Phoenix wil beste wedstrijd van het seizoen spelen tegen Schaerweijde in Gold-Cup - Hoofdklasse Hockey Nederland
De ontmoeting Phoenix tegen Schaerweijde in de Gold-Cup belooft een waar feest te gaan worden.

Phoenix wil beste wedstrijd van het seizoen spelen tegen Schaerweijde in Gold-Cup

De Gold-Cup gaat komende week van start met de tweede ronde. Teams uit de Tulp Hoofdklasse Heren zullen gaan instromen. Een van de mooie affiches komende donderdag is de derby tussen Phoenix en Schaerweijde in Zeist. Beide teams maakten er in de vorige edities een ware bekerkraker van.

Of er echt wordt geloot voor de Gold-Cup op het bondsbureau van de KNHB, dat lijkt ondertussen duidelijk te zijn. Voor de derde keer is hockeyclub Phoenix gekoppeld aan Schaerweijde die in dezelfde omgeving actief is. Toch werd de koppeling door de KNHB door de heren van Phoenix met een groot feest gevierd. Wederom mogen de heren, die in de overgangsklasse spelen, het gaan opnemen tegen Schaerweijde in de Gold-Cup.

Ook Phoenix-coach Din van den Berg, die jarenlang bij Schaerweijde heeft gehockeyd, kijkt graag vooruit voor de derby die gaat plaats vinden: ,,Tegen Schaerweijde hebben we de laatste jaren vaak in de beker gespeeld. Ook al acteert de club tegenwoordig in de Hoofdklasse heren, we zijn nog nooit door ze weggespeeld. Ik merk in mijn team dat iedereen er naar uit kijkt. Elke speler is tot op het bot toe gemotiveerd om deze wedstrijd te mogen spelen”.

Statige Vs. Volksclub

De clubs die hemelsbreed nog geen zeven kilometer van elkaar af liggen, kennen elkaar van haver tot gort. Vele jeugdteams en seniorenteams spelen tegen elkaar op zaterdag en zondag op elkaars velden. Daarnaast zie je over en weer veel spelers en speelsters die soms van club veranderen. Bij Phoenix heren 1 spelen maar liefst zes spelers die tot voor kort nog bij de concurrent speelden. ,,Schaerweijde is van origine een grote en statige club waar meer budget beschikbaar is. Ik merk dat Phoenix meer een volksclub is. Dat kan je bijvoorbeeld zien aan de verschillende clubhuizen van beide clubs. Phoenix heeft nog een gezellig traditioneel clubhuis, terwijl er bij Schaerweijde een modern gebouw staat. Ik merk dat ik het coachen voor een volksclub wel erg leuk vind, omdat er altijd gezelligheid valt te beleven”.

Phoenix en Schaerweijde strijden om de Gold-Cup.
Phoenix en Schaerweijde strijden om de Gold-Cup. Foto: Roel Ubels

Kleine kans

Of Phoenix een kans gaat krijgen tegen Schaerweijde die dit jaar voor het eerst in de Hoofdklasse Heren speelt, dat is nog maar de vraag. Schaerweijde trok deze zomer vele buitenlandse krachten aan. Daarnaast werd de ervaren coach Albert-Kees Manenschijn aangetrokken. Toch bungelt Schaerweijde onderaan de ranglijst in de Hoofdklasse Heren. ,,Een kans hebben we altijd. Toch denk ik dat we maar 10-20% kans hebben om de komende ontmoeting ook daadwerkelijk te winnen. Schaerweijde is op papier de betere van de twee. Toch hebben wij met Phoenix niets te verliezen. We zullen donderdag dan ook met volle oorlogssterkte op het veld komen en proberen te gaan stunten”, aldus van den Berg.

Onbekend is nog of coach Albert-Kees Manenschijn met zijn eerste team gaat spelen in de ontmoeting tegen Phoenix.
Onbekend is nog of Schaerweijde-coach Albert-Kees Manenschijn met zijn eerste team gaat spelen in de ontmoeting tegen Phoenix. Foto: Roel Ubels

Beste wedstrijd

Het lijkt David tegen Goliath. Toch hebben er de afgelopen jaren al meerdere stunten in het beker hockey plaats gevonden. Dit gegeven, in combinatie met de motivatie van de thuisclub om te gaan stunten, zal er voor zorgen dat de ‘burenruzie’ Phoenix tegen Schaerweijde bij voorbaat al een spannende ontmoeting lijkt te gaan worden. ,,De beker leeft op onze club. In de vorige editie stond het publiek drie rijen dik om het veld. Niet alleen zullen er meerdere tribunes worden geplaatst, ook zal er live-muziek zijn en extra gelegenheid om drankjes te kopen. Vorig seizoen speelden we onze beste wedstrijd van het jaar in de Gold-Cup tegen Schaerweijde. Spelers doken, vlogen en sprongen om elke bal te halen. Het belooft een echt feest binnen en buiten het veld te gaan worden. Ook dit jaar gaan we er alles aan doen om dit weer voor elkaar te krijgen”, aldus van den Berg.

Samenvatting

Goldcup Heren 2023 6 oktober 202220:30
Phoenix Heren
Schaerweijde Heren
Nog niet begonnen

Reageer