Play-offs HK (D): Den Bosch wint titel na zege op Amsterdam - Hoofdklasse Hockey Nederland

Play-offs HK (D): Den Bosch wint titel na zege op Amsterdam

Den Bosch heeft voor de 18de maal de landstitel bij de dames veroverd. Voor eigen publiek won de titelverdediger zaterdag ook het tweede duel in de best-of-three van Amsterdam. Het werd 2-1.

Den Bosch kwam afgelopen donderdag op een 1-0 voorsprong in de best-of-three na de 1-0 zege in het Wagener Stadion op Amsterdam. Maartje Krekelaar scoorde zes minuten na rust de enige treffer in het duel, waarin Joosje Burg met een zware knieblessure uitviel. De Bossche speelster bleek na onderzoek een achterste kruisband te hebben gescheurd en haar meniscus te hebben beschadigd.

Tropische omstandigheden

Op krukken moest Burg langs de lijn toekijken hoe haar teamgenoten opnieuw de titel veroverden. Onder tropische omstandigheden was er afgeslagen. Amsterdam nam het initiatief en kreeg na vier minuten de eerste mogelijkheid. De geslagen strafcorner van Ellen Hoog, bezig aan haar laatste wedstrijd net als Maartje Paumen, belandde echter via een Bossche verdediger naast het doel.

Vervolgens kreeg Amsterdam kleine kansjes via Kitty van Male en Maria Verschoor. Het leverde geen doelpunt op. Daarna kwam Den Bosch wat meer in het spel. De ploeg was ook dichtbij de openingstreffer. Na een mooie aanval bereikte Frederique Matla Sian Keil, maar haar tip-in werd gered door keepster Anne Veenendaal.

Den Bosch op voorsprong

Veenendaal moest zich even later wel gewonnen geven. Na een waterpauze vanwege de hitte liep Margot van Geffen de Amsterdamse cirkel binnen. Ze vond Imme van der Hoek, die de bal vallend binnentikte.

Daarna vergat Den Bosch ruimer afstand te nemen van Amsterdam. Marloes Keetels zag haar backhand gestopt door Veenendaal en ook de rebound ging er niet in. Even later ging Van der Hoek langs Julia Müller, maar haar schot ging naast het Amsterdamse doel. Paumen mocht vervolgens aanleggen voor haar eerste strafcorner van het duel. Haar push werd gered door Veenendaal.

Paumen

Na rust ging Den Bosch door met het spel waarmee het in de eerste helft was geëindigd. Het leverde de tweede corner op, maar met de variant bereikte Paumen aangeefster Marloes Keetels niet. Ook Amsterdam kreeg een corner. De klap van Müller raakte Paumen vol op haar lichaam, die na een korte behandeling wel weer verder kon.

Na een kwartier spelen verdubbelde Den Bosch de voorsprong. Na balverlies van Kimberly Thompson rukte Marlies Verbruggen op naar de Amsterdamse cirkel. Müller maakte vergeefs nog een overtreding op de spits, maar Verbruggen zette door en liet vervolgens Veenendaal kansloos.

Spanning terug

Het duel leek beslist, maar Amsterdam bracht al snel de spanning weer terug in de wedstrijd. De tweede corner op rij, de vierde in totaal, ging er via de variant in. Net als tegen SCHC vorige week was het Charlotte Vega die de afschuif van Müller in een treffer omzette. Amsterdam zette aan en dat leidde tot twee corners op rij. De Bossche verdediging gaf echter geen krimp.

Het was Den Bosch dat het duel bijna definitief in het slot gooide. Müller liep zich vast op Keil, die de Duitse de bal ontfutselde. De Bossche speelster liep op doel af, maar Veenendaal verwerkte de flats van Keil tot lange corner.

Müller schiet voorlangs

Even later werd Veenendaal ingewisseld voor een extra veldspeelster. Het lukte Amsterdam niet de gelijkmaker te maken, hoewel Müller er dichtbij was. De bal belandde bij de verdedigster, nadat een schot van Hoog werd gekraakt. De inzet van Müller ging echter voorlangs.

Den Bosch-Amsterdam 2-1
1-0 Imme van der Hoek
2-0 Marlies Verbruggen
2-1 Charlotte Verga (sc)

Comments (12)

 1. Paumen en Hoog, bedankt! Wat een toppers zijn jullie! En wat zullen ze gemist gaan worden.

  Felicitaties aan DB! Wat zijn Keetels en Matla toch goede speelsters. Genoten van het talent aan bede kanten. Talenten als De Baat, Albers en Fernig, die hockeyend beter zijn dan Yibbi Janssen (wiens naam op ziggo luidde “de talentvolle Yibbi Jansen”) kregen nu ook erkenning. Wat worden met name de eerste twee speelsters denk ik grote hockeysters.

