en Oranje naar de olympische finale schoot.

Nederland-Duitsland 1-1 (1-1, 1-1) Nederland wint na shoot-outs 4-3
0-1 Lisa Schütze (sc)
1-1 Maartje Paumen (sc)

Shoot-outs:
1-0 Willemijn Bos
1-1 Janne Müller-Wieland
1-1 Ellen Hoog
1-2 Marie Mävers
1-2 Marloes Keetels
1-2 Lisa Altenburg
2-2 Margot van Geffen
2-2 Jana Teschke
2-2 Kelly Jonker
2-2 Franzisca Hauke
2-3 Janne Müller-Wieland
3-3 Willemijn Bos
3-3 Marie Mävers
4-3 Ellen Hoog

Meer op Hoofdklassehockey.nl:
Lees hier het verslag van het duel van de Oranjedames tegen Argentinië

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjedames tegen Duitsland

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjedames tegen Nieuw-Zeeland

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjedames tegen Zuid-Korea

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjedames tegen Spanje

Comments (21)

 1. Wat een ellende!!! Op een haar na halen ook de dames de finale niet. Mijnheer den Hartog, en al die bondsbestuurders , wakker worden! wakker worden,

 2. Met de hakken over de sloot en met dank aan een keepster die vroeger bij Lochem speelde. Het niveau van de afgelopen wedstrijden geeft enorm te denken. Visie en goed beleid ontbreekt. Er gaat ook iets mis bij de jeugdopleiding. Districteams B en A die weg zijn bezuinigd, matige staf op veel District C elftallen, af en toe vreemde keuzes bij selecties Nederlandse jeugd (over het selectiebeleid van District C elftallen hoeven we het helemaal niet te hebben). Talent wordt te weinig gespot. Het zal er in de toekomst niet beter op worden.

 3. @katja

  Helaas helemaal gelijk.
  In de jeugd gaat het heel erg mis. Diegenen die het kunnen zien, durven begrijpelijkerwijs niets te zeggen. Of reageren anoniem…….
  En je zal zien “we” winnen “gewoon” goud. Topsport is wat mij betreft het zoeken naar de maximale prestatie. Dat is “gelukkig” in het hockey niet nodig.

  Blijft een leuk spelletje.
  Kom op dames!

 4. Wat heeft het feit dat Sombroek bij Lochem heeft gehockeyed hier mee te maken? Talent misschien toch wel goed gespot?

 5. Ik denk dat Katja bedoelt dat je ook in Lochem belangrijk talent kan vinden.
  En dat dat talent inmiddels ongezien in Lochem zal blijven.

 6. Het is de vraag of het huidige talent in Lochem daarmee niet gewoon blij zou moeten zijn. …….

 7. Juist mooi dat ze weer van Duitsland hebben weten te winnen ondanks alles!

  Top en op naar goud!

 8. Door het wegvallen van districtsteams worden talenten bij kleinere verenigingen niet meer of te weinig gespot. En gelukkig stapt niet iedere goed spelende jeugdhockeyer op jonge leeftijd zomaar over. Dat is waarom ik Lochem en Joyce heb genoemd. Neemt niet weg dat het super is dat de Dames de finale gaan spelen. En nu vol voor goud gaan! Super voor het Nederlandse hockey. Annan weet wat ze doet. Ik denk alleen dat de weg naar goud veel makkelijker kan. Met een beetje meer visie en beleid kun je beter presteren. We hebben veruit de meeste hockeyers. Met zoveel hockeyers moet je de komende jaren een team samen kunnen stellen die alle wedstrijden makkelijk wint. Zo zie je maar dat bestuurders die goede paarden waren, niet automatisch goede ruiters zijn.

 9. Katja,

  Ik ben het erg met je eens voor wat betreft jeugdbeleid.

  ” Annan weet wat ze doet” is gezien andere stukjes op hoofdklassehockey niet zo zeker….

 10. @ Katja, helemaal eens met jou post. Het wordt straks nog erger als de topklasse gebruikt wordt om gedegradeerde teams uit het landelijk of super A of B te laten spelen. als je straks kampioen wordt in de 1e klasse kan je promoveren naar de subtopklasse de topklasse wordt alleen gebruikt in de voorcompetitie. Kleine clubs kunnen dus nimmer met hun A of B teams starten in die topklasse. De jeugd opleiding wordt kapot gemaakt door de KNHB , nu krijgen we de rekening en zal lang door werken. Tijd dat door de gehele KNHB een bezem gehaald wordt en er een professionele organisatie komt die niet aan de “old boys network”daar zitten. Ook dat er trainers en coaches aangenomen worden die de juiste capaciteiten bezitten om de spelers beter te maken op technisch, tactisch, fysiek en mentaal gebied verder brengen. en niet de vriendjes die nu bij Nederlands B en A en jong oranje zitten en zichzelf belangrijker vinden dan de spelers. Tijd voor verandering niet morgen maar nu!

 11. @Tinus, Waar heb je het over? Gedegradeerde teams uit het landelijk of super A/B? … Is er iets veranderd?

 12. @hmmm wordt et ingang van seizoen 2017-2018 veranderd in de districten. De opzet van de jeugd wordt net als de hoofdklasse en overgangsklasse in dat seizoen. Je kan dat hier vinden: https://www.knhb.nl/knhb/districten/district+midden+nederland/competitie/DU25042_Presentaties+Perzische+Markt+29-09-2016.aspx

 13. Tinus is een beetje de weg kwijt denk ik. Voelt zich slachtoffer dat haar/zijn jeugdteams bij de (kleinere) club in het Oosten (vermoed ik) niet hoog genoeg zijn ingedeeld. Wat voor veel clubs een maatstaaf is hoe goed de jeugdopleiding is. Uiteraard werkt dat andersom. Als je jeugdopleiding goed is wordt je vanzelf hoog ingedeeld.

