Play-offs HK (H): Amsterdam ten koste van Bloemendaal naar finale - Hoofdklasse Hockey Nederland

Play-offs HK (H): Amsterdam ten koste van Bloemendaal naar finale

Amsterdam heeft de finale van de play-offs bereikt. In de derde en beslissende wedstrijd van de halve finales werd Bloemendaal donderdag met 3-0 verslagen. De Amsterdammers beginnen zondag tegen Kampong de strijd om de landstitel. Bloemendaal speelt tegen Oranje-Rood om het derde en laatste EHL-ticket.

Het derde en beslissende duel was noodzakelijk nadat zondag de stand na twee wedstrijden op 1-1 was gekomen. Amsterdam trok de stand gelijk door na shoot-outs te winnen op ’t Kopje. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2. Een dag eerder had Bloemendaal de eerste wedstrijd winnend afgesloten. Na de 5-5 waren de Mussen in het Wagener Stadion net iets beter in het nemen van shoot-outs.

Betere start Amsterdam

Amsterdam begon beter aan het beslissingsduel dan Bloemendaal. De Amsterdammers kregen twee strafcorners, terwijl Bloemendaal nauwelijks gevaarlijk was. Na een klein kansje voor Glenn Schuurman in het tweede kwart kwam Amsterdam op voorsprong.

Op dat moment stond Bloemendaal met een man minder in het veld. Sander ’t Hart zat aan de kant met een groene kaart na een overtreding op Tijn Lissone. De vrije slag werd door Teun Rohof hard de cirkel in geslagen, waarna Mirco Pruyser de bal achter doelman Jaap Stockmann tipte.

Amsterdam verdubbelt score

Bloemendaal ging op zoek naar de gelijkmaker. Manu Stockbroekx raakte alleen het zijnet en drie corners werden niet benut. Vlak voor rust verdubbelde Amsterdam de voorsprong. Jan Willem Buissant reageerde attent op een rebound na een inzet van Pruyser.

Ook na rust bleef Bloemendaal aandringen. Amsterdam zakte in en bleef zakelijk spelen. Af en toe counterden de Amsterdammers gevaarlijk. Balverlies van Stockbroekx leidde ertoe dat Lissone en Buissant alleen op Stockmann afliepen. Alleen Lissone miste oog in oog met de doelman.

Verga maakt 0-3

Even later was het wel 0-3. Jasper Brinkman ving een lange scoop van achteruit op, maar verloor de bal in de eigen cirkel aan Boris Burkhardt. Burkhardt speelde de meegelopen Valentin Verga aan, die Stockmann kansloos liet.

De wedstrijd was beslist. Bloemendaal kreeg nog goede kansen om de spanning weer terug te brengen, maar verzuimde die te verzilveren. Doelman Jan de Wijkerslooth speelde een ijzersterke wedstrijd en neutraliseerde de inzetten van Thierry Brinkman en Florian Fuchs.

Bloemendaal-Amsterdam 0-3 (0-2)

21.Mirco Pruyser 0-1
35.Jan Willem Buissant 0-2
46.Valentin Verga 0-3

Programma finale play-offs
Zondag 13 mei: Amsterdam – Kampong
Zaterdag 19 mei: Kampong – Amsterdam
Zondag 20 mei: Kampong – Amsterdam*

* indien noodzakelijk

Comments (14)

 1. Floppieenteun

  Verdiende overwinning van Amsterdam. Amsterdam ook terecht naar de finales van het landskampioenschap. Bloemendaal heeft in de play-off’s 2018 niet de vorm laten die ze de rest van het seizoen wel hebben laten zien. En juist in de play-off’s moet je top zijn om kampioen te worden. Voor de EHL geldt hetzelfde. Bloemendaal heeft voor volgend seizoen met van Doren een super aankoop gedaan. Er zal verder nog wel wat bij moeten komen om een vertrek van Lleonart (en eventueel Dwyer) op te vangen. Een extra absolute top aanvallend middenvelder en absolute top aanvaller zou geen overbodige luxe zijn. Als Bloemendaal daarin slaagt zijn ze naar mijn idee volgend seizoen de te kloppen ploeg.