  DB gefeliciteerd!

  En hopelijk krijgt Koning ook een serieuze kans om eerste keepster te worden.

 2. 1 reactie (en met mij de 2e) op een landstitel. Het geeft ook maar weer aan hoe verdomd weinig interessant dit is. Den Bosch met afstand de beste, er is gewoon geen reet meer aan. Komen er nog mensen naar zo’n feestje als ze gehuldigd worden? Knap, dat zeker maar zelfmoord voor het dameshockey. Werkelijk niemand die zich nog druk maakt.

 3. opleiding

  @Henk. Hoe komt dit dan? Is de jeugdopleiding bij andere clubs zo slecht, halen trainers er niet uit wat erin zit, trainen andere clubs minder? Waar kan dit hem in zitten? DB koopt volgens mij nagenoeg niet, alle speelsters komen daar ongeveer vanuit de jeugd.

 4. Topcoach!

  Serieus, Den Bosch weer kampioen? Wat een verassing…
  Is natuurlijk enorm knap en respect voor Den Bosch, maar die hele competitie is inmiddels 1 grote farce geworden. Snap niet wat hier nog leuk aan is, damescompetitie moet echt volledig op de schop.

 5. RobertoRente

  Tja ik als kijker van dit hockey, wil toch even wat zeggen hierover: kijk het punt is dat mensen allemaal weer zeggen. “Ja alweer, en dit verwachtte we aan het begin van het seizoen al.” Maar zo vanzelf sprekend is het niet, Den Bosch investeert in Jong talent, haalt veel uit eigen jeugdteams, en daar valt ook veel over te zeggen. De betrokkenheid voor een club word voor een speelster daardoor juist groter, en die dames trainen kei en keihard om dit voorelkaar te krijgen. Elke wedstrijd altijd zoveel mogelijk er uit proberen te halen, kijk naar wedstrijden waar ze met 4-0 voor staan. Altijd maar die drive om voor meer en beter te gaan, en dat siert dat team. Andere teams hebben dat naar mijn idee wat minder en dat is iets wat alleen een team kan aanpassen, en niet een individu. En ja dan moet je je als andere club zijnde gaan afvragen, is het wel slim om ieder jaar weer het halve team te gaan veranderen, een team draait niet op 2 of 3 goede speelsters, het draait op samenspel, elkaar kansen geven. Kijk naar de playoffs hoeveel verschillende speelsters van Den Bosch hebben gescoord. Dus nee ik denk niet dat de damescompetitie op de schop moet, maar ik denk dat andere clubs is moeten gaan kijken naar hoe je een goed team vormt, en daarin heb ik ook bij andere clubs al goede voorbeelden gezien, bijvoorbeeld Kampong die een super prestatie neerzetten. Dat is iets wat kan veranderen, en ik hoop dat clubs daar zelf wat aan gaan doen.

 6. Topcoach!

  @RobertoRente, nogmaals alle respect voor Den Bosch, petje af, maar ik, en met mij velen, vinden er niks aan. Geen spanning, geen verassingen, geen outsiders en ga zo maar door. Competitie bestaat bij gratie van toeschouwers en die kregen dit jaar waar voor hun geld bij de heren, waar 7 ploegen lang speelden voor de play offs en ook onderin was het spannend! Maar voorspelbaarheid was weer troef bij de dames, Den Bosch 18 x in 20 jaar kampioen! Super als je in Den Bosch woont, maar mijn inziens kan en moet het anders. Voorstel: competitie kleiner maken, # 10 en 11 staan op 45 punten achterstand en nummer 12 slechts 52 punten achter….Spelen puur om play outs te ontlopen ipv mee proberen te doen. Dominantie van strafcorner beperken, (Paumen 328 sc van 404 doelpunten!!) dus velddoelpunten dubbel tellen en zijn er waarschijnlijk nog meer creatieve ideeen te verzinnen. Zou naar mijn mening gewoon leuker zijn als er meer competitie, just a thought.

 7. RobertoRente

  Ik kijk vrij neutraal naar de hoofdklasse, maar ik vind het een raar punt dat je het probleem neer legt bij de ploeg die goed presteert. En nee je kan niet zeggen dat het een saai competitie jaar was, ook dit jaar was er meer spanning in de competitie dan voorgaande jaren. Den Bosch, Amsterdam, SCHC, Oranje-Rood, Laren, Kampong, allemaal ploegen die meespeelden om de play offs. En in feite is het zo dat de meeste van zojuist genoemde ploegen ook een hele sterke strafcorner hebben. En tuurlijk als je een goede specialist heb, ga je als team vaker op de strafcorner spelen. Daarnaast wil ik wel benoemen dat ik het over dit seizoen had en niet over een stuk of 20, en ook dit seizoen heb ik mooie velddoelpunten gezien naast de strafcorners bij Den Bosch. En ook is het zo dat er bij een hele hoop ploegen ook steeds beter uitgelopen word. Dus ja ik zie wel verandering, alleen het heeft nog tijd nodig. Maar om met 1 ding te veranderen het hele spel te veranderen, zie ik geen brood in, het is juist een truc om in de cirkel op een voetje te spelen, en als verdediger, is het de truc om dat te voorkomen. En het is met sommige iets zwaardere overtredingen zo een mooie straf om de corner te geven.
  Maar goed ieder mens heeft zo zijn of haar mening en ik snap jouw manier van denken ook wel ergens. Oh en ik woon vlakbij Amsterdam, dus DB is ver ver weg.

