Preview FIH Pro League: Dames Oranje staan voor lastige klus tegen Duitsland - Hoofdklasse Hockey Nederland
In de FIH Pro League van 2019 won Nederland in de halve finale van Duitsland.

Preview FIH Pro League: Dames Oranje staan voor lastige klus tegen Duitsland

Het is alweer een tijdje geleden dat er wedstrijden in de Pro League zijn geweest. Komend weekend nemen de dames het twee keer op tegen Duitsland. De Duitse dames hebben pas twee keer gespeeld, terwijl de Nederlandse vrouwen al acht keer hebben gespeeld.

Of de FIH Pro League dit seizoen serieus moet worden genomen, doet er even niet toe. Komend weekend zullen de Nederlandse dames het twee keer opnemen tegen Duitsland. In de afgelopen twee jaar heeft Duitsland laten zien dat het een geduchte en stugge tegenstandster van Oranje kan zijn.

Voortgang Pro League

Afgelopen jaar, toen de Pro League nog in volle gang was, kwam het corona virus opzetten. Meerdere wedstrijden werden afgelast en uitgesteld. De FIH besloot om de competitie die toen gaande was, te verlengen tot en met 2021. Dit betekent dat het toernooi over 1,5 jaar wordt gespeeld. Op de huidige ranglijst staat Oranje ruim bovenaan. Duitsland staat zevende, maar heeft wel beide wedstrijden die het heeft gespeeld gewonnen.

Gek genoeg hebben de Nederlandse dames nu al acht wedstrijden gespeeld, terwijl de Duitse dames nog maar twee potjes hebben afgerond. Of alle wedstrijden die vorig jaar zijn afgelast, alsnog worden gespeeld, lijkt naar alle waarschijnlijkheid niet te gaan gebeuren.

 

 

FIH Pro League Dames 2019 – 2021

PosClubPWDLFAGDPts
11210113572832
21243319131020
3105232415919
4104332219315
584131211113
6123361925-613
782421112-113
8200227-50
910008746-390

 

Nederlandse dames tegen Duitsland

Gisteren maakte Alyson Annan de spelersgroep tegen Duitsland bekend. Grote verrassingen waren er niet op te merken, behalve dat Margot van Geffen vanwege een breuk in haar elleboog, dit weekend ontbreekt. Malou Pheninckx is dit weekend gewoon van de partij. Met haar ploeg Kampong gaat het tot nu toe erg moeizaam. De bondscoach ziet echter geen reden om haar niet meer op te roepen voor Oranje.

Caia van Maasakker, die de laatste weken weinig scoort voor SCHC, is ook weer opgeroepen. Toch zal zij dit weekend bij de strafcorner geduchte concurrentie krijgen van Lauren Stam, Ireen van den Assem en Frederique Matla. Vooral Stam en van den Assem hebben in de Nederlandse Hoofdklasse laten zien dat zij gemakkelijk tot scoren komen. Marijn Veen is op de voorlopige spelerslijst ook weer present. Tot nu toe heeft zij in de competitie nog niet veel laten zien, toch krijgt zij misschien ook de kans tegen Duitsland. Annan mag van de voorlopige spelerslijst elke wedstrijd maar 18 speelsters opstellen. Dit betekent dat er vier dames van de voorlopige spelerslijst niet zullen spelen.

Malou Pheninckx (rechts) en Caia van Maasakker (links) kennen een niet al te gemakkelijke tijd bij hun clubs.
Malou Pheninckx (rechts) en Caia van Maasakker (links) kennen een niet al te gemakkelijke tijd bij hun clubs. Foto: Roel Ubels

In de vorige Pro League van 2019 kende Oranje geen problemen met Duitsland. In de poulefase werd twee keer gewonnen en ook in de halve finale van de Grand Final werden de Duitse dames aan de kant gezet. In de laatste wedstrijd op het EK 2019 werden de Duitse dames gemakkelijk verslagen met 2-0. Grote overwinningen werden er de laatste jaren door Oranje niet op Duitsland geboekt.

Geen grote verrassingen

In het huidige Nederlands elftal zijn dus tot zover geen grote verassingen te zien. Talenten die nu aan het doorbreken zijn in de Hoofdklasse dames, lijken dus minimaal tot na de Olympische Spelen te moeten wachten, voordat zij een kans krijgen bij Oranje. Van Laarhoven, Moes en Fillet, die toch in de competitie hebben laten zien dat zij makkelijk tot score komen, krijgen nog geen kans. Toch lijkt het huidige Oranje, ondanks een aantal dames die wat ‘ouder’ aan het worden zijn, genoeg frivool talent te kennen. Pien Dicke, Xan de Waard, Marijn Veen en Ginella Zerbo geven vaak wat extra sjeu aan het spel van Oranje

 

Reageer