 2. @Floppie teun

  Dwyer gaat terug naar Australie, hij had een contract voor 1 jaar.

  Wat dacht je van een goede corner? Bloemendaal komt veel te kort in dit soort topwedstrijden.. Tim Swaen maakt er 15 dit seizoen, maar vanmiddag en afgelopen wedstrijden komt hij niet in het verhaal voor.

 3. Floppieenteun

  @Geertje

  Helemaal mee eens. Met: J. Brinkman, Schuurman en Swaen heeft Bloemendaal een redelijke corner, maar niet de topcorner die de andere play-off deelnemers wel hebben (afgezien van misschien Havinga van Kampong).

 4. Bloemendaal met hoogste budget en breedste en beste selectie nu 2 jaar achter elkaar underperformers. Corner is niet top inderdaad maar Jaap sinds zijn afscheid bij Oranje ook wat minder. Weet niet of de onrustige manier van coachen een positieve of negatieve invloed heeft op de spelers maar feit is dat de rust en kalmte van Reid behoorlijk afsteekt en vooral meer klasse uitstraalt dan het getetter van vd Heuvel. De kracht en power van Bloemendaal met Wortelboer en Stockbroekcx is gevreesd maar tegen een ingezakt team kwam ook het gebrek aan creatieviteit bij deze spelers naar boven.Hadden ze zondag wat slimmer geweest dan was het zover niet gekomen maar toch. Het voelt als verlies op ‘t Kopje. Waarschijnlijk zal Bloemendaal nog meer gaan kopen dan lukt het vd Heuvel misschien nog eens, anders is het exit na komend seizoen.

 5. kopen, kopen, kopen…bloemendaal hup!! koop je volgende titel maar weer met al die buitenlanders…leuk, leuk, leuk…geef mij dan maar kampong en adam.

 6. Floppieenteun

  @Henk,

  Weet even niet of Bloemendaal met het hoogste budget werkt. De breedste en beste selectie hebben ze naar mijn idee niet. Er zijn dit seizoen in de hoofdklasse 4 a 5 teams die gelijkwaardig zijn en kampioen kunnen (konden) worden. Bloemendaal is er daar een van. O.a. vorm van de dag en het om kunnen gaan met druk geven dan de doorslag. Stockmann is een van de beste keepers die Bloemendaal en Nederland ooit gehad heeft, de laatste weken simpelweg niet in topvorm. En van de Heuvel is een van de beste coaches van de wereld, daar ligt het zeker niet aan. Probleem bij Bloemendaal is naar mijn idee nog steeds de breedte van de selectie. Van de 18 spelers die op de lijst voor dit jaar staan hebben er 6 (Keilholz, Martens, de Groot, Swaen, Beekmans en v/d Drift) (nog) niet het niveau dat bij Bloemendaal past. Bovendien is Dwyer momenteel (hockeyend gezien) geen meerwaarde voor het team. Dat zijn 7 spelers op een groep van 18, en dat is een groot aantal. Althans om je als club op voorhand de beste van de hoofdklasse te mogen noemen. Verder is er aanvallend gezien (middenveld/aanval) te weinig creativiteit (lees echte topklasse spelers), afgezien van Fuchs en in mindere mate Brinkman en Bovendeert.

 7. Ik zie bij de huidige top 4 allemaal de 1e 9 van internationaal niveau, daarna wordt het snel een ander niveau. Het ontloopt elkaar wat dat betreft niet. Bij Bdaal staan er echter wat meer buitenlanders op de lijst…

 8. Floppieenteun

  @hmmmm,

  Helemaal mee eens. Bij Bloemendaal staan inderdaad wat meer buitenlanders op de lijst, Kampong (de Wijn en Kemperman) en Amsterdam (Verga) hebben momenteel de wat betere Nederlandse internationals.