 8. Hoe je het ook bekijkt, de heren van Kampong gingen als 7e (!!) na de winterstop van start, en werden op de laatste dag van de play-off’s landskampioen in een zinderende finale, uit op Rotterdam. Zoiets is bij de dames totaal ondenkbaar.
  Wat ook de reden mag zijn van het imposante succes van DB dames, spannend kan je het niet noemen. Dat is nu eenmaal zo.
  P.S. jullie raden nooit wie er Europees kampioen bij de dames gaat worden.

 9. Ik ben het wel eens met RobertoRente. Ik vond Den Bosch vorig jaar en het jaar ervoor echt niet de beste ploeg hebben en toch flikken ze het weer. Hoe Koolen en Sanders zich ontwikkeld hebben is echt knap.
  De heeft echt een stuk winnaarsmentaliteit dat met name SCHC tekort komt.
  Zoals Welten zei: je wint geen prijs met mooi hockey, dan maar lelijk als we maar winnen. En die mentaliteit heb ik bij NL XL gemist!!

  Paumen heeft niet eens gescoord in de finale en ook bij de vrouwen worden corners steeds sterker verdedigd. Het is ook niet voor niets dat een Yibbi Jansen met name tegen de mindere goden veel scoort, maar niet tegen de top 3.
  Kampong heeft het gewoon ontzettend goed gedaan (wat doet Bray en de Spaanse?), OR heeft geprofiteerd van de foutjes van Kampong en Laren en heeft zelf wel de punten gepakt. Laren heeft v Wijk veel moeten missen dit seizoen dus die zal volgend seizoen wel belangrijker zijn.

  Daarnaast schijnt iedereen te vergeten dat Paumen dit jaar stopt en ik kijk ook echt uit naar wat DB dit jaar doet. Cornervrouw halen? Matla?

  Ik denk dat de ploegen nu Paumen, Hoog, v As stoppen dichter bij elkaar kunnen komen. Met name Kampong zal een serieuze gooi weer kunnen gaan doen. OR ook, maar dat komt kracht tekort op het middenveld.

 10. Db heeft 10 internationals, paumen, verbruggen, vd plas en 2 x jong oranje. Mag het even dat ze daar kampioen mee worden. Matla kan een wereldtopper worden, 2 klasse beter dan Welten deze playoffs.
  schc heeft waardeloos gepresteerd met dat team wat ze hadden staan. Zeer knap van amsterdam dat ze daarvan wonnen, gezien de blessures.
  Ik denk dat Paumen enorm gemist gaat worden bij DB, de generaal, corner vrouw en doet alles in de opbouw. Hoog gaat Amsterdam helemaal niet zo missen denk ik. Vergeet niet dat kampong alleen maar meedeed omdat ze de top 4 nog in de laatste 4 wedstrijden hadden, anders hadden ze er al veel eerder uit gelegen. Desalniettemin zullen kampong, OR en Laren voor plek 4 strijden, mogelijk hdm net erachter? De top 3 zal absoluut nog veel te sterk zijn voor de rest. En Denbosch heeft een heel jong team die alleen maar beter worden. Ik zie alleen Amsterdam dB bedreigen (mits minder geblesseerde).

 11. Jan Henk

  Misschien bij SCHC eens met de bezem er doorheen? De jongere speelsters zijn daar toch prima? Eindelijk eens afscheid nemen van enkele non performers in de oudere groep en Frau Bachman de kans geven door te pakken!

 12. @wim: 10? Nja, laten we het erop houden dat Sanders en Koolen zich niet voor niets in NL XL gespeeld hebben. Dat is toch echt de kracht van de opleiding van DB en de kans die ze krijgen in het eerste (naast het talent). Hoe die gegroeid zijn is echt niet normaal.

  @Jan Henk: ben het daar wel mee eens. Zo’n Famke Richardson stond echt prima te spelen. Merino trouwens ook. SCHC heeft te weinig werkpaarden, met alleen paradepaardjes ga je het niet redden. Is ook gebleken in de Olympische finale.

Reageer