 14. Natuurlijk anoniem (Ik weet het laf),

  kan je melden dat het niveau van de begeleiding van de nederlandse jeugdelftallen over het algemeen (Ik kan niet allen beoordelen!) onacceptabel bedroevend is. Stuitend gebrek aan didactische en communicatieve capaciteiten, gecombineerd met een stuitend gebrek aan hockeyinzicht/visie.
  Dat mag je het bondsbestuur aanrekenen. Niet de trainer/coaches, die functioneren naar hun niveau.

  De Bond moet de keuzes maken.
  Enerzijds blijkt de Bond blindelings ook incompetente trainer-coaches aan te nemen, anderzijds richten ze inderdaad de competitie zo in dat de jeugd niet de kans krijgt zich te ontwikkelen. Ze laten deels incompetente trainer/coaches op veel te jonge leeftijd preselecties maken die vooral op attitude, vroegrijpheid van de spelers en lobbyvaardigheden/aanzien van ouders gebaseerd lijkt te zijn en niet op ontwikkelingspotentieel. (Het lijkt sterk op wat er in de middelbare schooladviezen van scholen speelt) Vervolgens blijven ze in dezelfde poel rondjes draaien, omdat je vanaf een jaar of 13/14 nauwelijks nog op de hockeyladder kunt stijgen. Gemotiveerde en getalenteerde hockeyers die niet in de geviseerde poel zitten, haken af.
  Op middellange termijn is dat fnuikend voor het niveau van de hele competitie en zeker voor het niveau van het Nederlands elftal.
  Er moet later geselecteerd worden door mensen met verstand van hockey EN van ontwikkeling van kinderen: Dus een dringend pleidooi voor terugkeer van de districtsteams B- en wat mij betreft ook A-leeftijd en doe wat aan het niveau van de trainer/coaching op bondsniveau, want dat kan echt niet.

  Ik snap dat aan keuzes ook financiële kanten zitten, maar dit beleid heeft een neergaande spiraal in gang gezet en moet zo snel mogelijk op de schop.

 15. @Anoniempje de spijker op z’n kop. Ga eens bij een C district kijken, de tranen schieten je in de ogen van het niveau van de trainingen. Trainers die het alleen doen voor hun CV en een onkosten vergoeding krijgen en een training pak. De bondscoaches van Nederlands A en B staan bij de DOD’s op een kluitje met een lijstje die van te voren gescreend is door de district trainers ( die ook de beoogde spelers bij hun eigen team hebben) om deze door te duwen bij de bondscoaches. De bondscoaches gaan geen enkele wedstrijd bekijken omdat ze zelf hun team moeten coachen en geen tijd hebben. Er zit zoveel talent in Nederland wordt gewoon niet gezien en niets mee gedaan. Wat is er eigenlijk van de vervanger van het district B bekend? hoor of zie daar niets van.

 16. Vervanging is volgens mij de trainingsgroep Ned B.
  Bondscoaches Ned A en B gaan wel hier en daar wedstrijden kijken.

  Verder ook helemaal met anoniempje eens:

 17. @anoniempje en tinus

  Je zegt je kunt niet allen noemen. Wie bedoel je dan? En wie hebben dan volgens jouw wel didactische- en communicatieve capaciteiten en een stuitende hockeyvisie/inzicht?

 18. “Ik kan niet allen beoordelen” staat er.
  Ik vind het niet fair degenen die ik niet goed genoeg ken, bij voorbaat te beoordelen. Ik heb de indruk dat er ook meer bekwame trainer/coaches als bondscoach actief zijn, maar ik verwacht van alle bondscoach in de jeugd visie, spelinzicht en minimale didactische vaardigheden.
  In diegenen die ik voldoende heb meegemaakt om te oordelen ben ik teleurgesteld. Dat zijn lichtgewichten, gewoon gênante onkunde.
  Ik wil dat er bestuurlijk wat doorbroken wordt. Spelers en speelsters zitten in een uiterst afhankelijke positie. Je ligt er zo uit. Het bestuur is verantwoordelijk voor het niveau en die missen blijkbaar het zicht op de praktijk.

  Meer kan en ga ik niet meer zeggen.

 19. Anoniempje

  Een jeugd bondscoach heeft natuurlijk altijd een lastige positie. Tussen clubs, districten en belangen doe je het nooit goed. Iedereen om je heen heeft verstand van hockey, probeert je te beïnvloeden en uiteindelijk bepaal jij.

  Ik zou niet graag in hun schoenen staan (misschien verklaart dat wel waarom er op die positie de personen zitten die er zitten), maar inderdaad het bestuur heeft wel een kwaliteitsbewakende functie lijkt me.
  Vind maar eens de ideale personen, die dit willen doen.

  Ik denk dat allereerst terug naar districtsteams tot bv 18 jaar haalbaarder is.

 20. Er is geen geld voor districten A en B. Daarom zijn ze eruit gegooid.

 21. @anoniempje, Spijker op de kop mbt vroegrijpheid.
  @Tinus, Die wijziging is volgens mij slechts een naamswijziging (van topklasse naar subtopklasse), zodat het niet zo’n gejojo is met teams (tussen topklasse en 1e klasse).

Reageer