  Als je naar de verdediging van Bloemendaal kijkt (Wortelboer, Stockbroekx, Jenniskens, de Groot, Swaen, Martens en Brinkman) zijn er vier spelers met vraagtekens. Brinkman is een enorm talent voor de toekomst maar laat (begrijpelijk) af en toe nog een steek vallen (zie z’n actie in de laatste wedstrijd tegen Amsterdam). De corner van Swaen loopt het hele seizoen al niet. En juist voor deze corners is hij gehaald. Als veldspeler is hij een gemiddelde hoofdklassespeler. Op die positie valt dus winst te boeken. Datzelfde geldt voor de Groot die niet die extra klasse heeft die op zijn positie noodzakelijk is. Martens voegt verder (nog) niets toe.

  Op het middenveld (Schuurman, t’Hart, Lleonart, Beekmans en Dwyer) zijn er vooral aanvallend gezien vraagtekens. Schuurman en t’Hart doen het verdedigend naar mijn idee meer dan goed. Beekmans voegt (nog) niets toe. Ben altijd een enorme fan van Dwyer geweest (samen met de Nooijer de beste speler die ik ooit bij Bloemendaal heb gezien) maar dit seizoen is hij simpelweg niet meer van het topniveau dat hij altijd gehad heeft. Lleonart heeft het (bij vlagen) wel naar behoren gedaan, hij gaat alleen weg na dit seizoen.

  Bloemendaal heeft verder aanvallend gezien met Fuchs een van de beste spitsen van de wereld. Door het gebrek aan aanvallende (top) creativiteit op het middenveld wordt de druk voor Fuchs te groot. Vraagteken voorin is vooral v/d Drift. Voor v/d Drift geldt eigenlijk hetzelfde verhaal als Beekmans en Martens. Eigen jeugd en talentvol maar tot nu toe (nog) niet goed genoeg. Bovendeert is verder een fantastische spits, Wel een spits die vooral goed is vlak bij de goal. Voegt qua (top) creativiteit niet veel toe, maar hoeft dat ook niet te doen. Brinkman is een goede spits met potentie (de laatste weken helaas wel hopeloos uit vorm), alleen nog niet van het niveau Fuchs.

  Hoop dat de beleidsbepalers van Bloemendaal doen wat ze moeten doen. van Doren is al binnengehaald. Verder is er niet heel veel nodig, zolang de 1 a 2 spelers die nog gehaald moeten worden maar van internationaal topniveau zijn.

 9. @Floppieenteun,

  Toch een paar kanttekeningen. Ik heb de top 4 even onderverdeeld in International/ex international/geen international. Dan kom ik op (eerste 17 per ploeg):

  – Bloemendaal: 7/3/7 (jaap als ex international)
  – Kampong: 5/3/8 (De wijn meegenomen als international)
  – Amsterdam: 3/5/9
  – OR: 8/4/5

  Grappig dat de ploeg van vd Heuvel en zijn ex-ploeg (OR) allemaal hoog zitten in de int en ex internationals. Het geeft de manier van werken aan van vd Huevel (louter met toppers),daarom zet ik vragen bij jouw claim dat hij “een vd beste vd wereld is”. Feit is dat hij elftallen vol met topspelers kan laten presteren. Of dat de definitie is van een topcoach, weet ik niet. Hoe zou hij het bijvoorbeeld met een Tilburg of een Pinoke doen?
  Op basis van 7 actieve internationals tov de drie van Amsterdam zou dit de doorslag moeten hebben gegeven. Dat ben je wel met me eens toch?

  Bloemendaal zal het EHL ticket en de EHL titel nodig hebben om het seizoen alsnog goed af te sluiten. Want geen EHL en en geen EHL ticket met deze ploeg zou slechte prestatie zijn.

 10. Floppieenteun

  @Henk,

  Mooi lijstje heb je gemaakt. Denk wel dat de lijn tussen een international en een ex international erg dun is. Als Stockmann zich bv. nog beschikbaar zou stellen voor het Nederlands elftal denk ik dat hij nog steeds eerste keeper zou zijn (ondanks dat hij de laatste weken niet in topvorm verkeert). Denk ook dat er verschil is tussen internationals onderling. Kampong bv. heeft volgens jouw lijstje minder internationals dan Bloemendaal. Ze hebben naar mijn idee wel de twee beste (lees goede combi tussen kwaliteit en ervaring) internationals (de Wijn en Kemperman). En laten we eerlijk zijn momenteel betere spelers dan bv. Bovendeert en Brinkman die op hun beurt wel weer langer als international meekunnen en nog langer kunnen doorgroeien.

