Pam van der Laan: ,,Nog steeds mezelf zijn, maar met meer ballen durven te hockeyen’’ | Hoofdklasse Hockey Nederland
Pam van der Laan in actie voor Pinoké.

Pam van der Laan: ,,Nog steeds mezelf zijn, maar met meer ballen durven te hockeyen’’

Rood omcirkeld stond de zaterdagavond in de agenda voor de dames van Pinoké. Immers, zou er worden gewonnen, dan zou Pinoké dicht bij een plek komen die recht geeft op de play-offs. Niets bleek minder waar. De steekneuzen lieten vele kansen liggen en speelden gelijk. Een speler van Pinoké schitterde wel in de defensie. Aanstormend talent Pam van der Laan liet met vlagen zien waarom zij vorig jaar haar debuut maakte bij Oranje. Wij spraken met de verdedigster. 

De hoofden van de dames van Pinoké spraken gisteravond boekdelen. Gelijk gespeeld tegen de hekkensluiter. Een punt, maar twee te weinig. Een teleurstelling. Een paar minuten na de wedstrijd druipen de dames van Pinoké teleurgesteld van het veld af.

Pam van der Laan is één van de eersten. Nog even schiet zij haar vader aan die samen met haar hond is komen kijken. Ook hij staat met enige vorm van teleurstelling langs het hek, wat hij haar dochter ook laat weten: ,,Dan sta ik aan de kant en dan denk ik: Kom op! Wakker worden’’. Duidelijke woorden van een vader die de afgelopen jaren heeft gezien hoe zijn dochter aan het doorbreken is in de hockeywereld. 

Pam van der Laan (rechts) kende een met Pinoké gisteravond een moeizame avond tegen Klein Zwitserland.
Pam van der Laan (rechts) kende een met Pinoké gisteravond een moeizame avond tegen Klein Zwitserland. Foto: NicvBW

En inderdaad, haar vader kon wel eens gelijk hebben. Het eerste kwart speelde Klein Zwitserland sterk. Pinoké liet niet zien waarom zij graag in de play-offs willen spelen. Al snel stonden de dames uit Amsterdam met 1-0 achter. De gelijkmaker viel snel, maar de winnende bleef uit. Een niet gegeven strafbal leek mentaal bij de Steekneuzen in het hoofd te gaan zitten. Kansen kwamen er nog wel, maar doelpunten vielen er niet. Voor van der Laan voelde het gelijkspel dan ook als een teleurstelling: ,,We wilden de eerste drie wedstrijden na de winterstop negen punten halen. Dat we vandaag met één punt van het veld lopen, voelt als een teleurstelling. We hebben het doel om de play-offs te gaan halen. Op deze manier maken we het onszelf niet makkelijker. 

BEKIJK OOK:
Stand van zaken Tulp Hoofdklasse Dames

Stormachtig doorbreken

Een klein jaar geleden hadden nog weinig mensen gehoord van het talent die nu bij Pinoké hoopt door te breken. Met nog maar 18 jaar, speelde Pam van der Laan bij hockeyclub Huizen in de Promotieklasse. Een competitie waar vrijwel nooit een speelster wordt geselecteerd voor het grote Oranje. Opvallend genoeg riep bondscoach Jamilon Mülders het grote talent wel op voor Oranje. Twee wedstrijden in de Pro League in India werden een prooi voor van der Laan. Een half jaar later greep Pinoké haar kans. Van der Laan vertrok richting de Tulp Hoofdklasse dames. 

Ondanks enige vorm van twijfel om van Huizen naar Pinoké te’ verhuizen’, lijkt van der Laan nu blij met haar transfer: ,,Zelf ben ik heel nuchter. Ik had het naar mijn zin in Huizen. Niet alleen woon ik daar, ik behaalde ook mijn persoonlijke doelen bij dames 1. Een transfer naar Pinoké, leek me een mooie uitdaging. Toch heb ik wel getwijfeld. Ik moest natuurlijk veel meer gaan reizen. Daarnaast vroeg ik me in eerste instantie af, of ik het niveau wel zou halen. Wat ik merk is dat ik het hier heel erg naar mijn zin heb. Ik krijg veel vertrouwen van de meiden en de staf. Uiteindelijk ben ik dus heel blij met mijn keuze’’.

Pam van der Laan maakte in 2022 de transfer van Huizen naar Pinoké.
Pam van der Laan maakte in 2022 de transfer van Huizen naar Pinoké. Foto: Roel Ubels

Meer ballen

En wie goed op let, ziet inderdaad in dat de ondertussen 19-jarige van der Laan wel eens een hele grote kan worden. Naast haar harde en strakke passes zien we een de verdedigster die veel rust uitstraalt. Zo veel rust, dat het bijna lijkt alsof zij al jaren in de Tulp Hoofdklasse Dames speelt. Ook van der Laan is zich hiervan bewust, maar kijkt ook kritisch naar zichzelf: ,,Mijn teamgenoten zeggen wel eens: ‘Jij blijft altijd lekker jezelf’. Ik herken dit wel. Rust houden, dat is wel een belangrijk kenmerk van mij. Wel heb ik alles in de gaten. Stappen zal ik wel moeten maken. Mochten we bijvoorbeeld wel de play-offs gaan halen, dan vind ik het nog steeds belangrijk om mezelf te zijn. Iets minder bescheiden in het veld zijn, zou mezelf een stap verder gaan zetten. Ik zou wat meer acties in het veld moeten gaan maken. Ik zie het eigenlijk zo, ik denk dat ik met iets meer ballen moet gaan durven te hockeyen”. 

Reageer