Play-offs HK (D): Den Bosch pakt 19de landstitel

(c) Roel Ubels

De dames van Den Bosch hebben de 19de landstitel veroverd. De titelverdediger won zaterdag ook de tweede wedstrijd in de finale van de play-offs van Amsterdam. Het werd in het Wagener Stadion 1-4.

Den Bosch had donderdag in eigen huis de eerste wedstrijd in de best-of-three met 3-2 gewonnen. Den Bosch kwam twee keer op achterstand en ontsnapte in de slotfase aan een nederlaag. Charlotte Vega leek het duel in Amsterdams voordeel te beslissen, maar haar backhand werd uit de bovenhoek getikt door keepster Josine Koning. In de laatste minuut viel het doelpunt aan de andere kant. Marlies Verbruggen maakte de 3-2 uit een strafcorner.

Snelle 0-1 van Den Bosch

De Bossche formatie kwam in het Wagener Stadion al snel op voorsprong. In de zesde minuut speelde Fréderique Matla vanaf de linkerflank Lieke Hulsen aan. De spits draaide in de cirkel naar haar backhand en gaf vanaf de achterlijn voor. Met een stuitje kwam de bal voor de stick van Pleun van der Plas, die geheel vrijstaand de bal in het doel tikte.

Amsterdam dat moest winnen om een beslissingsduel eruit te slepen kwam nauwelijks in het spel voor. Pas tegen het einde van het eerste kwart werd de ploeg gevaarlijk. Charlotte Vega tipte een lage harde bal van Julia Müller op doel, maar keepster Josine Koning kon met de klomp de inzet van de Amsterdamse spits wegwerken.

Den Bosch verdubbelt score

Vlak voor het eindsignaal van dat eerste kwart mocht Eva de Goede vanaf de kop van de cirkel aanleggen, maar uitloopster Ireen van den Assem zat er goed tussen. Van den Assem zette net na het begin van het tweede kwart de 0-2 op het bord. De tweede Bossche corner leidde tot de derde die door Van Assem laag tegen de plank werd gesleept.

Amsterdam moest komen en deed dat ook. Den Bosch werd onder druk gezet. Het leidde tot een kans voor Vega na een combinatie met Kitty van Male. Het schot kwam op de legguard van Koning.

Kans Matla

Den Bosch was niet onder de indruk van het offensief van Amsterdam, dat van korte duur was waardoor beide ploegen met een 0-2 stand gingen rusten.
Amsterdam leek maar geen grip op de wedstrijd te krijgen. Meteen na rust slalomde Matla door de Amsterdamse verdediging. Alleen haar schot was niet krachtig genoeg om keepster Anne Veenendaal te passeren.

Halverwege het derde kwart werd het zelfs 0-3. Marlies Verbruggen bereikte Margot van Geffen, die de bal beheerst via de binnenkant van de paal in het doel tikte. Hiermee was de wedstrijd beslist. Matla kreeg nog een goede kans op de vierde Bossche treffer. Haar inzet werd gekeerd door Veenendaal.

Afstraffing

Die vierde treffer kwam er uiteindelijk in het vierde kwart. Na een missertje van Lauren Stam kon Imme van der Hoek Marlies Verbruggen aanspelen, die de bal hoog in het doel tikte. De afstraffing voor Amsterdam was daarmee compleet. In de slotfase haalde Vega de hatelijke nul voor de Amsterdammers van het scorebord. Na een strafcorner van De Goede kwam de bal uiteindelijk bij Van Male die Vega bediende.

Amsterdam-Den Bosch 1-4 (0-2)

6.Pleun van der Plas 0-1
19.Ireen van den Assem 0-2
45.Margot van Geffen 0-3
56.Marlies Verbruggen 0-4
68.Charlotte Vega 1-4

(c) Roel Ubels

(c) Roel Ubels

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

lynn

Gefeliciteerd DB! Hartstikke terecht. Zij weten hoe je finales moet winnen. Amsterdam leek mentaal geknakt na de 0-1 in tegenstelling tot DB donderdag.
Amsterdam heeft de selectie (schc ook maar die waren teleurstellend), maar het doet me denken aan een opmerking ooit op dit forum: met Mathijssen win je geen finales. Ik denk dat Amsterdam een winnaar als coach nodig heeft zoals in 2009 en 2013. Ik vind ook dat Lamberts zwaar tekort komt tegen de top.

