Play-offs HK (D): Amsterdam naar finale

(c) Roel Ubels

De dames van Amsterdam hebben voor de derde maal op rij de finale van de play-offs bereikt. In het Wagener Stadion was de ploeg van coach Rick Mathijssen zaterdag ook in de tweede wedstrijd te sterk voor Oranje-Rood (2-1). Afgelopen zondag won Amsterdam al met 3-0.

Na een rustig eerste deel van het eerste kwart creëerde Amsterdam de eerste kans van de wedstrijd. Felice Albers onderschepte de bal op het middenveld en speelde Kelly Jonker aan. De spits kon in vrije positie uithalen, maar haar inzet werd gered door keepster Larissa Meijer. Even later was Meijer opnieuw attent toen Maria Verschoor aan de achterlijn de cirkel penetreerde.

Grote kans Zwinkels

Oranje-Rood was tot dan toe nog niet gevaarlijk geweest, totdat Laura Nunnink het middenveld overstak. De international zag Donja Zwinkels vrij staan, maar haar tip belandde maar net langs de verkeerde kant van de paal.

Vlak voor het einde van het eerste kwart kreeg Amsterdam de eerste strafcorner. De flats van Julie Müller leverde niet direct gevaar op. Na een schermutseling voor het doel kon Jacky Schoenaker uithalen. Haar schot werd door Meijer tot langer corner verwerkt.

Initiatief Amsterdam

Ook in het tweede kwart hield Amsterdam het initiatief. Oranje-Rood was sporadisch in de Amsterdamse cirkel te vinden. Gebeurde dat wel dan was het ook meteen gevaarlijk. Nunnink speelde Yibbi Jansen aan, maar haar schot ging via een verdedigende stick over het doel.

Amsterdam kreeg een aantal kleine kansjes. Charlotte Vega tikte de bal na een voorzet van Eva de Goede voorlangs het doel. De spits was even later wel succesvol. Kimberly Thompson speelde Vega aan. Ze dreigde naar haar backhand te draaien, maar besloot vervolgens met de forehand uit te halen. In de korte hoek werd Meijer geklopt.

Gelijkmaker Oranje-Rood

Balverlies aan de zijlijn halverwege het veld van Amsterdam leidde de gelijkmaker in. Zwinkels stuurde Nunnik de diepte in. In de cirkel draaide ze naar haar backhand en liet keepster Anne Veenendaal kansloos.

Eerste goal in play-offs

Het was overigens de eerste play-offgoal van Oranje-Rood. Vorig jaar bleef de ploeg van de vertrekkende Toon Siepman in twee duels met Den Bosch zonder doelpunten en afgelopen zondag in de eerste wedstrijd met Amsterdam werd ook niet gescoord.

Ondanks de doelpunten kwam de wedstrijd niet echt los. De ploegen speelden daarvoor ook in een te laag tempo. Het beeld van het duel veranderde niet: Amsterdam met meer balbezit en het initiatief.

Kansen Amsterdam

Toch wist Amsterdam dat overwicht in het derde kwart niet uit te drukken in goals. Anouk Lambers soleerde de cirkel van Oranje-Rood in, maar stuitte op Meijer. Daarna was Vega dichtbij de 2-1. Uit de strafcorner belandde de bal via Meijer bij Vega. Haar bal werd echter voor de lijn weggehaald door Freeke Moes.

Ook in overtal, na geel voor Marlena Rybacha, kon Amsterdam geen beslissing niet forceren. In het slot voerde Amsterdam steeds meer de druk op. Balverlies van Jansen leidde tot een snelle counter. De tegenaanval leverde een corner op nadat een schot van Veen werd gekeerd door Meijer en er een scrimmage ontstond in de doelmond.

Albers beslist duel

De corner van De Goede werd door de uitloopster gesmoord. Twee minuten voor tijd viel uiteindelijk toch het Amsterdamse doelpunt. De Goede onderschepte de bal en speelde Felice Albers aan op de kop van cirkel, die vervolgens hard uithaalde.

In de finale van de play-offs treft Amsterdam voor de derde maal op rij Den Bosch. De titelverdediger bereikt eveneens na twee duels de eindstrijd na een 1-0 en 4-2 zege op SCHC.

Amsterdam-Oranje-Rood 2-1 (1-1)

28.Charlotte Vega 1-0
31.Laura Nunnink 1-1
68.Felice Albers 2-1

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.