  Denk echt dat v/d Heuvel een absolute topcoach is. En hij probeert inderdaad de beste spelers te verzamelen. Dat deed hij bij OZ en dat doet hij nu weer bij Bloemendaal. Denk ook dat je dat als topclub in de hoofdklasse moet doen. Geen enkele topclub in de hoofdklasse redt het met alleen het doorstromen van eigen jeugd, al zou dat natuurlijk het mooiste zijn. En bij bv. Kampong doen ze dat ook (lees de Wijn, Kemperman, Kellerman, Harte, Balk en nu weer met de Vilder). Hetzelfde verhaal voor v/d Heuvel geldt dan ook voor bv. Cox.

  Denk dat Bloemendaal moet vasthouden aan de weg die ingeslagen is met v/d Heuvel. En nog een a twee absolute toppers moet halen. En zorgen dat de kern voor langere tijd vastligt (hebben ze voor een groot gedeelte nu gedaan). En misschien wat sneller doorselecteren. Dan komt er voor Bloemendaal vanzelf weer een mooie periode aan. En Bloemendaal kan met deze selectie ook dit jaar al gewoon de EHL winnen. Geen EHL winnen en geen EHL ticket halen zou voor Bloemendaal teleurstellend zijn. Maar dat is het ook voor Rotterdam en zou het ook voor OR zijn.

 11. Floppieenteun

  En vind trouwens wel dat Amsterdam het onder Reid goed gedaan heeft. Tijdens de play-off’s stond er echt een team dat vooral verdedigend uitstekend speelde. Voor mij als Bloemendaal fan niet prettig om te zien :-), de neutrale toeschouwer en Amsterdam supporters zullen er ongetwijfeld van genoten hebben.

 12. @Floppieenteun, je benoemt dat er bij Bloemendaal in de verdediging een hoop zijn die het gewenste niveau niet hebben. Maar als je naar het doelsaldo kijkt in de competitie dan heeft Bloemendaal veruit de minste goals tegen (en in principe dus de beste verdediging). Namelijk 20 tegengoals versus gemiddeld 37 voor de andere in de top 4.

  Daarnaast zou de corner hele seizoen al niet draaien.. Met 15 goals staat Swaen gelijk aan Reid Ross en Algera. En ook bijna gelijk aan een Havenga (17 goals) die ook de strafballen neemt. Ik denk dat dat aantal nog niet eens zo slecht is. De verdedigende corner wordt ook steeds beter bij iedereen….

 13. Hoe je het draait of keert, het is een enorme treurnis dat Bloemendaal kennelijk niet in staat is om beter te presteren dan ze nu doet.

  Aan geld geen gebrek; succes coach teruggehaald, veel buitenlanders aangetrokken en dan is dit het resultaat de laatste 2 jaar?

  Ieder team speelt met zelfopgeleide jongens, om daar nou deze wanvertoning aan op te hangen vind ik een gotspe…Een genante vertoning; sterkhouders en coach die falen.

  Ipv nog maar weer eens wat nieuwe spelers aan te trekken, lijkt mij een grondige zelfanalyse beter op zijn plek.

 14. mike heeft wel een puntje.
  Er is in den Lande flink gegniffeld na het verlies tegen A’dam en nu OR. Zo veel geld, zo veel gekocht, saai resultaat-hockey, dan krijg je geen medelijden en begrip als je toch met lege handen staat…
  Met nog meer kopen (Croon? De Geus? een extra corner?) zal dat er niet beter op worden. Waarom niet een paar eigen jeugdspelers, koppelen aan de toppers die er al zijn en lekker aantrekkelijk hockeyen? Ook dan is B’daal nog steeds een play off kandidaat en valt het kwartje misschien wel een keer goed…

Reageer