Was dat trouwens geen rood voor Vega!? Zag er niet goed uit wat ze deed bij Fernig.

In ieder geval van harte DB! Neem deze mentaliteit mee naar het WK :)

t

dus je mag als spits wel een stick in je ribben of strottenhoofd krijgen dan is het profesioneel verdedigen, maar als je een keer voor gaat in de strijd is het gelijk rood. OVERIGENS verdiende overwinning van DB. Volgend seizoen opnieuw proberen met ASD

Uhhh

Misschien beeld terugkijken? Dit was zeker niet volop in de strijd ervoor gaan, dit was stick doorhalen terwijl de bal al weg was. Daar heeft het alle schijn van. Naslaan is altijd GELIJK rood, die situaties die jij schept staan voor groen/geel, sc of sb als het al gezien wordt of de vidso voor wat aangevraagd. Overigens gebeurt dan aan beide kanten.

jill

wat vielen de internationals van Amsterdam door de mand …zo slecht ..stam,de goede,verschoor,van male ,jonker….onzichtbaar Doet een bondscoach daar wat mee??? denk het niet ……..iets met fluwele handschoen…….en zo
DB terecht de winnaar,hoewel ze in de eerste wedstrijd ook met wat behoorlijk fysiek geweld overeind bleven

Buurman ruud

Wat een ontzettend knappe prestatie weer van Den Bosch. Ook knap van Ehren hoe hij het toch weer voor elkaar krijgt om de dames op te laden voor de play offs. Paumen ‘vervangen’, tweede worden in de competitie, maar toch gewoon landskampioen. Knap.

Amsterdam viel tegen en ik zou graag van Mathijssen willen horen waarom hij zijn team in de underdog positie plaatste door te zeggen dat zijn team donderdag onder haar kunnen presteerde. Misschien een mental coach ernaast? Gaat me namelijk iets te ver om te zeggen dat hij te licht is voor dit team.

Sunday

@Lynn: dat leek mij zelfs diep, dieprood. Was gewoon een aanslag en had heel fout kunnen aflopen! Den Bosch terechte winnaar.

lynn

@sunday: dat idee had ik ook.
@buurmanruud: ik denk dat Mathijssen wel te licht is. Een ander voorbeeld is het jeugd WK, waarin Mathijssen in de finale geen antwoord had op de felheid van Argentinie. Terwijl NL daar een goed team had (misten er wel een aantal) maar daar kreeg hij het ook niet voor elkaar. In 2009 en 2013 likte het wel voor Amsterdam, met coaches als Aalbregt en Annan.

Je maakt jezelf sowieso belachelijk door te zeggen dat je 20/30% beter kan, er zaterdag staat en zondag het feestje is om je vervolgens door DB zo van de mat te laten vegen.
na de 0-1 knapte er iets mentaal. Niemand stond op. Verschoor liep zich ouderwets vast, om De Goede stonden 3 man meteen van DB, Muller door DB slim in 1 op 1 duels laten komen, Stam greep soms bizar zwak in. Bij DB stond het als een huis. Waren feller, wilden winnen. De jonge speelsters als Fernig, vd Plas gaan hierin mee, daar waar je Albers en De Baat toch onrustig ziet worden. Dat is hen niet aan te rekenen, maar dat brengt wel onrust in het spel. Als dan niemand opstaat bij Amsterdam, maak je het jezelf erg moeilijk.

Maar laten we wel eerlijk zijn bij Oranje komt het allemak bij elkaar. Een tegenstander kan dan niet alleen op De Goede gaan, daar heeft NL overal te goede speelsters staan. DB brengt deze mentaliteit mee en dan hebben de toppers van Amsterdam nodig.

lynn

En Josine Koning, wat een Koning was zij met haar reddingen!

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.