OZ tophockey voorzitter Van Hout: “Komend seizoen wordt een draak van een competitie”

Oranje Heren Mink van der Weerden RU

Oranje Zwart heeft nu al tabak van komend seizoen. “Het komt niet meer goed,” stelt Harry van Hout, voorzitter van de Stichting Tophockey van Oranje Zwart, in het Eindhovens dagblad. Nog voordat de kalender definitief is vastgesteld zegt Van Hout: “Het wordt sowieso een draak van een competitie.”

Het WK Hockey in Den Haag gooit roet in het eten. Het toernooi, dat van dat van 31 mei tot en met 15 juni 2014, plaatsvindt zal volgens de bondscoaches minstens vijf weken voorbereidingstijd in beslag nemen. Het hoogste hockeypodium van Nederland moet daarom in een sneltreinvaart worden afgewerkt.

Over de opzet voor seizoen 2013-2014 is de Hockey Hoofdklasse cv (HHcv) al aan het nadenken en een akkoord is al in de maak, stelt HHcv voorzitter Madeleine Buise.

De play-offs zullen niet geschrapt worden, zoals in eerdere stadia is geopperd, maar een verkorte versie van het competitietoetje zou wel een optie zijn. “De play-offs bestaan nu telkens uit drie duels, maar twee kan ook. Dat weten we uit ervaring,” aldus Buise.

De landstitels zijn waarschijnlijk al een week voor het paasweekeinde (20 en 21 april) vergeven en de clubs zullen meer dubbel-weekenden spelen. OZ vindt dat afwijken van de zondag een slechte zaak. “Je hebt dan minder toeschouwers, en dus inkomstenderving, omdat andere teams niet spelen. De pr-waarde is ook minder. De NOS komt bijna nooit naar die duels,” aldus Van Hout.

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Tja?

zo zie je maar weer dat de Bobo’s exposure naar buiten toe belangrijker vinden dan de nationale competitie.

Maar ja, in de spotlights staan tijdens het WK vinden die heren belangrijker.

amsterdam

De clubs kunnen snel uitrekenen wat hun inkomstenderving is aan het einde van seizoen 2013-2014. de KNHB kan dit dan uit winst van de WK gelijktrekken met de clubs ten opzichte van het vorige seizoen. Dat zou een eis van de HHcv moeten zijn. Ze besparen al bakken geld omdat het WK in eigen land is. Dus de karavaan Bobo’s die normaal mee gaat hoeft niet betaald te worden!

Pieter

Amateurisme ten top! van Hout heeft schoon gelijk, gaat hem niet worden. Het wordt tijd dat de KNHB zelf dingen bepaald. De OS wordt altijd op ongeveer dezelfde tijd gespeeld. Hou daar met je competitieprogramma rekening mee. Aan een een EK of WK moet je als KNVB alleen mee willen doen, als dat niet ten kost gaat van je nationale competitie (incl. playoff´s). Dit geldt helemaal voor onbeduidende toernooien (Champions Trophy etc.). Tradities creeren, en niet steeds met een andere opzet komen. En waarom trouwens geen nationale bekercompetitie met een finale op neutraal terrein? Wat is er niet leuker, dan op een woensdagavond Amsterdam en/of Bloemendaal onderuit zien gaan tegen Klein-Zwitserland en/of HDM. Voor de overgangsklasseclubs een extra mogelijkheid om glans aan het seizoen te geven, en voor de topclubs uiteindelijk ook als ze de beker winnen.

john

@Pieter, een bekertoernooi hebben we jaren geleden al gehad, lijkt mij ook heel erg leuk, maar heb het idee dat door een gebrek aan animo het bekertoernooi toen gesneuveld is.

Ploegen trainen tegenwoordig meer en dan lopen er ook nog trainingen van Nationale ploegen door de kalender word drukker en drukker dus vrees dat we niet meer mee maken een bekertoernooi.

Dan

Het programma van de ovk zal wel langer doorlopen dan die van de hoofdklasse.
hoe moet het dan met de play-in/play-out tussen de kampioenen van de ovk en de nummers 11 en 10 van de hoofdklasse?

gijs

je mag ervan uitgaan dat hier rekening mee gehouden zal gaan worden, al weet je het bij de bond nooit.

ties

Ik zie er ook het positieve van in: door (het tijdstip van) het WK moeten veel BL-ders zich voorbereiden in eigen land en spelen ze niet in hoofdklasse. Het aantal BL-ders in hoofdklasse zal veel minder zijn. Wellicht een aanzet voor de hoofdklasseclubs om daarover (nog een keer) afspraken te maken….

yme

@Ties, daar zijn geen harde afspraken over te maken.

Pieter

Yme heeft gelijk, waar moet Bloemendaal z´n strafcorner voor volgend seizoen dan vandaan halen? :-)

bak31

denk dat die corner van volgend jaar dan uit belgie komt…. voor bloemendaal.

het enige mogelijke in combinatie is spelers die in de omringende landen spelen toch ook in nl kunnen komen spelen.

kleine afstanden tot die landen, zodat die toch competitie in nederland kunnen spelen en trainen bij de nationale ploeg.

sinds Negre er is bij de FIH, komt het clubhockey onder druk te liggen -> Belgie is nu al klaar met de competitie (behalve play-offs) omdat ze in de 2e groep van de wereld de World L. moeten spelen… alles wedstrijden zijn in 5 weken gepropt, vanwegen WL en EK hockey. ze vergeten dat er geen internationaal hockey is zonder club hockey. dit is echt ongelooflijk, clubs trainen door de hoeveelheid aan wedstrijden minder, hierdoor onstaan er meer blessures, door de overbelasting aan wedstrijden in een korte periode, en dan laten we het over de weersomstandigheden nog maar niet hebben … waardoor er nog minder getraind kan worden…

clubs zijn de dupe van de heer Negre, je moet niet van boven naar onderen hockey opbouwen, maar van onderen naar boven! dan krijg je meer publiciteit, meer leven in de brouwerij en meer talenten die doorbreken… nu word er alleen maar voor vaste waardes gekozen bij clubs, omdat ze dan weten wat ze hebben zonder al te veel training (voor een land als belgie, waar je dus ook de meest rare uitslagen voorbij zag komen afgelopen seizoen). nederland krijgt volgend jaar hetzelfde.

Yankee

Kort gezegd: net zo min als een dag 30 uur kan hebben, passen alle genoemde activiteiten in één hockeyseizoen. Er zullen structurele keuzes moeten worden gemaakt, niet ad hoc keuzes voor slechts één seizoen met een vol programma.

Mijn idee is om de hoofdklasse in een kleinere opzet (10 teams, geen degradatie) te spelen in het voor-/najaar, dan is het lekker weer, wat goed is voor de toeschouwersaantallen. De rest van de tijd kunnen de (semi) professionele toppers hun kunsten etaleren op WK, EK, OS, Champions Trophey en niet te vergeten in India.

hokkie

Minder teams in de hoofdklasse. Dat betekent voor 10 teams 4 wedstrijden minder = minder publiek = minder baromzet. En voor 2 teams minder sponsorinkomsten en een seizoen lang minder interessante wedstrijden = minder publiek = minder baromzet.

bak31

ik zei het toch dat er belgen zouden komen :-)

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.