Oranjedames naar kwartfinales na kleine zege op China

De Oranjedames hebben ook de derde groepswedstrijd op het olympisch toernooi gewonnen. China werd met 1-0 verslagen. Het beslissende doelpunt werd vlak voor tijd gemaakt door Kitty van Male. Door zege is Nederland geplaatst voor de kwartfinales.

In de eerste twee kwarten had Oranje het lastig met de stug verdedigende Chinese ploeg. Nederland had veel balbezit, maar kon geen echt gevaar stichten in de vijandelijke cirkel.

Eerste kans

Pas na rust kon de eerste echte kans voor Oranje worden genoteerd. Ellen Hoog zag haar backhand voorlangs het Chinese doel gaan. Kitty van Male stond vrij om in te tikken, maar zag de bal over het stick stuiteren.

Een actie van Naomi van As leidde tot de eerste strafcorner. Hiervoor was nog wel het oordeel van de videoscheidsrechter nodig. De inzet van Maartje Paumen werd gekeerd door Dongxiao Li en ook op de rebound van Van As reageerde de Chinese sluitpost attent.

Schot geblokt

Vlak voor het einde van het derde kwart kreeg Maria Verschoor een kans om op doel te schieten, maar haar backhand werd geblokt door de Chinese verdediging. Kelly Jonker kon vervolgens niet bij de bal, die omhoog sprong.

Ook in het vierde en laatste kwart waren de kansen schaars. Twee strafcorners leverden niets op voor Oranje. De eerste werd slecht gestopt en de tweede zeilde over.

Van Male scoort winnende

Zeventig seconden voor tijd lag de bal dan toch in het Chinese doel. Carlien Dirkse van den Heuvel sloeg de bal na een vrije slag in de cirkel. Een verdedigster raakte de bal aan, waardoor die tussen een andere verdedigster en keepster door ging en belandde bij de tweede paal waar Kitty van Male stond, die de bal in het doel tikte.

China-Nederland 0-1 (0-0)
0-1 Kitty van Male

Meer op Hoofdklassehockey.nl:
Lees hier het verslag van het duel van de Oranjedames tegen Zuid-Korea

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjedames tegen Spanje

Lees hier de round-up van de andere wedstrijden van het olympisch hockeytoernooi

Bekijk hier de stand van zaken in de poules

Reageer

Contact Us